Грешките, които кредитополучателите допускат при кандидатстване на заем

Обложка

Грешките, които кредитополучателите допускат при кандидатстване на заем

А ти хареса ли тази статия?!?

Когато кандидатствате за кредит, трябва да сте напълно наясно, че всяка банка налага свои конкретни изисквания към кредитополучателите. Ако сте огорчени от отказ в една банка, не се отчайвайте – най-вероятно ще ви отпуснат пари в друга. Условията са различни навсякъде, но грешките, които кредитополучателите допускат при получаване на заем, често са едни и същи.

Условията за кредит могат да варират. Дори ако на пръв поглед банката предлага много атрактивни лихвени проценти, в действителност оскъпяването може да се окаже значително. Прочетете внимателно договора, вижте дали има включена застраховка, пакет от допълнителни услуги, SMS известия и други неща, които също се заплащат. Това, че не се интересуват особено какво подписват е основният проблем на болшинството от кредитополучателите.

За да привлекат повече клиенти, банките прибягват до различни трикове, като рекламите гърмят с обещания за минимални лихвени проценти. Повечето хора се отнасят доверчиво към подобни обещания и подават заявления за кредит, без да се запознаят детайлно с нещата.

За да се избегнат подобни грешки при кандидатстване за „изгодни“ кредити, се препоръчва:

Преди да подадете заявление, консултирайте се с банков мениджър, изяснете условията за одобрение и издаване на заема.

Прегледайте условията за изплащане. Често ниски лихви се предлагат за дългосрочни заеми или само с пакет от допълнителни услуги.

Изчислете размера на оскъпяването и направете сравнение със стандартните оферти за кредитни продукти, които са без предимства. Може да останете изненадани от резултатите.

Ако банката вече е одобрила заявлението при съответният лихвен процент, но след това служителите започнат да ви обясняват, че трябва да заплатите за допълнителни услуги, можете спокойно да откажете, тъй като те не са задължителни и няма да повлияят по никакъв начин на решението на банката. Най-често банковите служители получават бонуси за продажба на допълнителни продукти, така че те са заинтересовани и всячески се мъчат да убедят клиентите да заявят такива, възползвайки се от тяхната правна и финансова неграмотност.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове