Токсичните връзки – как да ги познаете?

Обложка

Токсичните връзки  – как да ги познаете?

А ти хареса ли тази статия?!?

Платон – един от най-известните древногръцки философи – разказва интересен мит в един от своите диалози, наречен “Пирът”. Според него, преди хиляди години по земята бродели анрогините. Тези митични същества притежавали едновременно признаците на мъжкия и женския пол и били изключително силни. Имали две глави, четири крака, четири ръце и живеели в перфектна хармония. Тяхното високомерие обаче разгневило олимпийския бог Зевс и той ги разделил на две половини, като ги пръснал в различните краища на света. Така се появили хората и те били обречени вечно да търсят своята перфектна половинка. Независимо дали вярвате в този мит или бихте го определили безумен, факт е, че човешките същества търсят партньор, с който да имат здрава и позитивна връзка. В днешната статия ще си поговорим за токсичните връзки и как да ги разпознаете.

Какво представляват токсичните връзки ?

Голяма част от хората попадат в токсични връзки, макар че понякога не го осъзнават. Бързаме да уточним, че отношенията на хората често преминават през периоди на възход и спадове. Това е съвсем нормално, тъй като балансът във връзката е трудно да се запази. Токсичните връзки обаче не са такива, в който се е появил някакъв временен спад. Този вид връзки са постоянно неприятни и изтощителни за партньорите, до такава степен, че лошите моменти са в пъти повече от хубавите.

Токсичните връзки ще познаете по липсата на уважение и подкрепа между двама души, желанието на единия партньор да се наложи над другия, да го унижи или изкара виновен за всички проблеми. Едни от най-сериозните признаци остават физическото и психическото насилие. В случай, че попаднете в такава ситуация, съветваме Ви да приключите тези отношения възможно най-бързо.

Партньорите, от които нямате нужда

В следващите редове ще обобщим най-често срещаните типове “токсични” партньори. Ако припознаете и вашата половинка сред тях, може би е дошло време да се замислите сериозно за отношенията ви . Ето кои са те:

  • Нарцисистът

Всички познаваме по един нарцисист – човек напълно обсебен и влюбен в собствената си личност. Те често си мислят, че Земята се върти около тях. По тази причина не са способни да разберат и оценят чувствата на околните. Още повече, че те са склонни да виждат недостатъците на другия, но никога своите собствени. В една връзка това може да бъде пагубно.

  • Насилникът

Насилникът е човек, който упражнява не само физическа, но и психическа агресия върху партньора си. Обикновено след поредния скандал и проявена грубост, те молят за прошка и се кълнат, че това повече няма да се повтори и така до следващия път. Обикновено жертвите на домашно насилие трудно си признават и споделят на някого, за нещата които им се случват. Ако се намирате в такава връзка, незабавно я прекратете, защото от нея няма да последва нищо добро.

  • Патологичният лъжец

Още един тип, на когото може да попаднете в една токсична връзка, е патологичният лъжец. Той винаги ще намери оправдание за действията си и ще Ви оплете майсторски със своите сюжети. Проблемът е, че в някакъв момент всичките лъжи излизат наяве и тези хора трудно се променят. Честността и доверието са крайъгълен камък, без който отношенията между хората са обречени на провал.

  • Жертвата

Това е човек, който знае как да манипулира и винаги да се изкара жертва в дадена ситуация. Когато сте в такава връзка, ще забележите, че Вие сте тези, които постоянно се извиняват, дори когато не мислите, че вината е била Ваша. В един момент ще се уморите да преглъщате собственото си его и ще намерите изход от тези отношения.

Как да се предпазим от токсичните връзки?

Този въпрос няма еднозначен отговор. Това, което Ви съветваме е винаги да търсите партньор, които Ви уважава и подкрепя. Също така не търпете отношение, което е вредно и накърнява достойнството Ви. Ако искате да намерите още интересни теми, а също професионални съвети за личностно развитие, посетете https://jenskitaini.com/ .

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:

PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Интериорни врати (Интериорни врати)

    Бил съм в такава връзка… за жалост някои хора са толкова добри с маските си, че ти трябват години, за да осъзнаеш до какъв човек си. Статията е от полза за подрастващи.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове