Токсичните връзки – как да ги познаете?

Обложка

Токсичните връзки  – как да ги познаете?

А ти хареса ли тази статия?!?

Платон – един от най-известните древногръцки философи – разказва интересен мит в един от своите диалози, наречен “Пирът”. Според него, преди хиляди години по земята бродели анрогините. Тези митични същества притежавали едновременно признаците на мъжкия и женския пол и били изключително силни. Имали две глави, четири крака, четири ръце и живеели в перфектна хармония. Тяхното високомерие обаче разгневило олимпийския бог Зевс и той ги разделил на две половини, като ги пръснал в различните краища на света. Така се появили хората и те били обречени вечно да търсят своята перфектна половинка. Независимо дали вярвате в този мит или бихте го определили безумен, факт е, че човешките същества търсят партньор, с който да имат здрава и позитивна връзка. В днешната статия ще си поговорим за токсичните връзки и как да ги разпознаете.

Какво представляват токсичните връзки ?

Голяма част от хората попадат в токсични връзки, макар че понякога не го осъзнават. Бързаме да уточним, че отношенията на хората често преминават през периоди на възход и спадове. Това е съвсем нормално, тъй като балансът във връзката е трудно да се запази. Токсичните връзки обаче не са такива, в който се е появил някакъв временен спад. Този вид връзки са постоянно неприятни и изтощителни за партньорите, до такава степен, че лошите моменти са в пъти повече от хубавите.

Токсичните връзки ще познаете по липсата на уважение и подкрепа между двама души, желанието на единия партньор да се наложи над другия, да го унижи или изкара виновен за всички проблеми. Едни от най-сериозните признаци остават физическото и психическото насилие. В случай, че попаднете в такава ситуация, съветваме Ви да приключите тези отношения възможно най-бързо.

Партньорите, от които нямате нужда

В следващите редове ще обобщим най-често срещаните типове “токсични” партньори. Ако припознаете и вашата половинка сред тях, може би е дошло време да се замислите сериозно за отношенията ви . Ето кои са те:

  • Нарцисистът

Всички познаваме по един нарцисист – човек напълно обсебен и влюбен в собствената си личност. Те често си мислят, че Земята се върти около тях. По тази причина не са способни да разберат и оценят чувствата на околните. Още повече, че те са склонни да виждат недостатъците на другия, но никога своите собствени. В една връзка това може да бъде пагубно.

  • Насилникът

Насилникът е човек, който упражнява не само физическа, но и психическа агресия върху партньора си. Обикновено след поредния скандал и проявена грубост, те молят за прошка и се кълнат, че това повече няма да се повтори и така до следващия път. Обикновено жертвите на домашно насилие трудно си признават и споделят на някого, за нещата които им се случват. Ако се намирате в такава връзка, незабавно я прекратете, защото от нея няма да последва нищо добро.

  • Патологичният лъжец

Още един тип, на когото може да попаднете в една токсична връзка, е патологичният лъжец. Той винаги ще намери оправдание за действията си и ще Ви оплете майсторски със своите сюжети. Проблемът е, че в някакъв момент всичките лъжи излизат наяве и тези хора трудно се променят. Честността и доверието са крайъгълен камък, без който отношенията между хората са обречени на провал.

  • Жертвата

Това е човек, който знае как да манипулира и винаги да се изкара жертва в дадена ситуация. Когато сте в такава връзка, ще забележите, че Вие сте тези, които постоянно се извиняват, дори когато не мислите, че вината е била Ваша. В един момент ще се уморите да преглъщате собственото си его и ще намерите изход от тези отношения.

Как да се предпазим от токсичните връзки?

Този въпрос няма еднозначен отговор. Това, което Ви съветваме е винаги да търсите партньор, които Ви уважава и подкрепя. Също така не търпете отношение, което е вредно и накърнява достойнството Ви. Ако искате да намерите още интересни теми, а също професионални съвети за личностно развитие, посетете https://jenskitaini.com/ .

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:

PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове