Ревю на луксозни и скъпи швейцарски часовници

Обложка

Ревю на луксозни и скъпи швейцарски часовници

А ти хареса ли тази статия?!?

Girard-Perregaux Haute Horlogerie Constant Escapement L.M.


Компанията Girard-Perregaux прави автентична техническа революция в топ серията Haute Horlogerie с ново предложение. Колекцията от луксозни часовници  е синоним на иновация, която диктува тренда. Моделът Constant Escapement L.M. има фиксиран анкер, защитен с цели три патента, благодарение на което се осигурява постоянна енергия, независимо от оставащия силов резерв. В сравнение с механичните часовници от среден клас, когато силовия резерв намалее значително, часовникът започва да изостава. Този швейцарски модел разполага с перфектно постоянство и оптимална прецизност. Осигуряването на постоянна енергия занимава часовникарите от векове, а тук анкерът е решил въпроса с междинно устройство, монтирано в силициево острие, 6 пъти по-тънко от човешки косъм. Задачата му е да складира енергия, като се огъва постоянно до точка, в която почти става нестабилно, след което отделя същото количество енергия всеки път. И така процесът се повтаря. Първите прототипи бяха представени през 2008 година и в следващите 5 години часовникарската компания продължи да развива тази иновативна технология.

Girard-Perregaux предлага версия с розово злато за 2014 година. Механизмът на този часовник е механичен GP09100-0002 calibre, с 21 600 вибрации на час и две паралелни пружини, защитени с патент. Часовникът има три видими моста на циферблата, 28 камъка на механизма, 271 части и 6-дневен енергиен резерв.

Освен от розово злато 48-милиметровият корпус може да бъде от бяло злато. Сапфиреният кристал е с антирефлексно покритие за елиминиране на отблясъците, а водозащитата е до 30 метра (3 bar).

HYT H1


Този часовник е с модернистично-футуристична версия на древните водни часовници. Този модел няма аналог сред другите предлагани часовници на пазара. Това е хидро часовник. HYT H1 е еволюирал и използва не една, а две течности – едната е водниста и оцветена, а другата – гъста и прозрачна. Полярността на молекулите им е еднаква и това ги кара да се отблъскват взаимно. Затворени са в два резервоара, свързани с тръбичка, обикаляща по периферията на часовника. Механизмът за часа е свързан с бутало към два амортисьора, чието налягане избутва течността. Резервоарите са прикрити зад индикатора за 6 часа. Над тях се виждат двата амортисьора, а отгоре са разположени три циферблата. Първият прилича на водно колело, но всъщност е секундарник, вторият показва минутите, а третият – енергийния резерв на този хидро часовник.

На Специализираното изложение за часовници в Базел, Швейцария, две години след дебюта на H1, HYT показаха специална ограничена серия. От нея ще бъдат произведени само 50 бройки. Корпусът е с покритие от розово злато, течността е червена, а каишката е гумена от силикон. Запазен е механизмът на оригиналния модел – с ръчно навиване, 35 камъка и 65 часа енергиен резерв.

Arnold & Son Time Pyramid


Не можете да останете безразлични, когато видите часовникът Arnold & Son Time Pyramid за първи път. Дизайнът му е подреден и изчистен до стерилност. Няма нито един излишен елемент и всичко е като излязло от футуристична високотехнологична лаборатория. В същото време този часовник прилича на модернистична арт инсталация, изложена в празна галерия – така погледът на човек остава прикован в нея, без да се разсейва с елементи от интериора или други експонати. И тук нищо не ограничава видимостта към механизма и можете да прекарате часове, загледани в движението на елементите. Самият механизъм на часовника е с пирамидална структура, също като в историческите хронометри на Джон и Роджър Арнолд. Индикациите и елементите му са разположени на три нива, което създава красив и триизмерен ефект. Цялата композиция е вдъхновена от английските настолни часовници от 19 век. Интересното при Arnold & Son Time Pyramid е, че има два барабана и съответно две пружини, което осигурява голям силов резерв на механизма. Всеки от тях си има собствен индикатор за оставащата енергия. Корпусът е от неръждаема стомана, а коронката е разположена под индикатора за 6 часа. Калибърът на механизма е A&S1615 с 21 600 пулсации за час, 27 камъка на механизма, ръчно изработени мостове и резерв на механизма от 90 часа. Предното стъкло е сапфир кристал с двойно антирефлексно покритие за елиминиране на отблясъците, както и прозрачен заден капак също от сапфир. Стрелките притежават покритие Super-LumiNova и светят прекрасно в тъмнина. Каишката е от черна естествена кожа.

Maurice Lacroix Masterpiece Gravity


Окрилен от невероятната си способност да гледа на света през различна перспектива, производителят Maurice Lacroix обича да предизвиква наложените порядки. Новият ръчен швейцарски часовник Maurice Lacroix Masterpiece Gravity е перфектно доказателство за това – той е първият часовник, екипиран с произведени изцяло от силиций три основни елемента – анкер, анкерно колело и баланс. Материалът е три пъти по-лек от стоманата, освен това е и по-прецизен, изисква по-малко енергия и при него не се налага да се използва смазка. Както и осцилаторът, тази техническа иновация е видима през естетична композиция – изместена извън центъра стрелка за часа и минутите, както и малък циферблат за секундите, който създава ефект за дълбочина.

Механизмът е автоматичен ML230 calibre, с 35 камъка и 18 000 вибрации за час, и 50-часов енергиен резерв. Корпусът е със сатенен оттенък или антрацит, диаметърът е 43 милиметра. Сапфиреното стъкло е изпъкнало с антирефлексно покритие от двете страни. Водоустойчивостта е до 50 метра. Основният циферблат е с бял лак със сини или родиеви стрелки, а стрелката на секундите – синя или червена.

Българската следа

Hora Nova? Звучи ви като на развален български, нали? И има защо. Жан Казе – невероятен майстор часовникар, 84-годишен български евреин, който е швейцарски гражданин и комуто принадлежи рекордът за най-дългото махало в света. А Hora Nova е името на неговото часовникарско ателие. Та творецът на механични скулптури се съюзи с друг член на Часовникарската академия на независимите производители (AHCI) в лицето на Винсен Калабрез, за да му предаде своето изкуство, а и двамата заедно да направят един изключителен механизъм. Резултатът е стенният часовник Explorer. Този напълно механичен и ръчно изработен инструмент за време показва часовете и минутите. Други подобни модели, произведени в ограничена серия или уникати, могат да бъдат обзаведени с допълнителни усложнения при желание от страна на купувача. Сърцето на механизма тупти с 3600 вибрации за час, силовият резерв е 8-дневен, но все пак зависи от височината и масата на часовника при евентуална поръчка. Корпусът на това изделие е от стомана и месинг.

В същият момент Винсен Калабрез представя и най-чистия турбийон с регулатор – R gulus. Забележителният корпус в бял сапфир крие механизъм от 18-каратово бяло или жълто злато, чиито дизайн и изработка са дело на този велик майстор-часовникар. Работата на механизма е абсолютно прозрачна. Навиването е ръчно, вибрациите са 21 600 за час, а силовият резерв е около 38 часа. Каишката е от крокодилска кожа.

Swiss Time Royal


Серията луксозни дамски часовници Royal на Swiss Time залага основно на два метала – сребро и злато. Подобен избор е логичен, предвид основните пазари на съвсем младата марка – Обединенитеарабски емирства, Китай, Тайланд, Корея… Изработката на часовниците Swiss Time отнема много внимание и усърдие на специалистите в часовникарския център Бил (Биен на френски), Швейцария. Изисква се изключително майсторство, а външността на дамските часовници ще сбъркате трудно благодарение на отличаващата се при последните няколко продукта от портфолиото на компанията овална яйцевидна форма. Според фирменото послание часовниците от „кралската” серия не просто измерват времето, те са част от него, а когато са далече от ръката ви, минутите стават часове, а часовете – дни.

Произведението на Swiss Time ST760 носи модерни внушения от архитектурата и изкуството, като се опитва да наложи перфекционизъм, гарантиран от изключителните специалисти на компанията.

Стилното произведение на изкуството комбинира чувствен, стилен  и дори секси дизайн със забележително изпипана техника.

Корпусът на ST760 е изработен от полирана стомана, покрита с фин филм злато, размерите са 31 мм широчина и 46 мм височина. Кристалите по часовника оформят непълна окръжност, подсилваща асиметричното търсене на творците.

Поръчайте го и в розово злато, но никога не изпробвайте водоустойчивостта от 30 метра под морското равнище. Цялата дамска серия Royal взе ума на публиката по време на световното изложение за часовници и бижута в Базел (Швейцария).

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове