Коментиране в чужди блогове: Върши ли работа все още тази техника?

Обложка

Коментиране в чужди блогове: Върши ли работа все още тази техника?

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако следите блогове в които има някой SEO съвети, предполагам сте попадали на статии в които се описва, как при коментиране в други блогове вие получавате обратни линкове, което ви помага за по-доброто класиране в търсачките – не винаги обаче.

Понякога в някой блогове, връзките които давате имат атрибут rel=“nofollow“, което всъщност указва на ботовете, да не следват тази връзка, което всъщност и е причината тази техника да не е от най-предпочитаните в последно време.

В тази статия, ще се опитам да ви докажа, че коментирането в чужди блогове е полезно, дори да има горепосоченият атрибут.

Най-лесният начин да се снабдим с backlinks

Естествено най-лесният начин да се сдобиете с backlinks  е именно коментирането в блогове, които предлагат на своите коментатори възможност да добавят адреса на своят блог ( тоест почти всяка блог платформа ), но за да получите наистина реален backlink, то той трябва да е с DoFollow атрибут.

Вероятно тази статия ще ви е полезна :

Как да накараме тази техника да работи?

Имайте предвид, преди всичко, че доста от колегите блогъри не обичат спама или безсмислените коментари с цел +1 линк. Ето защо моят първи съвет е преди всичко да пишете смислени коментари, които са по темата.

Помнете, че дори връзката в блога да не е DoFollow, много от хората биха се изненадали от вашият коментар и бъдете сигурни, че поне 80% от тях, ще прегледат и оставената от вас връзка, а ако наистина сте интересна личност бихте се сдобили с нови читатели.

Няколко трикчета…

 • Коментирайте основно в блогове в вашата ниша – това би ви докарало повече таргетиран трафик и потенциални редовни читатели;
 • Не пишете ключови думи в полето за име – доста от блогърите се дразня от това и има за какво.
 • Бъдете интересни – Коментари от сорта на „Страхотна статия!“ меко казано не вървят. Едва ли по този начин бихте заинтригували някой да посети вашият блог;
 • Не публикувайте връзки в съобщението си – това понякога е прекалено показно каква в действителност е вашата цел и рискувате да влезете в спам филтъра;
 • Спорете – Това е може би най-добрият начин да докарате повече трафик в блога си;
 • Коментирайте в блогове с DoFollow връзки – Въпреки, че дори да не са такива, те ви носят таргетиран трафик, но все пак няма нищо по-хубаво от още един baclink към вашият списък :) .

Статията е превод от оригинала с леки промени от моя страна, но в общи линии се обяснява едно и също ;) Просто сметнах, някой неща за излишни.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

11 Коментара

 1. Първото за жалост е невъзможно за българското интернет пространство. Няма много тематични блогове все още.

 2. И си прав… и не съвсем :) Има доста голямо разнообразие от блогове, но за съжаление малко от тях позволяват dofollow връзки… причините са ясни :) ,но в най-лошият случай, голям брой от блогърите пишат почти по най-различни теми и ако следиш редовно блоговете, може спокойно да откриеш тематична статия, която да е сходна с тематиката на твоят блог/сайт.

 3. SEO блог (Андрей Димитров)

  Моят блог е един от малкото останали с dofollow на коментарите, не съм запознат колко хора са наясно с това. Тематиката както се подразбира от анчор текста на линка е SEO, но по някой път си позволявам да пиша и лични теми.

  За в бъдеще ще се опитам да го направя още по-профилиран.

  И друго да отбележа – учудвам се, даже се удивлявам колко хора спамят в блога на Oggin. Не знам как ги търпи.

 4. @Андрей Димитров, принципно много зависи от аудиторията ти. Примерно аз харесвам сео блоговете, но като човек, един личен блог с разнообразни теми би ме задържал доста по-дълго отколкото да чета все технически термини и способи… някак по-разтоварващо е.

 5. врати.org (Стойчо Янкулов)

  Искаш ли смислени коментари в блога си (което е добре за трафика, тъй като хората четат повече явно четени от други блогове) остави си do follow линковете, а пък после трий безмислените.

 6. Игри (Ван Чо)

  Ами да така е повечето блогове оставят rel=“nofollow“ , но пък трябва да опитаме.Все пак има и блогове в които линка е follow :) .Иначе относно статията – Браво!

 7. Статии (Борис Андонов)

  Определено има ефект коментирането по блогове. Дори анкора на линка ви да е вашето име. Това е и една от стратегиите за справяне с пингвина. Да разредите анкорите на линковете към вашите страници, а какъв по-добър начин да пускате качествени коментари в високо рейтнати блогове.

 8. Интернет запознансва (Владимир Костов)

  Е да де ама сега след пингвина едно от условията да не те санкционират е да имаш и nofollow връзки. Така че щеш, не щеш трябва и такива да си набавяш. В един блог четох, че например, ако една dofollow връзка в системата на Google се равнява на 10 точки, то една nofollow се равнява на една точка, което не е чак толкова зле, защото се оказва, че и те имат значение.

 9. Електронни цигари (Иван Петков)

  Определено тази техника все още работи и докато в полето за коментари има графа за слагане на URL към сайта ви, ще работи.

 10. Все още ефекта от коментари е добър, но трябва в блоговете полето за коментари да е като тук, да има графа анкор, защото е грозно да четеш коментар на човек, казващ се Климатик или парфюм или подобни.

 11. Аз също смятам че върши работа. В доста англоезични сайтове съм експериментирал до ден днешен. Мога да кажа че вършат повече работа от социалките. Уебмастъра отчита коментарите и социалките, но след 3-тия месец социалката изчезва. В най – добрия случай след 6 месец.
  Коментарите остават.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове