Проблем с дублирано съдържание при странициране (решение).

Обложка

Проблем с дублирано съдържание при странициране (решение).

А ти хареса ли тази статия?!?

Днес имах малко повече свободно време и реших да се заема с решаването на проблем с дублираното съдържание на Titile и Description мета таговете при странициране. Проблем за който от близо месец ми мърмореше Google Webmaster Tools и който бях си запланувал да реша.

За да съм честен, доста време се порових, докато намеря някакво решение, на този проблем, който се оказа не само при мен.

Един от вариантите, който намерих е да изключа индексирането на страниците, когато се намират например на страница 2,3,4,5 и т.н. с помощта на следният код:

Който намерих, на блога на колегата Васил Тошков, но някак не ми се нравеше да изключвам потенциални страници, които биха се индексирали добре и вероятно щяха да ми докарат допълнително потребители.

Позамислих се малко и се сетих, че бих могъл да ползвам вградената функция на Wordpress – is_paged() и променливата $paged, която всъщност е равна на страницата на която се намирате, за да добавя към всяка страница допълнителен текст ( който се различава ) към всяка страницирана част от блога. В случая за мен най-удачен вариант беше „| Страница 2(номера да се сменя в зависимост от страницата)“, което щеше да ми свърши добра работа.

За да стане по ясно, ще дам нагледен пример с основната страница и следният код:

В горният пример, Wordpress проверява първо дали се намирате в основната страница и ако се намирате там извежда „Име на блога – Личен блог„. Веднага след това проверява дали сте в самата основа или в страницирана част и ако да речем сте на страница 2, ще изведе като Title таг следното „Име на блога – Личен блог | Страница 2„.

За да не се затруднявам особено много, реших да използвам същият метод и при Description тага и сега ще следя при новото индексиране, какво ще каже този път чичо Гугъл по въпроса ( надявам се само добри думи ) :) .

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

13 Коментара

 1. Не бях се замислил за страницирането и WordPress. Мерси за информацията :)

 2. И аз не бях се замислял, докато GWT не започна да реве след първото индексиране.
  Пак заповядай ( и не само ти де ), написах я за да улесня другите блогъри с решението на този проблем.

 3. Полезно за wordpress.
  Ако имате решение и за ползващите joomla, ще се радвам да го споделите

 4. За съжаление, не съм любител на джомла и не мога да ти помогна… но някой от колегите, ако има желание да обясни, няма да му се разсърдя :) Дори бих му дал права като гост-автор ;)

 5. Специално за моя блог съм сложил noindex, follow на is_date, is_search, is_author, is_category, is_tag и is_paged, и нямам нито една страница с дублирано съдържание :) Някои ще кажат, че таг-овете е хубаво да се индексират, но аз не мисля така :)

 6. В форума на джумла, четох за интересна идея да се направи обратно странициране 32.31.30….
  така новото съдържание ще си е на нова страница

 7. Напоследък виждам все повече и повече блогове, който слагат nofollow на страницирането, това не пречи ли всъщност на цялостното обхождане на блога, или пък ако помага с него – с какво

 8. Ами принципно с nofollow, му казваш на бота, че не желаеш следната връзка да се обхожда нататък… всичко е въпрос на вкус. Имало е случаи да не желая бота да обхожда всяка една част от сайта ми.

 9. а като не се обхожда страницирането и таговете как ще ти индексира целия сайт

 10. Ами ти реално не забраняваш на бота да индексира статията, а просто му казваш, че не желаеш 2,3,4,5 и т.н. страници да се индексират, но не забраняваш индексирането на страниците които се намират на тази 2,3,4,5 страница :) . Всъщност май аз не го описах както трябва. С Nofollow, ти казваш на бота да не следи тази връзка, съответно с noindex забраняваш да индексира тези страници, но в никакъв случай не му казваш да не индексира другите страници. Надявам се да си ме разбрал какво имам предвид.

 11. Добре нека вземе за пример тази статия, как ще стигне бота до нея ако на страницирането има Nofollow, а тя се намира да речем на 15 страници от началната и няма друг директерн линк към нея, нито от тагове, нито от външен сайт, нито от “ Подобни статии“ в този блог. Ето това не успявам да разбера

 12. Много просто. Когато съм публикувал тази статия, тя стои на 1-ва страница известно време и бота я прочита, а и по принцип ако си забелязал напоследък информацията се индексира доста бързо. Това става възможно благодарение на RSS feed-да на блога и ping-а, така, че при публикуване това е и другият вариант от където бота може да вземе връзката.

 13. парфюми.org (Калчо)

  Според мен на страниците трябва да се даде follow понеже това помага за по-лесното обхождане на сайта от бота, но да им се no index за да няма дублирано съдържание.

Тази статия е споделена веднъж в следният сайт:

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове