Закон за ипотечните кредити

Обложка

Закон за ипотечните кредити

А ти хареса ли тази статия?!?

Законът за кредитиране на недвижимо имущество става причина за по сериозно отношение и завишени изисквания към потребителите. Основната методика на отделните финансови организации по създаването на профил на гражданите във връзка с кредитния риск и тяхната кредитоспособност относно ипотечните заеми се променя чувствително след въвеждането в сила на Закона. Той издава нови препоръки за повишена информираност на хората по отношение на пазара на кредитни продукти, които банковите и небанковите дружества предоставят.

Със Закона за ипотечните заеми в нашето законодателство се присъединяват изискванията на Директивата на Европейския съюз, насочена към по-добър мониторинг на Съюза, който позволява по-прозрачни, ясни и легитимни отношения между кредитодатели и потребители.

Европейската директива се стреми да упражни ефективна защита на двете страни в ипотечното кредитиране. Нормативният документ има за цел да намали дистанцията в законодателството на страните от Еврозоната и да опосредства международното сътрудничество по теглене на заеми от чуждестранни доставчици, чиято дейност е на територията на ЕС. Европейският документ е насочен към засилване на икономическата сигурност и доверието на гражданите.

Законът за заемите се свързва основно с две категории кредити. Това са заемите с обезпечение, където функцията на гаранция е ипотека на имот и кредитите, които са предназначени към закупуване или съхранение на материално право върху дълготрайни активи.

Законът засяга и заемите за ремонти и обзавеждане, ако обезпечението е недвижимо имущество. По мнение на авторите на проектозакона, главните изменения се отнасят до повишаване на компетентността на потребителите, с цел утилизирането на информиран избор.

Според промените банките и кредитните компании се задължават да предоставят на потребителите ясна, точна и прозрачна информация за всичките им права и задължения след сключване на договора им за кредит. Изрично се упоменава, че се забраняват всякакви некоректни практики като подводни камъни, умишлено подвеждаща информация и заблуждаваща реклама. Това се отнася до общите условия, маркетинговите проекти, общите, преддоговорните, поддоговорните и допълнителните сведения за условията, параметрите и задълженията по кредита.

Източник: http://online-imprumuturi.ro

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове