Водосточни тръби и улуци

Обложка

Водосточни тръби и улуци

А ти хареса ли тази статия?!?

Водосточните тръби и улуците не са инвестициите, които са сред най-предпочитаните за една къща, но ако бъдат монтирани правилно и са от качествени материали, те помагат много, като предпазват цялата фасада на сградата от бавно и сигурно унищожение. Предпазват също и подземните етажи, основите и мазетата от наводнение. Ако водоотвеждащата система бъде монтирана неправилно, може да се наводнят стените, което ще доведе до много големи проблеми. Трябва да се закупят улуци, водосборни казанчета, тръби и др, които да бъдат колкото се може по-ефективни и да предпазват сградата от водата. Освен това, те трябва да са в тон с постройката, да подчертават нейната архитектура и да изглеждат стилно.

Улуците и водосточните тръби много често са пренебрегвани в строителството, повечето хора не им обръщат внимание и подценяват тяхната значимост, докато не дойде един момент, в който фасадата е почти разрушена. Когато трябва да се подменят водосточните тръби и улуците, всеки се пита, какви точно да избере, които да бъдат подходящи за покрива и самата постройка. Долу са обсъдени някои много важни елементи и точки, които трябва да се вземат под внимание при избора, монтажа и поддръжката в последствие на водоотвеждащата система.

За да се направи водоотвждащата система по най-добър начин, трябва да се вземат под внимание няколко фактора, които са от съществено значение: площ, покрив, покривно покритие и дали е съвместимо със съответните улуци, които са избрани за монтаж. Преди да се започне с монтажа на водоотвеждащата система, трябва да се намери подходящо място за водосборните казанчета, които служат за отводняването. Те трябва да са с оптимален обем.

Външните покривни водоотвеждащи системи са тези, които насочват водата към улуците, чрез определени наклони. Тя преминава през водосборните казанчета и отива към водосточните тръби, които се намират по периферията на сградата. След това водата се отвежда към централна канализация или директно в земята.

Има три вида отводняване при основните видове покриви:

 • с обикновени обли улуци – при това отводняване, улуците лежат на скоби, закрепени върху самата ламперия на покривната конструкция. Те лежат в специални скоби за улуци. Този тип отводняване се използва най-вече при къщи, вили, жилищни кооперации и т.н.
 • със скрити (лежащи) улуци – при това отводняване, улуците са разположени в изградени предварително легла, така те не се виждат, а конструкцията е като продължение на самата сграда или на стрехата на къщата. При този тип монтаж, снадките на улуците се скопчват на двоен фалц. Този тип отводняване се използва най-вече при промишлените сгради, които са с по-голяма площ, както и при такива, където се търси някакъв дизайнерски ефект.
 • без улуци – това отводняване се използва при сгради с плосък борд или покрив, които нямат нужда от улуци. С полагането на битумна хидроизолационна мембрана се осъществява водоотвеждането, като по този начин се образуват затворен съд, а самото отводняване става от барабани, които насочват водата към водосточните тръби. Този тип монтаж не може да се извърши на покриви, които са с по-голям наклон или нямат страничен борд.

Независимо какви улуци се използват, има едно основно правило за покривното покритие. То трябва да навлиза от 1/4 до 1/3 по ширина и дълбочина в профила на улука. Дали покрива е от гофрирана ламарина, люспи от ламарина, бетонна керемида, полимерна керемида, битумна керемида, няма значение. Водният дебит, който идва от покрива, трябва да бъде спрян от челото на улука, а ако водата започне да подлива по ръба на покривното покритие, да попадне отново в улука.

Използват се също и надулучни поли от ламарина. Те са по-тънки и могат да навлязат в улука, като по този начин служат за предотвратяване на подливането и преминаването на водата над улука. При битумните керемиди се използва и друга техника, те могат да навлязат вътре в самите улуци до допир.

Кои са най-честите грешки, при свързването на улуците?

 • Независимо какъв тип са улуците, най-честата грешка, която се допуска при техния монтаж е пренебрегването на свръзките, които се използват за елементите от водоотвеждащата система. По този начин могат да се получат течове и да се компроментира цялата система.
 • Понякога, броя на водосборните казанчета не се разпределя правилно, което може да доведе до преливане на улуците. Също така, често се прави неправилно разпределяне на местата за включване на водосточните тръби към улуците.
 • Често се прави грешен монтаж спрямо цялата покривна конструкция. Тогава водата просто не влиза в улука и на практика той е излишен, защото не върши никаква работа.
 • Друга често срещана грешка е, свързването на различни елементи от различни марки водосточни тръби и улуци. Те понякога не са съвместими и това може да доведе до пропускане на вода.

Няколко съвета за това, как да се прави правилна профилактика на улуците.

За да се удължи живота на качествените водосточни тръби, е нужно да се прави основна профилактика, която да се спазва задължително. Тръбите и улуците трябва да се почистват през есента или пролетта, като се отстранят от тях листа, прах и всякакви други замърсявания.

Ако улуците и тръбите се напълнят с прах, листа и слама, техният дебит ще намалее значително, което със сигурност ще доведе до преливане на цялата система или до запушване на тръбите. Ако тръбите останат запушени през зимата, те могат да задържат вода в себе си, която да замръзне и да ги спука.

Върху улуците могат да се монтират решетъчни елементи или решетки за листа, които ще помогнат. Те ще спрат листата и няма да ги допуснат във водосточната тръба, но ако не се чистят редовно, пак може да се получат проблеми. Когато се натрупат боклуци и листа върху решетката, те ще оформят пласт, който ще спира водата и няма да и позволява да бъде отведена от водосборното казанче до водосточната тръба, а това ще я накара да прелее и да нанесе щети по фасадата на сградата.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:

PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

12 Коментара

 1. Това е много важен елемент от покрива, който не трябва да се подценява. Водата която се стича от покрива трябва да бъде събрана и отведена в канала, в противен случаи рискувате да наводните основите на вашия дом.

 2. tova si4ko koeto kazva6 vav statiqata e mnogo vqarna blagodarqti

 3. ламперия (Федай Чалъшкан)

  ПВЦ ламперия е изделие с 30 години гаранция, отлично качество и цена! – http://pvclamperia.net

 4. сайдинг (Сайдинг)

  American Siding-защита и декорация на фасадата-http://siding.eu

 5. конвектори адакс (Отопление АДАКС)

  ADAX е норвежко дружество специализирано в производството и продажбата на иновативни електрически отоплителни системи. Компанията предлага на пазара електрически конвектори за отопление на жилищни и търговски сгради под марката ADAX, GLAMOX Heating

 6. ламперия (Сава)

  Много хубав блог с много ценни статии!

 7. ремонт на покриви (Нова Билд)

  За качествен ремонт на покрива се обърнете към Нова Билд – с над двайсет години опит в изграждането и ремонта на покривни конструкции.

 8. Ламинат (Tsonev Flooring)

  Търсите ламиниран или трислоен паркет? Заповядайте в нашият сайт https://tsonevflooring.bg и вижте предложенията за различни видове паркети, които можете да вземете на ниски цени и с чудесно качество

 9. Декинг (Deckingflooring)

  В нашите магазини ще предложим на нашите клиенти висококачествени декинг настилки от
  различни материали. При нас може да си купите профилиран декинг от екзотична дървесина,
  които са устойчиви на климатични фактори и не подлежат на гниене . Цените на декинга
  зависят от много фактори но най вече се определя от материала от който са изработени.
  https://decking-bg.eu

 10. Сайдинг (Сайдинг)

  Качеството на нашите сайдинг системи са подбрани да отговорят на изискванията на нашия климат и да устои на изпитанието на времето
  https://siding.eu

 11. PVC облицовки (PVC Systems)

  PVC ламперията е идеалното решение, за да промените външния вид на вашата баня или всяка друга стая на достъпна цена
  https://pvclamperia.eu

 12. PVC облицовки (مكتب سفريات)

  great https://hl-tourism.net/

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове