Как да ползваме Google, за да открием къде да коментираме за повече backlinks

Обложка

Как да ползваме Google, за да открием къде да коментираме за повече backlinks

А ти хареса ли тази статия?!?

Както знаят дори най-младите оптимизатори, един от факторите за издигането в ерархията, един сайт се нуждае от свежи връзки, по възможност в сайтове с добра репутация. Обикновено такива сайтове са сайтовете на различни държавни учреждения – правителствени сайтове и училища, които навън обикновено притежават съответно за:

 • Правителствени сайтове – домейн .gov;
 • Сайтове на училища и университети – домейн .edu.

Именно този тип сайтове е добре да вземем за отправна точка при добиването на добри backlinks, но имайте предвид, че не трябва да прекалявате с връзките от там, както и с некачествените коментари, понеже почти всеки подобен сайт подлежи на модерация, а подобни действия определено не биха накарали модераторите да одобрят вашият коментар.

Между другото методът който ще ви опиша тук определено не е нов и доста хора вече са го ползвали, което вероятно е причината все по-трудно да се намерят качествени блогове на учреждения, които да предоставят dofollow връзки, но все пак не е невъзможно и човек с малко повече отделено време, спокойно може да си направи един добър списък с чужди dofollow блогове (казвам чужди, понеже в България, все още този тип домейни не се ползват толкова много).

Защо именно .gov и .edu домейни?

Вероятно за повечето от вас няма смисъл да обяснявам, защо е препоръчително да се наблегне именно на тези домейни, но нека все пак да обясня за тези които все още не знаят :)

Причината да си осигурите връзки именно от тези домейни е много проста – google счита, че след като един сайт е правителствен или сайт на училище, му придава един особен статут, който предразполага за по-добра идексация и съответно pr, а както сами се досещате, подобни сайтове биха ни дали един добър старт при оптимизирането на нашите сайтове.

Как да открием .gov и .edu домейни с помощта на Google?

Ако вече сте попадали на материали относно „тайните“ на Google, вероятно вече сте попадали на спомагателните оператори на Google с която помощ, можем да укажем на търсачката какво точно желаем. Въпросът е да знаем как да ги ползваме :) и именно това ще се опитам да ви обясня в този раздел.

Нека започнем с откриването на .edu домейни( домейни на училища ):

Понеже в тази статия говорим основно за англоезични сайтове, трябва да наблегнем именно на ключови думи на английски език и имайки предвид, че рядко англичаните променят кода на своите блогове ( говорим за кода на  формите и бутоните, не за дизайна ), се предполага, че в един блог на едно училище, бутоните си остават с имената които се ползват обикновено.

По принцип необходимо е да укажем на търсачката какво точно желаем да открием и колкото по-конкретни сме, толкова по-точни попадения ще имаме, но стига суха теория, нека видим първият код за търсене на училищни блогове:

site:.edu inurl:blog "post a comment"
Както виждате в кода имаме указателни етикети:
 • site: – етикет в който указваме за кой сайт се отнася. В случаят при поставяне на .edu, оказваме, че става дума за всички сайтове в които има ключовата дума .edu;
 • inurl: – този етикет, указва на търсачката, че търсим сайт който да име в адреса си думата blog;
 • „“ – кавичките казват на търсачката, че търсим фразата/ключовата дума, която присъства в кавичките ( ако го напишете без кавички, търсачката ще търси всяка от думите в фразата поотделно), в нашият случай указваме на търсачката да търси фразата „post a comment„, причината е, че повечето форми за коментар завършват с бутон с това наименование.

Както виждате, няма нищо сложно, стига човек да знае какво търси и с малко помощ от тези етикети, попаденията са почти 100%-тови.

Вече разбрахте, как да търсите .edu домейни на училища, които имат блог и форма за коментар, нека да погледнем сега и кода за .gov сайтовете:

site:.gov inurl:blog "post a comment"

Както виждате, разликата не е огромна ;) , просто променяте името на домейна и ефекта е един и същ, но този път за .gov домейните. Ако сте разбрали как става, по този начин, ще можете да откриете блогове в които може да се коментира, практически за всеки тип домейн.

Понеже, не само блоговете осигуряват backlinks, нека да дадем един малко по-различен пример:

site:.edu inurl:wiki

Предполагам, вече няма нужда да разяснявам както точно се търси с последният пример ;) Реално, след като вече имате тези знания и примери, можете и сами да си измислите варианти за добиване на връзки.

Други блог приложения по които да намирате блогове които предоставят backlinks

Ще се учудите, но доста от англоезичните блогове ( включително и тези на училищата ) активират 2 от най-известните плугини, които се отнасят пряко за коментарите в блога:

 • Top commenters;
 • Comment Luv.

Една добра идея е да потърсите именно подобни блогове. Ето и примери за намирането на такива сайтове:

"Enable CommentLuv" SEO tips

С помощта на горният код, ще ви изведе всички блогове в които има фразата „Enable CommentLuv“ и съответно ключовите думи SEO и tips.

"Top Commenters" SEO tips

В този пример, ще търсите блогове на които има активиран widget-а за Топ коментатори и има текст отговарящ на ключовите думи SEO и tips.

Ами това е, предполагам, сте достатъчно умни и бихте измислили и по-добри варианти за откриване на добри и тематични backlinks, които да ви помогнат при linkbuilding стратегията ви. Пожелавам ви успех и очаквам вашите въпроси, ако са се появили такива ;)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

6 Коментара

 1. Силата на .gov и .edu домейните е меко казано преувеличена, даже може да се поспири дали изобщо има някаква разлика между .edu и .com

 2. По принцип донякъде си прав. До голяма степен статистиката на страниците с висок PR в edu домейните е по-скоро заради това, че като училище доста често кандидат-студенти коментират въпросното училище и добавят връзка към него на много места, което му осигурява голям брой входящи връзки и имайки предвид, че подобни сайтове предлагат основно информация и по-малко изходящи връзки, вероятно и от там предоставените входящи връзки имат по-голяма сила за сайта, но все пак е спорно да се говори, понеже не са толкова свободни за закупуване, за да се експериментира… все пак съм склонен да вярвам, че имат някакъв приоритет.. още повече, че не веднъж съм срещал подобни твърдения по чуждите форуми за SEO, но май напълно достоверна информация, могат да дадат единствено от Google :(

 3. Много полезно за акула като мен :) Само че на пръв поглед виждам, че и доста други хора търсят по подобен начин и на повечето места е доста спамено :)

 4. Е все пак не откривам топлата вода :)

 5. Забавно как то получается

 6. Пчелен мед (Петър Иванов)

  То да ги откриеш е лесната част. Трудното идва после – да ги накараш да ти оставят коментара :)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове