5 причини поради които не печелите от вашият блог ( все още ).

Обложка

5 причини поради които не печелите от вашият блог ( все още ).

А ти хареса ли тази статия?!?

Да изкарваш пари от своят блог, не е никак лесна работа, дори за някой това е несбъдната мечта, но все пак не е неосъществима.

Всъщност малко блогъри успяват да припечелят някой лев от своето съдържание и в тази статия ще се опитам да ви представя 5 от причините да не печелите все още пари от вашето съдържание.

Искам да отбележа, че тази статия всъщност не е моя, а е превод на тази статия в един от блоговете които уважавам много и чета доста често.

Смятам, че няма нужда от повече уводни думи и е време да започна с превода :) , който на места ще интерпретирам с мой думи, затова не се учудвайте, ако забележите, че преводът е неточен.

Не работите достатъчно

Една от причините поради които повечето блогъри не печелят и долар от своите блогове е:

Не работят достатъчно за блога си!

Доста от хората добавят някакво съдържание в сайта си, наблъскват го с рекламни карета от Google Adsense и чакат да припечелят някой друг цент. Уви не е толкова лесно, иначе никой нямаше да работи, а вместо това щеше да си има по един сайт от който да печели и да си изживее спокойно старините :)

Блогването е работа, понякога дори е работа на пълен работен ден. Ако наистина желаете да печелите добре, трябва да вложите цялата страст която имате в тази работа.

Млагите сайтове

Макар да е нечестно е факт: Младите сайтове ( поне преди да навършат 1 година ) е трудно да се позиционират добре в търсачките и да грабнат вниманието на читателите.

Ако притежавате млад сайт и работите усърдно, не се притеснявайте: Парите ще дойдат по-късно, всички сме минали през този етап от развитието на един сайт.

Нискокачествено съдържание

Някой хора работят много и с страст за да развият своите блогове, но просто не се получава. Техните статии просто не се четът.

Когато сте начинаещ е нормално да правите грешки, но ако измине една година, а вие работите много, но все пак няма ефект и не получавате никакви добри отзиви, вероятно трябва да промените начина си на писане или начина по който привличате вашите читатели.

В тази ситуация единственото което ви препоръчвам да направите е да влезете в някой добър блог и да направите един бърз разбор как блогът се е развил в положителна насока. Обърнете внимание как авторът на сайта пише своите статии, колко често пише статии, от къде идват неговите читатели и как промотира блога си и така нататък…

И помнете: в Блогването един от най-важните фактори е времето. Не очаквайте, че нещата ще се променят много бързо.

Лош хостинг, лоша тема…

Виждал съм много добри сайтове, които биват разрушени от лош хостинг, лоша неоптимизирана wordpress тема или досадни реклами.

Съдържанието е кралят, но все пак не очаквайте само това да е ключът към успеха. Бъдете сигурни, че преди всичко използвате качествен хостинг и добре SEO оптимизирана Wordpress тема.

Лоша стратегия за монетизиране

Блогването е едно, а монетизирането е съвсем друго. Може да сте отличен писател и да пишете страхотни статии, но ако нямате добри маркетингови умения, не очаквайте да печелите много. Понякога високият трафик не е достатъчен фактор за добра печалба.

Мисля, че добра идея е да прочетете някой статии свързани с монетизирането, което би ви помогнало да изградите своята успешна стратегия, а аз от своя страна се надявам съвсем скоро да напиша някоя друга статия на тази тема.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

7 Коментара

 1. Поздрави за добрите съвети!

 2. Puutarha (Puutarha)

  Колко време е необходимо да мине, за да кажем, че един сайт вече не е млад и печели от това че е стар?

 3. Ами дефинирай какво имаш предвид под „не млад сайт“ :) Принципно всяко нещо се постига с много труд и време. При някой по-упорити ефекта може да се усети и след 3-4 месец… за други може да им трябва и години за да почнат да печелят от сайтовете си :)

 4. Puutarha

  Имам в предвид да речем хипотетично съм направил сайт с много усилия но той не получава много трафик защото е на 3 месеца. Означава ли това че след година ще вдигне трафик?

 5. Идеята в постоянството на един сайт е да се развива с много нови статии и това да мотивира посетителите да влизат и четат какво нови има по въпросната тема за която се пише в сайта.

  Съответно тези хора биха споделили статиите с свои приятели или просто в общност в която обменят въпроси и отговори по дадената тема, което ще ви доведе много нови читатели и след време би трябвало трафикът да се увеличи.

  Естествено има и по-бърз, но не толкова лесен начин с реклами и обмен на връзки или най-общо казано да си направиш SEO на сайта, което ще ти даде по-добри позиции в Google и хората по-лесно ще намират сайта ти…

  По принцип 3 месеца не са толкова голям период за един сайт и понякога трябва малко повече работа и време… така, че смело напред и не се отказвай от идеите си.

  Казвам го от личен опит. Преди няколко години бях започнал сайт и изминаха около 3-4 години без видима промяна и интерес от страна на потребителите. Съответно се отказах, понеже започна да става доста досадно, а след като се отказах… просто потребителите към които бях се насочил не бяха толкова активни в Интернет.

  Една година по-късно, хората започнаха да възприемат компютрите и интернет, като част от всекидневието и задължителен консуматив за всяко едно семейство. Например като Тока, Водата, Кабелната, Телефона и т.н.

  Аз вече бях минал по пътя и донякъде бях отъпкал почвата, но понеже се бях отказал, друг започна да развива същата ниша и година по-късно се радва на доста добър трафик и активност на потребителите…

  Изводът е, че човек не трябва да се отказва, дори да не вижда смисъл. Понякога за узряването на една идея е нужно време и подходящ момент.

 6. повече трафик, повече продажби. (Анатолий Симеонов)

  Направо не ми се вярва да съм пропуснал тази тема, когато си я пуснал. А, да съм пропуснал да я коментирам, пак не ми се вярва. :D
  Полезно четиво, както обикновено в блога. Наведе ме на някои размисшления. Стресира ме малко с това, че по-големия трафик не означава повече продажби. Ако имаш добро съдържание, и изглед, т.е. да не е с влизането да кликват хората на бутона BACK, според мен е почти сигурно, че с повечето трафик ще реализираш повече продажби. Трудно е обаче да привлечеш много трафик. За съжаление се оказва, че ако блогът е на английски примерно, е доста по-лесно да реализираш трафик и продажби, отколкото ако пишеш на български.

 7. До горния коментар: от доста време големия трафик в сайта, в случая блога, не означава успешна монетизация. Особено ако блогът е само допълнение към услугата или продукт, който се предлага на сайта.
  Нужен е подходящата маркетингова стратегия, брандинг, адкси добра услуга или продкут, а качественото съдържание идва чак след това.
  Относно статията, да, добри съвети, а темата за размисъл е доста дълга.

Тази статия е споделена веднъж в следният сайт:

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове