Ревю луксозни Swiss Made часовници

Обложка

Ревю луксозни Swiss Made часовници

А ти хареса ли тази статия?!?

Graham – за четвърта поредна година англо-швейцарската компания Graham London помага на ръгби турнира на Шестте нации. Като официален пазител на времето този Swiss Made производител осигурява хронографите за реферите. Chronofighter Oversize Referee е изключителен часовник от Graham, който освен всичко останало се продава и в луксозните бутици за часовници.

В шампионата традиционно мерят сили шест от най-добрите в този спорт на полукълбото и той е истинска стара школа, която напълно отговаря на стилистиката и на часовникарите Graham. Цветовете на шестте отбора са разположени на втория секунден циферблат в позиция на 3 часа. Официалното лого на турнира е гравирано на задната страна на корпуса. Тъй като часовникът е носен от реферите на всички мачове, компанията е разработила специфичен олекотен корпус от титан, като някои части по часовника са с гумено покритие. Реферската версия е с бял циферблат и е с двойно разграфен за 30 и 40 минути (колкото трае футболният мач) хронограф в позиция на 6 часа. Механизмът е модифициран Valgrange. От швейцарската часовникарска компания Graham са използвали такъв механизъм с ляво задвижване, което е нетипично за тази марка. Тазгодишното издание на реферския инструмент за време идва със синя хипоалергична каишка.

Jaquet Droz – в часовникарските традиции в най-чистия им вид творенията, носещи подписа Jaquet Droz, винаги са били олицетворение на поетичното въображение. Сякаш в тях историята е преплетена с иновации, а елегантността на метала е съчетана с минерален циферблат. Следвайки собствения си стил, Swiss Made марката Jaquet Droz предлага Grande Heure Onyx, който прави малка революция в света на тиктакането. Диск от оникс, изрязан грижливо от майсторите на компанията, ни завладява с магическото черно на този камък. Така би изглеждало времето, ако беше напълно преоткрито в тъмна нощ, изпълнена със сънища и поетическо въображение. Истинският лукс не познава граници – никой познавач няма да се поколебае, за да го оцени. Всъщност минутите и секундите са били заличени от лицето на часовника, на циферблата забелязваме само една-единствена магическа часова стрелка, която навърта по една обиколка на ден. Часовите маркери с арабски числа показват напълно по нов начин философията на времето в 24 часова конфигурация. Все пак на френски Grande Heure означава „големият час”. На всяко отделение помежду им отговарят десет минути. А как да преценим петте минути? Истината за часа се крие в противопоставянето между черния оникс и светлата стомана. Всъщност вероятно този инструмент за време е предназначен за доста спокойни хора…може би следващата стъпка е часовник само с дата?

Christophe Claret – повече от година работа, посветена на страстта към хазарта, истинско казино в миниатюрен размер. Така може да бъде описан новият Baccara на швейцарската часовникарска марка Christophe Claret. Три игри – бакара, рулетка и зарове, допълнени със звукови и визуални ефекти и циферблат с изрисуван загадъчен китайски йероглиф, се „крият” под сапфир кристално стъкло и корпус от бяло, розово злато или платина. Играта може да започне! Три прозорчета долу, обкантени с розово злато или родий, показват картите на играча. Горните три са за банката. Невероятната техническа сложност на механизма Christophe Claret позволява да играете на практика автентична партия бакара. С 252 възможни комбинации на картите, на практика разполагате с 63 504 комбинации по време на игра. За щастие играчът има малко по-голям шанс от банката да спечели раздаването. Но ако не му върви, може да „обърне” другата страна. И да открие…истинска рулетка. Роторът на самонавиващия се швейцарски механизъм служи за колело на рулетката, специална стрелка показва печелившия нимер. И тъй като повечето комарджии са суеверни, на циферблата бди дракон, изрязан от нефрит или черен титан. А този, който дъхне на стъклото за късмет, за секунди ще види изписан и китайския йероглиф за успех.

Chronoswiss – швейцарската марка представи новия си хронограф Kairos, с който бранда се завръща обратно към корените си. През 90-те години на миналия век производителят лансира това име под формата на модел с ацентричен циферблат в позиция на 3 часа. Следващата генерация на този Kairos е вдъхновена от дизайнерския език на предшественика, но вече е с централен циферблат, който е с невероятно подобрена четивност. Допълнително хронографът е изключително функционален и разполага с прозорец за деня и датата, разположен на 3 часа. Механизмът е Swiss Made автоматичен HAN4312, с 28 800 пулсации за час и силов резерв с цели 42 часа. Корпусът на този часовник е изработен от неръждаема стомана с ADLC покритие и е 45-милиметров. Водоустойчивостта на модела възлиза на 100 метра, или иначе казано – 10 атмосфери. Циферблатът на часовника е стилно декориран с вълнообразен релеф, така характерен за тази линия. Той е солиден и изработен от чисто сребро. Хронографът изглежда обаче доста съвременно и вече е с нов корпус с размер 42 милиметра, който обаче се придържа към традиционния облик на линията. Версиите за него са съответно от масивно червено злато или спортна неръждаема стомана. Новото поколение от колекцията Kairos Chronograph определено е призвано да завоява почитатели на часовниците от ново поколение.

Hermes – часовникарското подразделение на Hermes представи първите си два собствени механизъма, които наред с усложненията Grandes Heures (Големи часове) и Le Temps suspendu (Проточено време) срещат високите стандарти на фината изработка и изключителността, с които ателието за часовници се гордее от 1912 година насам. Калибърът и на двата механизъма е един и същ, независимо дали моделът е дамски или мъжки, или пък от колекциите Arceau и Dressage. Изработката е плод на съществуващото сътрудничество между Hermes и Vaucher Manufacture, от която французите държат дял от 25% от 2006 година насам. Часовникът Dressage, създаден през 2003 година от Анри д`Орини, дебютира в модернизирана интерпретация, като обаче не изневерява на изначалната си естетика. Приветствайки ексклузивния механизъм 11 ½ се предлага дори и във версия с по-широка централна секундна стрелка и прозорец за датата в позиция на 6 часа или пък с малък секундарник на същото място. Другите стрелки са орнаментирани, а маркерите на часовете са полирани с пясък, короната е приближена максимално до корпуса. Последния е със същия размер, отварящият диаметър е с 1.5 милиметра по-широк, за да покаже повече от циферблата на часовника, който е с няколко отделни ринга. Уникалната естетика на оформения тип „тоно” (от френски – бъчва) силует е допълнена от „уши” плавно следващи формата на корпуса и осигуряващи перфектна извивка. Другите възможности са кожена каишка или метална верижка, а корпусът е вдъхновен от конните състезания. В тази колекция от швейцарски часовници влизат десет различни модела.

Емблематичната колекция Hermes Arceau е обогатена с нов дамски модел, в който „тупти” пирвия фирмен механизъм 10 ½ – H1912. Името му ни навежда към датата от снимката, на която Жаклин Хермес, четвърто поколение от фамилията на основателите на Swiss марката, носи „портонион”,термин, който означава интелигентна система, послужила да задържа джобен часовник на китката. Корпусът му е с нов 34-милиметров диаметър и е изработен в духа на линията Arceau с характерните за нея наклонени цифри и асиметрично оформени халки на каишката – в чест на света на конния спорт. Майсторите на Hermes са дарили този швейцарски часовник с корона с диамант, изрязан като роза. Часовникът се спряга в шест версии от стомана или розово злато, допълнени от богати възможности за избор по отношение на каишката, в това число и ръчно изработена каишка за часовника от алигаторска кожа.

Franc Vila – швейцарците от Franc Vila се изправиха пред предизвикателството да създадат дамска колекция, предназначена за жени, които знаят както искат, и то е инструмент на времето, принадлежащ на висшето часовникарство. FVt N1 Planetary Tourbillon  първият по рода си в портфолиото на марката. Естествено той е обслужван от изключителен швейцарски механизъм, наречен „летящ турбийон” със сферична диференциална предавка и механизъм с инерциален контрол, заключен в корпус от типа „Esprit Unique” (уникален дух). Тези дамски часовници се предлагат в ултралимитирата серия от осем екземпляра. Механизмът е с ръчно навиване, с 24 камъка, и извършва 21 600 пулсации за час. Часовникът разполага с 5-дневен силов резерв с индикатор към него (Power Reserve). Корпусът е изработен от изключително здрава стомана в стил „умирай трудно”. Водоустойчивостта на часовника възлиза на 100 метра или 10 атмосфери. Макар и да е създаден сякаш за дами екстремистки, циферблатът му е от черен естествен седеф, но с мотив Clous de Paris (парижки павета). Ляетящият турбийон е разположен на 6 часа, а индикаторът за силовия резерв на механизма – на позиция 9 часа. Каишката на това дамско бижу е от ръчно ушита черна алигаторска кожа, а катарамата на каишката – от силно закалена стомана.

Damiani – както и показва името му, последното творение на Damiani отдава почит на бел епок, онези прекрасни години преди Първата световна война, когато всички са увлечени по декоративните изкуства, бързия технически прогрес и радостта от живота. Belle Epoque Ceramic е уникален дамски часовник, подчинен на елегантна и изчистена естетика. Обсипан с диаманти, той върви в комплект с висшата мода, изобразителното изкуство, архитектурата и киното, белязали бел епок. Механизмът на това дамско бижу е кварцов, калибър ETA 902.002, корпусът е 37-милиметров, керамичен и решен в бяло. От вътрешната страна на лунета са монтирани 36 диаманта, изрязани като брилянти (0.18 карата) и 12 черни диаманта (0.29 карата). Външният въртящ се лунет е с един черен уголемен диамант (0.03 карата) и е увенчан от още един , но изрязан като кабошон. Стъклото на часовника е от сапфир, защитено от надраскване. Другите възможни версии на часовника са от бяла или черна керамика, но инкрустирани с рубини или сапфири.

De Grisogono – с Tondo Tourbillon Gioiello De Grisogono показва новото си механично движение с турбийон, разположен на 8 часа, сред изобилие от искрящи бели диаманти. За първи път този швейцарски производител създава турбийон специално за дами и той е пилотния екземпляр от трилогия в бяло, черно и кафяво. Седефът, диамантите и изящно извитите мостове са като манифест на барока в съвременен прочит. След този модел висшето швейцарско часовникарство и висшата бижутерия няма да са две взаимнозаключващи се понятия. Сърцето на Tondo Tourbillon Gioiello, който е първият фирмен механичен турбийон с ръчно навиване, е заключен в корпус от бяло злато с размер XL, нетипичен за овалната му форма. Освен това часовникът е водоустойчив на 30 метра и разполага със 72-часов силов резерв на механизма. Общият брой на диамантите е 33, а каратите са 8.57.

Blacksand Geneve – Часовникът Stratographe е семпъл хронограф, който изненадващо е с един бутон, интерпретиран и с версия тахиметър или с пулсомер. С него производителят Blacksand Geneve представя своя първи калибър, изцяло проектиран от компанията, разработен и сглобен във фабриката и в Каруж. Трудно е този модел да бъде дефиниран, но определено демонстрира съвременна естетика, като същевременно остава верен на стремежа на марката към традиционното часовникарство. Силният дизайн е подчертан от виолетовото, сивото или черното, които надничат от открития циферблат, криещ две керамични допълнения. Корпусът е изработен от керамика или от розово или жълто злато, като комбинациите естествено зависят изцяло от личния избор на купувача. Механизмът е с ръчно навиване и разполага с 50-часов резерв. Това сърце извършва 28 800 пулсации за час и е с колонно колело и мостове. В позиция на 3 часа откриваме 30-минутен брояч, а на 9 часа – малки секунди. Прозорецът за датата се намира на 6 часа. Каишката на този Swiss Made часовник е от черна или сива алигаторска кожа, матирана или лъскава, но задължително обточена с виолетов шев.

Aerowatch – въпреки импозантния му диаметър от 45 милиметра и стоманения корпус с черно PVD покритие няма как да не забележим, че Renaissance Black Tornado е скелетонизиран. Архитектурата му е модерна, циферблатът е бил елиминиран, за да разкрие главните пружини, вълнуващите намотки и очарователното въртене на различните колела на механизма. Технологично, елегантно и съвременно, това ново творение на Aerowatch ще се хареса както на феновете на автентичните механизми, така и на почитателите на фините швейцарски (Swiss Made) часовници на атрактивна цена. Механизмът на този часовник е с ръчно навиване, Unitas калибър 6498, като извършва 18 000 пулсации за час. Той разчита на 42-часов силов резерв и е със 17 камъка. Минутната и часовата стрелка са покрити със SuperLuminova, а малките секунди са разположени на 6 часа. Финалният щрих в този изключителен швейцарски часовник идва под формата на каишка от черна кожа и персонализирана тока от стомана с черно PVD покритие.

Jordi – с колекцията „Иконите на света” Мишел Жорди от сравнително младата едноименна женевска марка (създадена е в Женева през 1988 година) прави реверанс на осем от най-митичните места по света. Всеки от часовниците ще бъде произведен в лимиитирана серия от по 3 екземпляра. Колекцията е създадена в тясно сътрудничество с Жан-Франсоа Можон, погрижил се за механизма с уникален будилник. На мястото на традиционните вибрации в дъното на корпуса специален чук удря по пластина с честота от 2 херца и по този начин напомня за ритъма на камбана в църква, скрита в планините. Механизмът на този уникален швейцарски часовник е с ръчно навиване с 65-часов резерв и с двоен барел, единият от които е за будилника. Този механизъм тупти с 28 800 пулсации за час. Жан-Франсоа Можон е истински технически гений от Льо Локл, получил през 2010 година наградата за най-добър концептуалист в женевското Гран при на часовникарството.

Кристоф Моана сти начело на дизайнерския екип, погрижил се за географските кодове в колекцията. Швейцарската икона е с изпъкнало стъкло сапфир, което наподобява на камъните на Рона, а короната е оформена като цилиндър с хелветическия швейцарски кръст в центъра си. Индикаторът за ден или нощ местно време ни изненадва, разкривайки в позиция на 10 часа съответния за всяка страна емблематичен монумент или пейзаж, иначе казано – нейната икона. Корпусът е изработен от титан и червено злато. Затова не е чудно, че точно там в различните модели ще откриете Великата китайска стена, Тадж Махал, планините Фуджи (Япония) и Пау де Аскуар (Захарна глава, Рио де Жанейро), московския Кремъл. Швейцария е представена от Интерлакен с Айгер и Юнгфрау, а Женева конкретно – с Монблан и фонтана в езерото Леман. Кръгът се затваря от САЩ със Статуята на Свободата.

С тази колекция Jordi показва истинска страст към часовникарството, примесена с огромна доза творческа дързост и швейцарска традиция.

www.watches-bg.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове