Закон за ипотечните кредити

Обложка

Закон за ипотечните кредити

А ти хареса ли тази статия?!?

Законът за кредитиране на недвижимо имущество става причина за по сериозно отношение и завишени изисквания към потребителите. Основната методика на отделните финансови организации по създаването на профил на гражданите във връзка с кредитния риск и тяхната кредитоспособност относно ипотечните заеми се променя чувствително след въвеждането в сила на Закона. Той издава нови препоръки за повишена информираност на хората по отношение на пазара на кредитни продукти, които банковите и небанковите дружества предоставят.

Със Закона за ипотечните заеми в нашето законодателство се присъединяват изискванията на Директивата на Европейския съюз, насочена към по-добър мониторинг на Съюза, който позволява по-прозрачни, ясни и легитимни отношения между кредитодатели и потребители.

Европейската директива се стреми да упражни ефективна защита на двете страни в ипотечното кредитиране. Нормативният документ има за цел да намали дистанцията в законодателството на страните от Еврозоната и да опосредства международното сътрудничество по теглене на заеми от чуждестранни доставчици, чиято дейност е на територията на ЕС. Европейският документ е насочен към засилване на икономическата сигурност и доверието на гражданите.

Законът за заемите се свързва основно с две категории кредити. Това са заемите с обезпечение, където функцията на гаранция е ипотека на имот и кредитите, които са предназначени към закупуване или съхранение на материално право върху дълготрайни активи.

Законът засяга и заемите за ремонти и обзавеждане, ако обезпечението е недвижимо имущество. По мнение на авторите на проектозакона, главните изменения се отнасят до повишаване на компетентността на потребителите, с цел утилизирането на информиран избор.

Според промените банките и кредитните компании се задължават да предоставят на потребителите ясна, точна и прозрачна информация за всичките им права и задължения след сключване на договора им за кредит. Изрично се упоменава, че се забраняват всякакви некоректни практики като подводни камъни, умишлено подвеждаща информация и заблуждаваща реклама. Това се отнася до общите условия, маркетинговите проекти, общите, преддоговорните, поддоговорните и допълнителните сведения за условията, параметрите и задълженията по кредита.

Източник: http://online-imprumuturi.ro

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

  1. Новини Пловдив (Г. Иванов)

    Добра статия, ние също сме писали доста по темата!

    Всичко добро
    100 Новини – Пловдив

  2. Супер!

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове