Историческите търгове за часовници на аукциона Sotheby`s

Обложка

Историческите търгове за часовници на аукциона Sotheby`s

А ти хареса ли тази статия?!?

На 4 февруари в Ню Йорк се състояха две сесии на поредния търг на Sotheby`s, като темата този път бяха значимите бижута. Бяха продадени часовници и накити на обща стойност 5 107 128 щатски долара. Постарахме се да отличим някои от по-интересните експонати.

Cartier – Този часовник стартира от 6 000 долара, но чукчето удари на 10 000 в зелено. Става въпрос за 18-каратово предложение от бяло злато на небезизвестната луксозна марка часовници Cartier. Останалите преимущества, станали причина за цената са матов кремав квадратен циферблат с черни римски цифри, каса от брюнирана (окислена) стомана, обкръжена от многобройни малки самостоятелно изрязани диаманти и диамантена корона, допълнена от фабрична кожена каишка с златна тока, кварцов механизъм и подписа на марката Cartier и номерата 1630 и CC64100 на задния капак.

Franck Muller – 18-каратов ръчен часовник Franck Muller от бяло злато и диаманти, чиято цена стартира от 6 хиляди долара, в крайна сметка той беше продаден отново за 10 хиляди щатски долара. Малки кръгли диаманти преповтарят удължената форма на циферблата с арабски цифри, стоманата е подчертана от елегантния зелен камък на короната, а всичко това е приятно допълнено от златото на верижката. Останалите подробности са кварцово движение, надпис Franck Muller Geneve както на циферблата, така и на капачето отзад.

Nastrix – Голямата ябълка пак е място за среща на друг аукцион. Часовникът „Кенеди Онасис”, този на банкера Хенри Грейвс и още много други редки и скъпи инструменти на времето, принадлежащи нявга на известни личности, са в основата на мартенската сесия на Antiquorum. В колекцията участват повече от 400 часовника, събрани от цял свят. Този път не става въпрос за Джаки Кенеди – Онасис, а за инструмент на времето Nastrix, принадлежал на 35-ия президент на САЩ, а по-късно и на гръцкия корабен магнат. Той е водоустойчив, ръчен, изпълнен от 14-каратово злато и пази оригиналната каишка от кафява алигаторска кожа. На капака на този часовник отзад все още можем да прочетем „За президента Джон Ф. Кенеди от Еванджелина, 1953 година”. Този модел е подарен от Еванджелина и Дейвид Брус, добре известен социалист на времето си през 1963 година. След убийството на Кенеди часовникът и другите му вещи са прибрани от бюрото му и предадени на Джаки. През месец октомври 1971 година тя подарява инструмента на времето на втория си съпруг Аристотел, добавяйки надписа – FALJ, акроним от For Ari Love Jackie”. Цената на този исторически часовник започва между 150 000 и 250 000 долара.

Rolex – За почитателите на Rolex експертите от Antiquorum са приготвили космографа Paul Newman Oyster с референтен номер 6263. Този часовник е произведен през 1973 година. Той е водоустойчив ръчен часовник от неръждаема стомана и има наистина екзотичен циферблат и черен безел. Моделите от серията Paul Newman са истинска рядкост на фона на стандартните космографи. Очакваната стартова цена на часовника Rolex е между 60 и 90 хиляди долара. Каква е връзката с Пол Нюман ли? В един от култовите му филми „Печеливш”, където актьорът е автомобилен състезател, на ръката му се забелязва космограф на Rolex с екзотичен циферблат.

Zenith – Сребърният джобен часовник Zenith (1910-1915 година) на Махатма Ганди също присъства в ценната колекция, предложена от Antiquorum. Индийският боец за човешка свобода го подарява на праплеменницата си Абха Ганди, негов верен помощник в продължение на шест години, в чиито ръце той умира. Заедно със същата партида се продават сандалите на Ганди, очилата му, чиния, чашата и автентични писма. Стартовата цена на партидата е между 20 и 30 хиляди долара.

Patek Philippe – Всички, които се интересуват от часовници, вероятно са чували за инструмента, наречен „Голямото усложнение”, поръчан на Patek Philippe от американския банкер Хенри Грейвс. Той е може би най-ревностният почитател и колекционер на тази марка в света. През 1927 година Грейвс поръчва на компанията Patek Philippe платинен минутен репетир, който е вторият по значимост ръчен часовник на фамилията. Часовникът се появява на аукцион за първи път след 50 години задържане в частна колекция. Затова не е чудно, че стартовата тръжна цена на тази рядкост се движи между 250 и 350 хиляди долара.

Отново произведение на Patek Philippe е часовника, наречен „Кръстникът”. Този път материалът е жълто злато, а референтният номер е 1516. Принадлежал е на Джузепе Бонано, кръстника на едноименната мафиотска фамилия. Този фин и изключително рядък инструмент на времето е изработен от 18-каратово жълто злато. Партидата върви в комплект с писмо за автентичност от дъщерята, Катрин Бонано. Г-н Бонано е бил член на комисията, основана през 1931 година, която се опитва да постанови консенсус между престъпните фамилии. Тук е моментът да споменем, че един от прототипите на дон Корлеоне в небезизвестния роман на Марио Пузо „Кръстникът” е именно Бонано. Часовникът му е подарен от Лъки Лучано през 1957 година, а стартовата цена на този златен мафиотски часовник е между 5000 и 8000 долара.

Друга изключителна рядкост сред ръчните часовници Patek Philippe е така нареченият Sky Moon Tourbillon с референтен номер 5002P. Произведен е през 2005 година и е продаден през юни същата година. Това е най-сложният ръчен часовник от марката, правен някога. Опаловият циферблат отпред носи мотиви от кръста на Ордена на Калатрава, най-стария испански орден, както и златни римски цифри. Вечният календар на часовника е с ретроградна дата с ръчно управление, а минутите отчитат времето и по Слънцето, деня, месеца, високосна година и дори фазите на Луната. След всички тези негови способности, не е чудно че тук сумите гравитират между един милион и милион и триста хиляди долара.

Друга колекционерска рядкост от по-нови времена също принадлежи на марката Patek Philippe. Моделът от бяло злато с референтен номер 5020 „Телевизионния часовник” е бил продаден на 26 август 2003 година. Той е с продълговат дъговиден циферблат тип „тоно” (от бъчва на френски), водоустойчив, 18-каратово злато, вечен календар с високосна година, 24-часова индикация на лунните фази. Инструментът на времето върви в комплект с оригиналната си кутия, сертификат за автентичност и допълнителна задна част на касата от бяло масивно злато. Очакваните стартови цени са между 130 и 180 000 долара.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове