Приказната история на първите полети с балон с горещ въздух

Обложка

Приказната история на първите полети с балон с горещ въздух

А ти хареса ли тази статия?!?

Модерната ера на полетите е открита през 1783 г., когато овца, патица и петел се качват на прототип на балон и летят около осем минути. Кралят на Франция предложил за пътници да бъдат използвани затворници, но братята Монтголфие, изобретатели и инженери на балона, избрали животните по причини, които се считали за научни. Смятали са, че психологията на овцете е сходна с тази на хората, високо летящата патица няма да страда от височината, а петелът, който не може да лети, е добър начин да се измерят границите на височината.

Полетът е наблюдаван от Луи XVI, Мария Антоанета и публика от около 130 000 цивилни граждани. Балонът прелетял 3,2 км и се приземил без инциденти.

Следващата стъпка на Жозеф-Мишел и Жак-Етиен Монголфие е да поставят човек в коша. През октомври 1783 г. те издигат балон, свързан със земята с водач смелия професор по химия и физика Жан-Франсоа Пилатр дьо Розие, който остава във въздуха около четири минути.

полет с балон

Почти месец по-късно Пилатр дьо Розие и маркиз д’Арландес, френски военен, извършват може би най-впечатляващия полет на века. Те прелетели заедно от центъра на Париж до предградията (около 9 км) само за 25 минути. Бенджамин Франклин описва тази история в своя дневник:

„Наблюдавахме как той се издига по най-величествения начин. Когато достигна височина от около 250 фута, безстрашните пътешественици свалиха шапки, за да поздравят зрителите. Не можехме да не изпитаме известна смесица от страхопочитание и възхищение.“

Както често се случва в геометрията на анекдотите, първият човешки пътник е и първата жертва на катастрофа с балон. Пилатр дьо Розие загива на 15 юни 1785 г., когато балонът му, надут с комбинация от водород и горещ въздух, се взривява по време на опит да прелети Ламанша.

Въпреки противоречивата загуба, братята Монголфие продължават експериментите си и през 1784 г. построяват огромен балон, който може да пренесе седем пътници на височина 914 метра. Това предизвиква сензация. Успехът им е отбелязан с най-красивите илюстрации, гравюри и дори проекти на мебели. На борда на балона се качили дори акробати, за да подсилят зрелището. И, разбира се, въздушната фотография получила великолепен тласък.

Малко след тези свободни полети (без връзка със земята) ограниченията на използването на горещ въздух стават очевидни: когато въздухът се охлажда, балонът е принуден да се спусне. Поддържането на огъня било свързано с риска искри да запалят самия балон. Така един мъж на име Жак Александър Сезар Шарл, известен изобретател и математик, издигнал балон, съдържащ само водород.

Благодарение на тези и други постижения издигането с балон е установено. Като оставим настрана очевидните последици, които братята Монголфие откриват през XVIII в., нека си представим, че ако не беше изобретяването на балона, никога нямаше да бъде написан прекрасният роман на Жул Верн, който на свой ред вдъхновява едно от най-вълнуващите пътувания в историята.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове