Качествен и евтин матрак – мисията (не)възможна?

Обложка

Качествен и евтин матрак – мисията (не)възможна?

А ти хареса ли тази статия?!?

Хубавите матраци не са задължително скъпи – на пазара се предлагат много добри продукти на поносими цени. Но нека първо изясним основните причини, поради които може би е нужно да подмените матрака си:

  1. Ако ставате със схващания и болки, които преди не сте имали. Трябва да се отбележи обаче, че това може да се дължи и на нов матрак, който не е подбран правилно.
  2. Ако матракът ви е остарял. Има неписано правило, че всеки матрак трябва да се сменя на не повече от 10 години.
  3. Ако матракът вече е вдлъбнат и деформиран от употреба.

Най-разпространените видове матраци са със сърцевина от пружини или мемори пяна. Това са техните предимства и недостатъци:

Матраците с пружини са известни още от миналото – най-голямото предимство на този вид е по-ниската цена спрямо другите. Минус на тези матраци е, че с течение на времето пружините омекват и се появяват вдлъбнатини и деформации.

Мемори пяната създава пълен комфорт за сън и следва извивките на тялото, но за съжаление минусът на този вид матраци е по-високата цена.

Има няколко критерия, по които да изберете матрака си:

Комфорт

Това е най-важният фактор, тъй като прекарваме една трета от живота си в сън. Комфортът зависи от личните ви предпочитания – дали харесвате да спите на по-твърда или по-мека основа и дали харесвате повече пружинен матрак, такъв от мемори пяна или друг вид. Позата за сън също е от значение.

Екстри

Друго важно нещо са „глезотиите“, допълващи матрака – свалящ се хигиенен калъф, изработен от качествени материали, мемори пяна на повърхността, охлаждащ ефект и т.н. Тези допълнения, разбира се, трябва да са съобразени с бюджета.

Приятели

Разпитайте приятелите си какви матраци използват и дали са доволни от тях. Все пак имайте предвид, че това което работи за тях, не е задължително да се хареса и на вас – така че най-добре е да тествате и сами.

Бюджет

В крайна сметка бюджетът е най-важен за всички и трябва да се съобразяваме с него. Най-важното, което трябва да знаете е, че качеството има своята цена. При закупуването на матрак най-евтиният вариант не е най-добрият за нас, тъй като това е инвестиция в здравето и комфорта ви. Мислете дългосрочно – цената на един качествен матрак е около 1000 лв., но той ще ви служи вярно 10 години. Това означава, че разпределеният разход излиза по 100 лв. на година. Отделянето на такава сума накуп не е възможно за всекиго, но, за щастие, повечето матраци се предлагат на изплащане. Ако това е случаят при Вас, не се колебайте да се обърнете към cash credit.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Интересна статия, но може би има нужда от актуализация. Също така, не бих се съгласил, че покупка с кеш кредит е изгодна.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове