Водосточни тръби и улуци

Обложка

Водосточни тръби и улуци

А ти хареса ли тази статия?!?

Водосточните тръби и улуците не са инвестициите, които са сред най-предпочитаните за една къща, но ако бъдат монтирани правилно и са от качествени материали, те помагат много, като предпазват цялата фасада на сградата от бавно и сигурно унищожение. Предпазват също и подземните етажи, основите и мазетата от наводнение. Ако водоотвеждащата система бъде монтирана неправилно, може да се наводнят стените, което ще доведе до много големи проблеми. Трябва да се закупят улуци, водосборни казанчета, тръби и др, които да бъдат колкото се може по-ефективни и да предпазват сградата от водата. Освен това, те трябва да са в тон с постройката, да подчертават нейната архитектура и да изглеждат стилно.

Улуците и водосточните тръби много често са пренебрегвани в строителството, повечето хора не им обръщат внимание и подценяват тяхната значимост, докато не дойде един момент, в който фасадата е почти разрушена. Когато трябва да се подменят водосточните тръби и улуците, всеки се пита, какви точно да избере, които да бъдат подходящи за покрива и самата постройка. Долу са обсъдени някои много важни елементи и точки, които трябва да се вземат под внимание при избора, монтажа и поддръжката в последствие на водоотвеждащата система.

За да се направи водоотвждащата система по най-добър начин, трябва да се вземат под внимание няколко фактора, които са от съществено значение: площ, покрив, покривно покритие и дали е съвместимо със съответните улуци, които са избрани за монтаж. Преди да се започне с монтажа на водоотвеждащата система, трябва да се намери подходящо място за водосборните казанчета, които служат за отводняването. Те трябва да са с оптимален обем.

Външните покривни водоотвеждащи системи са тези, които насочват водата към улуците, чрез определени наклони. Тя преминава през водосборните казанчета и отива към водосточните тръби, които се намират по периферията на сградата. След това водата се отвежда към централна канализация или директно в земята.

Има три вида отводняване при основните видове покриви:

 • с обикновени обли улуци – при това отводняване, улуците лежат на скоби, закрепени върху самата ламперия на покривната конструкция. Те лежат в специални скоби за улуци. Този тип отводняване се използва най-вече при къщи, вили, жилищни кооперации и т.н.
 • със скрити (лежащи) улуци – при това отводняване, улуците са разположени в изградени предварително легла, така те не се виждат, а конструкцията е като продължение на самата сграда или на стрехата на къщата. При този тип монтаж, снадките на улуците се скопчват на двоен фалц. Този тип отводняване се използва най-вече при промишлените сгради, които са с по-голяма площ, както и при такива, където се търси някакъв дизайнерски ефект.
 • без улуци – това отводняване се използва при сгради с плосък борд или покрив, които нямат нужда от улуци. С полагането на битумна хидроизолационна мембрана се осъществява водоотвеждането, като по този начин се образуват затворен съд, а самото отводняване става от барабани, които насочват водата към водосточните тръби. Този тип монтаж не може да се извърши на покриви, които са с по-голям наклон или нямат страничен борд.

Независимо какви улуци се използват, има едно основно правило за покривното покритие. То трябва да навлиза от 1/4 до 1/3 по ширина и дълбочина в профила на улука. Дали покрива е от гофрирана ламарина, люспи от ламарина, бетонна керемида, полимерна керемида, битумна керемида, няма значение. Водният дебит, който идва от покрива, трябва да бъде спрян от челото на улука, а ако водата започне да подлива по ръба на покривното покритие, да попадне отново в улука.

Използват се също и надулучни поли от ламарина. Те са по-тънки и могат да навлязат в улука, като по този начин служат за предотвратяване на подливането и преминаването на водата над улука. При битумните керемиди се използва и друга техника, те могат да навлязат вътре в самите улуци до допир.

Кои са най-честите грешки, при свързването на улуците?

 • Независимо какъв тип са улуците, най-честата грешка, която се допуска при техния монтаж е пренебрегването на свръзките, които се използват за елементите от водоотвеждащата система. По този начин могат да се получат течове и да се компроментира цялата система.
 • Понякога, броя на водосборните казанчета не се разпределя правилно, което може да доведе до преливане на улуците. Също така, често се прави неправилно разпределяне на местата за включване на водосточните тръби към улуците.
 • Често се прави грешен монтаж спрямо цялата покривна конструкция. Тогава водата просто не влиза в улука и на практика той е излишен, защото не върши никаква работа.
 • Друга често срещана грешка е, свързването на различни елементи от различни марки водосточни тръби и улуци. Те понякога не са съвместими и това може да доведе до пропускане на вода.

Няколко съвета за това, как да се прави правилна профилактика на улуците.

За да се удължи живота на качествените водосточни тръби, е нужно да се прави основна профилактика, която да се спазва задължително. Тръбите и улуците трябва да се почистват през есента или пролетта, като се отстранят от тях листа, прах и всякакви други замърсявания.

Ако улуците и тръбите се напълнят с прах, листа и слама, техният дебит ще намалее значително, което със сигурност ще доведе до преливане на цялата система или до запушване на тръбите. Ако тръбите останат запушени през зимата, те могат да задържат вода в себе си, която да замръзне и да ги спука.

Върху улуците могат да се монтират решетъчни елементи или решетки за листа, които ще помогнат. Те ще спрат листата и няма да ги допуснат във водосточната тръба, но ако не се чистят редовно, пак може да се получат проблеми. Когато се натрупат боклуци и листа върху решетката, те ще оформят пласт, който ще спира водата и няма да и позволява да бъде отведена от водосборното казанче до водосточната тръба, а това ще я накара да прелее и да нанесе щети по фасадата на сградата.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:

PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

29 Коментара

 1. Това е много важен елемент от покрива, който не трябва да се подценява. Водата която се стича от покрива трябва да бъде събрана и отведена в канала, в противен случаи рискувате да наводните основите на вашия дом.

 2. tova si4ko koeto kazva6 vav statiqata e mnogo vqarna blagodarqti

 3. ламперия (Федай Чалъшкан)

  ПВЦ ламперия е изделие с 30 години гаранция, отлично качество и цена! – http://pvclamperia.net

 4. сайдинг (Сайдинг)

  American Siding-защита и декорация на фасадата-http://siding.eu

 5. конвектори адакс (Отопление АДАКС)

  ADAX е норвежко дружество специализирано в производството и продажбата на иновативни електрически отоплителни системи. Компанията предлага на пазара електрически конвектори за отопление на жилищни и търговски сгради под марката ADAX, GLAMOX Heating

 6. ламперия (Сава)

  Много хубав блог с много ценни статии!

 7. ремонт на покриви (Нова Билд)

  За качествен ремонт на покрива се обърнете към Нова Билд – с над двайсет години опит в изграждането и ремонта на покривни конструкции.

 8. Ламинат (Tsonev Flooring)

  Търсите ламиниран или трислоен паркет? Заповядайте в нашият сайт https://tsonevflooring.bg и вижте предложенията за различни видове паркети, които можете да вземете на ниски цени и с чудесно качество

 9. Декинг (Deckingflooring)

  В нашите магазини ще предложим на нашите клиенти висококачествени декинг настилки от
  различни материали. При нас може да си купите профилиран декинг от екзотична дървесина,
  които са устойчиви на климатични фактори и не подлежат на гниене . Цените на декинга
  зависят от много фактори но най вече се определя от материала от който са изработени.
  https://decking-bg.eu

 10. Сайдинг (Сайдинг)

  Качеството на нашите сайдинг системи са подбрани да отговорят на изискванията на нашия климат и да устои на изпитанието на времето
  https://siding.eu

 11. PVC облицовки (PVC Systems)

  PVC ламперията е идеалното решение, за да промените външния вид на вашата баня или всяка друга стая на достъпна цена
  https://pvclamperia.eu

 12. PVC облицовки (متجر عبايات)

  I have forwarded this link to others in the hopes that they would continue to provide similar material. Thank you for sharing this data.عروض سفر

  متجر عطور سعودي

 13. دورات انجليزي (دورات انجليزي)

  I really like what you’ve obtained right here, certainly like what you’re saying and
  the way in which wherein you are saying it. You make
  it entertaining and you continue to care for to stay it sensible.
  I can not wait to read much more from you.
  This is really a wonderful web site.متجر عبايات

  افضل شركة تسويق الكتروني السعودية

 14. Great Stuff (Fashion)

  Very informatic. Thank You. Interested in Fashion? عبايات

 15. Great Stuff (architecte marrakech)

  Atelier moka est une société architecture et decoration d’intérieur notre architecte
  offre des services professionnels comme la conception villa le suivi de chantier
  la construction des bâtiments publics et privés (on est basé sur la construction Marrakech construction Marrakech),
  votre architecture d’intérieur architecture d’intérieur pour l’aménagement de vos espaces intérieurs qui doit être fonctionnels esthétiques et confortables en jouant avec les volumes ,
  la lumière, le mobilier et les matériaux tout en tenant comptent de contraintes techniques et budgétaires ,cependant notre profession ne se limite pas à cet objectif outre l’aspect esthétique général des bâtiments garantir la
  fonctionnalité la sécurité et le bien-être voilà à quel point l’essence de l’architecture est profonde.
  -architecte marrakech
  -ateliermoka

 16. Great Stuff (receive sms online)

  Provide public numbers Numeros virtuels temporary numbers to avoid getting spammed
  Keep your personal number and identity private.
  receive as many SMS as you want from all services , number4sms is a telecom operator
  with thousands of numbers so we can renew them every month.
  Use our temporary numbers and receive sms online when you sell your car or rent your apartment.
  https://www.webwiki.fr/number4sms.com

 17. Great Stuff (application de gesti)

  ManagePro Application de gestion Maroc est une application de gestion gestion SAAS qui permet à l’administrateur d’avoir une vue globale de son magasin
  tout en ayant la possibilité de chercher le détail. la gestion du stock , des ventes,relation client,
  trésorerie, génération des factures, tickets et devis.

 18. Great Stuff (application de gesti)

  MICE Marrakech Events Marrakech is a Moroccan DMC (Destination Management Company)
  & Travel Agency. Specialized in creation, design, development and organization of your meetings , conferences, conventions,
  incentive trips,seminars and congresses
  The kingdom of Morocco is a magical country made for travellers to visit and tour. It is a stunning and fantasy region full beautiful sceneries, dramatic landscapes and breath-taking cities such as the imperial cities of Marrakech, Fez, Rabat and Meknes as well as some other beautiful cities and locations namely Tangier, Merzouga desert, Ouarzazate and the bleu city of Chefchaouen click here
  -morocco marrakech tours
  -morocco tour marrakech
  -morocco tour from marrakech
  -tour operator morocco
  -tour operator marrakech
  Pour vos voyages PRO, L’Agence MICE a marrakech au maroc, best evenets in morocco est la meilleur agence au maroc, The best DMC in Morocco, Marrakech, Marrakesh, casablanca it’s Meetings, incentives, conferencing, exhibitions in Marrakesh, Morocco.
  Moroccan DMC
  tour operator morocco
  Travel agency
  Agence de voyage

 19. Great Stuff (dmc morocco)

  Atlas Outdoor is a family owned incoming DMC Morocco DMC Marrakech
  was founded by Youssef and Mohamed, both experienced Mountain guides with a great passion for travel agency marrakech,travel agency morocco and attention to Detail .Atlas Outdoor will happily customize a tour operator marrakech, tour operator morocco,to your abilities and desires.- adventure hiking marrakech, hiking morocco in the Atlas Mountains and Sahara,From experiencing pure luxury travel marrakech,luxury travel morocco,Our package holiday marrakech, package holiday morocco include walking adventure holidays,excursion marrakech, excursion morocco, walking marrakech ,
  walking morocco,trekking marrakech,
  holiday marrakech
  La société a été fondée par Youssef et Mohamed, tous deux guides de montagne expérimentés. guides de montagne avec une grande passion pour le voyage et l’attention au détail.
  - holiday morocco,
  - trekking morocco,
  -trekking marrakech,
  -walking morocco,
  -dmc morocco,
  -dmc marrakech,
  -package holiday marrakech,
  -package holiday morocco,
  -luxury travel morocco,
  -luxury travel marrakech,
  -hiking marrakech,
  -hiking morocco ,
  -travel agency marrakech,
  -travel agency marrakech,
  -tour operator morocco,
  -tour operator marrakech,
  tour operator morocco
  dmc morocco
  Travel agency
  Agence de voyage

 20. Great Stuff (agence web)

  Pour la création site web, rendez vous a la meilleure agence web a marrakech, maroc, cette derniere est l’agence de communication et SEO a marrakech, maroc la plus experimentee.
  La Création site web maroc n’a jamais été plus simple, creer un site web d’une grande qualité.
  Une Creation site web maroc rapide et facile avec des professionnels.
  La Création site web marrakech n’a jamais été plus simple, creation site web d’une grande qualité.
  Une Creation site web marrakech rapide et facile avec des professionnels.
  IT LABS PRO est la meilleure société de services d’ingénierie informatique pour Création site web, internet a casablanca, marrakech, maroc, en vous déplaçant à son siège à Marrakech – gueliz vous allez creer la Meilleure application de gestion casablanca, marrakech maroc et bénéficier des meilleurs services de etapes création de site web rentable casablanca, marrakech maroc, applications de gestion web, site web, sites web, logiciel de gestion
  La Création site web maroc n’a jamais été plus simple, creer un creation site web marrakech d’une grande qualité.
  La Création site web marraech n’a jamais été plus simple, creer un creation site web marrakech d’une grande qualité.
  Pour les salles de sport, la Meilleure application de gestion de salle de sport marrakech, maroc est l’application gympro.
  Si vous avez besoin de le referencement naturel a marrakech, casablanca, rabat, tanger… au maroc Adressez vous a IT LABS PRO, La meilleure le Agence SEO a marrakech, casablanca, rabat, tanger… au maroc, cette derniere fait du le referencement naturel, payant, et tout type d’optimisation SEO a marrakech, casablanca, rabat, tanger… au maroc
  agence web maroc
  agence web marrakech
  agence de communication maroc
  agence de communication marrakech

 21. Great Stuff (Avocat marrakech)

  Cabinet d’Avocat à Marrakech pluridisciplinaire avocat marrakech, MOUATAMID LAWFIRM seul cabinet d’avocats avocat intervenant en matière de consulting, recouvrement et nouvelles technologies
  Pour vos affaires, le Meilleur avocat Marrakech, Maroc., Maitre Mouatamid Ahmed vous règle tous vos problèmes judiciaires pour vos affaires professionelles.

 22. Great Stuff (fleuriste marrakech)

  Pour votre marriage, HAJAR FLEURS sont les meilleurs dans le domaine de la Livraison de fleurs, meilleur fleuriste au Maroc, a Marrakech, Casablanca, Rabat, Tanger…
  -bouquet de fleurs Marrakech et bouquet de fleurs Marocfleuriste marrakech maroc
  meilleur fleuriste a Marrakech ,fleuriste marrakech
  fleursite marrakech
  fleuriste marrakech
  fleuriste maroc

 23. Great Stuff (night tour marrakech)

  The Best tours by night and day in marrakech morocco. Visit Essaouira, Agafay and so much more with our experienced guides. Web offer Night tours marrakech, Morocco, Day tours marrakech, Morocco, Trips marrakech, Morocco and Activities marrakech, Morocco.

 24. Great Stuff (marrakech by night)

  Bab Night Tour We have designed the best experiences marrakech night tour
  marrakech night tour will catch you by the history, people marrakech by night tour marrakech by night tour
  cultur and it will keep you fully occupied with amazing places and secrets,morocco daily tours live with us the experience.
  marrakech by nightmarrakech by night.

 25. Great Stuff (marrakech by night)

  creation site web maroccréer votre site web au Maroccréation site web maroccréer votre site web au Maroc
  creation site web marrakech création site web marrakech création site web marrakech

 26. Great Stuff (huile argan maroc)

  NATUREL ZEN vous propose des produits à base d’huile d’argan huile argane maroc
  , et vous offre les meilleurs produits naturels pour prendre soin de votre peau prix huile argan maroc,
  l’huile d’argan est riche en vitamine E et insaponifiable, elle est particulièrement connue pour ses propriétés nourrissantes huile argan cosmetique.
  Zen naturel est désormais incontournable dans le monde de la cosmétique naturel produits argan.

  NATUREL ZEN offers you products based on argan oil argan oil
  and offers you the best natural products to take care of your skin beauty natural product,
  Argan oil is rich in vitamin E and unsaponifiable, it is particularly known for its nourishing properties pure argan.
  Zen naturel is now a must in the world of natural cosmetics dietary products.

 27. Great Stuff (organisation de mari)

  Bienvenue chez Wedding Planner Marrakech , votre agence événementielle spécialisée dans organisation de mariages et événements exceptionnels .
  En tant que wedding planner Marrakech, nous sommes dévoués à créer des mariages magnifiques et des événements , mémorables. Notre équipe expérimentée est passionnée par l’art de planifier et de coordonner chaque détail, vous permettant ainsi de profiter pleinement de votre journée spéciale.
  Que vous souhaitiez une organisation mariage , intime ou une célébration grandiose, notre expertise en tant qu’ agence événementielle, vous garantit une planification sans stress. En collaboration avec les meilleurs prestataires de la région, nous veillons à ce que votre mariage reflète votre style et vos souhaits.
  Au-delà des mariages, nous sommes également entreprise événementielle , polyvalente. Notre expérience s’étend à organisation d’événements d’entreprise, de fêtes privées , et de célébrations spéciales . Que ce soit pour un événement social ou professionnel, nous mettons tout en œuvre pour créer une atmosphère unique et sur mesure qui impressionnera vos invités.
  Découvrez notre portfolio événementiel marrakech ,
  Inspirez-vous de notre blog agence événementielle ,
  photographe mariage marrakech
  photographe mariage marrakech
  organisation mariage marrakech
  organisation mariage marrakech
  https://www.webwiki.fr/yesmyevent.com

 28. Great Stuff (école privé marrakec)

  Découvrez l’excellence éducative au cœur de notre école privé à marrakech avec l’ ecole privée . Notre établissement est dédié à offrir un environnement éducatif exceptionnel, où chaque élève peut s’épanouir pleinement.
  En tant qu’école privée de renom, les deux palmiers s’engage à fournir une éducation de qualité supérieure. Notre équipe pédagogique passionnée et expérimentée s’efforce de cultiver les compétences académiques et personnelles de chaque étudiant.
  Au sein de institution les deux palmiers, nous croyons en la création d’un environnement d’apprentissage stimulant, favorisant la curiosité et l’innovation. Notre objectif est de préparer nos élèves à devenir des citoyens responsables et compétents, prêts à relever les défis du monde moderne.
  Rejoignez-nous à ecole marrakech et offrez à votre enfant la meilleure éducation possible dans un cadre attentif et bienveillant.
  Institution marrakech

 29. Great Stuff (zementfliesen)

  Spezialist in der Herstellung von Zementfliesen zementfliesen et mosaico

  Unsere Spezialisten helfen Ihnen gerne bei der Planung Ihrer Küchenfliesen fliesen küche küche fliesen
  für Ihre Fliesen im Eingangsbereich zementfliesen flur
  Herstellung von Zementfliesen bei zementfliesen zementfliesen flur Sie könnenzementfliesen selber machen
  Reinigen Sie Ihre Zementfliesen, damit Sie sie lange genießen können zementfliesen reinigen .
  - bodenfliesen küche
  -fliesen eingangsbereich
  -küche muster
  -eingang fliesen
  -fliesen flur

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове