Луксозният сектор за часовници загърби кризата

Обложка

Луксозният сектор за часовници загърби кризата

А ти хареса ли тази статия?!?

От началото на годината стойностите на пазара на луксозни бижута и часовници отново получиха попътен вятър, носени от прекрасни финансови резултати. Анализаторите повече от когато и да било предричат ръст между 5 и 10% за цялата година. Така че може да се твърди, че тази индустрия смело обръща гръб на кризата.

Когато в началото на годината ръководителите на Swatch Group казваха, че ще е вероятно най-доброто упражнение в историята на групировката, много скептици тихичко се подхилкваха зад кулисите. Подобни твърдения минаваха в най-добрия случай за искрена наивност, а в най-лошия – за арогантност. Резултатите за полугодието на часовникар номер едно в света дойдоха като логичен и окончателен отговор на всички въпроси. От Януари до Юни Swatch Group всъщност е повишила продажбите си с 22.1% достигайки до 2.9 милиарда швейцарски франка (2.23 милиарда евро) с чиста печалба от 465 милиона швейцарски франка (357 милиона евро). Тук увеличението вече е със солидните 54%! Тенденцията продължи през юли, а предварителните очаквания бяха повече от обнадеждаващи. „Голямото ни предизвикателство ще е бързо да разрешим породилия се проблем с увеличаване на производствения капацитет на часовници”, твърдяха без страх от завистници представители на часовникарската компания.

Swatch Group далеч не е единственият репрезентативен пример за компания, отчела силни резултати. За полугодието оборотът на LVMH бе пораснал с 16% от 9.1 милиарда евро, а нетният резултат бе истински скок с 53% до 1.05 милиарда евро. За първата половина от годината Gucci Group, филиал на PPR, регистрира ръст на продажбите си с 11.1% до 1.8 милиарда евро, а оборотът на Hermes се бе повишил с 22.8% до 1.07 милиарда евро.

Цените на акциите на борсата на компаниите, произвеждащи луксозни бижута и часовници, буквално скочиха през първите 8 месеца, малко понижение има при Dow Jones, Nikkei, Euro Stoxx 50 или SMI. За сметка на това Bulgari, която компенсира загубите си още през първото полугодие, остава стабилна, а при Movado има слаб ръст. Следват Richemont, LVMH, PPR, Swatch и все по-доминиращата Hermes.

Така, дърпани от все по-разрастващия се китайски пазар, компаниите от луксозния сектор наистина загърбиха кризата. Защото цифрите говорят сами – с 30% е скочил броят на милионерите в Китай през 2009 година. Дори представителите на средната класа от страната се чувстват привлечени от луксозните изделия, включително часовници и бижута. В крайна сметка Китай представлява необятен пазар с близо 400 милиона потенциални консуматори. Американските богаташи от най-високиъе етажи са сравнително малко засегнати от кризата, тъй като не зависят от нивата на безработицата, така че те ще продължават да харчат пари за лукс. В крайна сметка акциите в часовникарския бранш продължават да бъдат атрактивни, въпреки по-малко повишеното от очакваното ниво.

С 14% е вдигнала нивото на продажбите си луксозната марка Bulgari през третата четвърт от годината спряо предходните периоди. Продажбите на бижута определено бяха повлияни от спиралната бижутерска линия B. zerol. С 35% са пораснали продажбите спрямо аналогичния период от миналата година. Не така стои въпросът обаче с часовниците от същата марка, при които е регистриран спад в размер на 11%. От компанията все пак са заявили, че доставките на нови продукти започват през месец септември тази година и продължават до края и, и това не е отчетено. В крайна сметка миналогодишните колекции са били вече на пазара през втората четвърт. Октомврийските часовникарски продажби на Bulgari сочат увеличение с 6%. Чистата печалба на компанията достигна до 16.7 милиона евро, което си е ръст от цели 138%.

Истински разцвет търпи швейцарският конгломерат Richemont, отчел скок от 40% с продажбите през първите 6 месеца. 32% за коментирания период е ръстът спрямо същия от предишната година за бижутата на компанията, а за часовниците е 38%, при писалките той е 28% повече, а в останалите сфери е 65%. Оперативната печалба е скочила с цели 95%.

Самия край на годината, преди коледа, бижутерите доволно потриват ръце и очакват изключителни продажби. Така е редно, ако се вслушаме в прогнозите на консултантите от Buxbaum Jewelerry Advisors. „Днешните клиенти ценят артикулите с непреходна стойност и тази тенденция се разраства”, смята Стивън Букбаум, президент на цитираната компания. – Хората влагат трудно спечелените си пари в малко, но стойностни неща. Драматичното повишение на цената на златото не беше загуба за тях. Така че днес все повече се ценят бижутата, а това е добре за производителите им. Обаче битката за портфейла на купувачите през този сезон ще бъде жестока. По това време търговците ще трябва да се възползват от връзката с клиентите, прокарана от сватбените продажби, направени през годината. Тази година бижутерите ще трябва да промотират продуктите си повече от всякога, твърди Букбаум. Вече са видими агресивните промоции от различните търговски центрове и големите вериги като Zale. Чувства се и в складовете на едро, които по-рано имаха много добри сделки. Реалността е, че промоциите ще бъдат много стабилни. От продуктова гледна точка според него среброто и мънистата бяха популярни през 2010 година, така че много бижутери вече разумно разширяват ценовия диапазон с възможност за допълвания. Търговците предлагат все по-скъпи сребърни изделия като Pandora и стъклените мъниста със сребро на Murano, които позволяват на купувачите известна гъвкавост по отношение на похарчените пари. „Може би бащите купуват на майките от модерните тънки гривни с подходяща диамантена висулка или мънисто за нея, за около 200 долара, а всяко от децата средно допълва с по една допълнителна висулка на стойност от 25 до 50 долара. Следващия момент мама вече разполага със средно 5 или 6 висулки, така че по-късно може да обогати бижуто си с още”.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове