4 ползи за здравето при редно пиене на кафе, основани на научни изследвания

Обложка

4 ползи за здравето при редно пиене на кафе, основани на научни изследвания

А ти хареса ли тази статия?!?

4 ползи за здравето при редно пиене на кафе, основани на научни изследвания

Кафето е една от най -популярните напитки в света. Благодарение на високите си нива на антиоксиданти и полезни хранителни вещества, той помага за редица заболявания.

Ето 3 -те най -добри ползи от пиенето на кафе:

1. Може да подобри енергийните нива и да ви направи по -умни

Кафето може да помогне на хората да се чувстват по -малко уморени и да повиши енергийните нива. Това е така, защото съдържа стимулант, наречен кофеин – най -често консумираното психоактивно вещество в света. След като пиете кафе, кофеинът се абсорбира в кръвта ви. Оттам се пътува до мозъка, а от там кофеинът блокира инхибиторния невротрансмитер аденозин. Това е доказателство, че кафето подобрява различни аспекти на мозъчната функция – включително паметта, настроението, бдителността, енергийните нива, времето за реакция и общата умствена функция.

Източник: Pixabay

2. Може да ви помогне да изгорите мазнините

Кофеинът се намира в почти всяка търговска добавка за изгаряне на мазнини-и има основателна причина. Това е едно от малкото естествени вещества, доказано подпомагащи изгарянето на мазнините. Няколко проучвания показват, че кофеинът може да увеличи метаболизма ви с 3–11%. Други проучвания показват, че кофеинът може конкретно да увеличи изгарянето на мазнини с до 10% при хора със затлъстяване и 29% при слаби хора. Възможно е обаче тези ефекти да намалят при продължително пиене на кафе.

3. Може драстично да подобри физическото представяне

Кофеинът стимулира нервната ви система, сигнализирайки на  мастните клетки да разграждат телесните мазнини. В едно свое интервю Серена Уилямс споделя, че кафето е нещо без което не може, то й помага да се чувства по-добре и да има самочувствие на терена. Експертите по тенис залози смятат, че представянето й на Австралия Опън 2022 ще бъде много успешно като оценяват шансът й за победа с коефициент 19.00. Това усещане за пълноценост, за което Серена говори се дължи на  увеличените нивата на епинефрин (адреналин) в кръвта.

Източник: Pixabay

Това е хормонът „борба“ или „бягство“, който подготвя тялото ви за интензивни физически натоварвания. Кофеинът разгражда телесните мазнини, което прави свободните мастни киселини достъпни като гориво. Като се имат предвид тези ефекти, не е изненадващо, че кофеинът може да подобри физическото представяне средно с 11–12%. Затова има смисъл да изпиете силна чаша кафе около половин час преди да се отправите към фитнес залата.

4. Предпазва черния дроб

Черният дроб е невероятен орган, който изпълнява стотици важни функции. Няколко често срещани заболявания засягат предимно черния дроб, включително хепатит, мастно чернодробно заболяване и много други.Много от тези състояния могат да доведат до цироза, при която черният дроб до голяма степен се заменя с белези. Интересното е, че кафето може да предпази от цироза – хората, които пият 4 или повече чаши на ден, имат до 80% по -нисък риск. Пиещите кафе имат много по -нисък риск от цироза, която може да бъде причинена от няколко заболявания, които засягат черния дроб. Редовната консумация на кафе се бори с депресията и може да ви направи по –щастливи, а най-хубавото е, че обикновено кафето върви с приятна компания и споделяне на емоции, мисли и обмен на информация.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

  1. Браво, страхотна статия

  2. Точно така е – кафето е горивото на човека. Супер статия :)

  3. Чел съм съм, че хората които пият кафе или се мажат с лосиони за кожа със съдържание на кофеин имат малко по-малък шанс да заболеят от рак на кожата. Но не знам дали е вярно. Действа положително и на паметта. Някой казват, че не е вредно дори и да се пият 4-5 чаши на ден, но за мен това вече си е пристрастяване. Аз лично ако съм пил кафе късно имам смущения на съня.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове