Captcha скрипт, против спам ботове

Обложка

Captcha скрипт, против спам ботове

А ти хареса ли тази статия?!?

По принцип не съм любител на Captcha скриптовете и бях на мнение никога да не слагам такова нещо на блога си, обаче днес наруших обещанието си.

Причината за това нарушение е един много интересен скрипт против спам ботове, на който попаднах благодарение на Adriana от Webmasterbg.

Повечето скриптове от този род изкарват изображение на което има цифри и букви, които са трудно четими за ботовете ( но въпреки това понякога и те се справят с четенето им ). Друг вариант на подобна проверка са проверките под формата на някаква фраза или смятания, което също до някъде са ефективни, но някак доста зле изглеждащи.

С какво се различава Ajax Fancy Captcha?

Дам, интересната проверка за спам ботове, която може да видите от днес на форума ми е именно този скрипт – Ajax Fancy Captcha.

Едно от нещата които най-много ми хареса е самият начин на проверка, като се ползва Ajax технология, която за повечето ботове с доста сложна задача, да не кажа почти невъзможна. Естествено никак не е за подценяване и приятният външен вид ( е леко го попромених, за да е на Български език ), който може да се каже, че е създаден под формата на мини игра, която дори смятам, че би стимулирала повечето ми читатели да коментират, но това е само предположение де ;) .

Както сами виждате на изображението отгоре, проверката е изглежда много приятно,  пък и е доста лесно.

Единственото което, трябва да направите е да преместите иконката, която съвпада с името което е в зелено ( в случая, трябва да преместите ножичката), в кръгчето вдясно( там където пише DROP HERE ).

Ако не преместите правилната иконка или пък въобще не преместите никаква иконка в кръгчето, ще ви изпише грешка и коментара ви към публикацията, няма да бъде публикуван.

Въпреки, че адски много ми допадна този скрипт, все още не съм решил дали да го ползвам напълно, понеже имам някой съмнения, че няма да работи коректно при по-стари версии на някой Броузъри.

Ще ви помоля, ако имате проблем с скрипта, да се свържете с мен, за да мога да го оправя или да ви съдействам, ако се окаже, че проблема е при вас.

Естествено, ако някой не успява да се справи с интеграцията на скрипта, може спокойно да пише коментар към статията и ще се опитам да му помогна.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Това добре, но капчата е леко сбъркана. Когато желаната картинка е най-вляво, винаги дава грешка. Ефектът се появява под хром, но е възможно и в другите браузъри да дава същата грешка.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове