Луксозните часовници в света на интелигентните технологии

Обложка

Луксозните часовници в света на интелигентните технологии

А ти хареса ли тази статия?!?

„Смарт часовниците са извинение“, твърди Марк А. Хайек, ръководител на луксозните марки в Swatch Group: Breguet, Blancpain и Jaquet Droz. В кратко интервю Хайек говори за бъдещето на часовникарската индустрия и търсенията на неговите марки да предложат уникално ниво на лукс, привлекателност и традиция.

Отчитате ли промяна в поведението на днешния потребител и неговите покупки, възникваща заради по-младите клиенти с различни ценности, или промяната се дължи по-скоро на конкуренцията от интелигентните технологии?

– Покупката по същество не се е променила. Забелязвам това, наред с други неща в нашите бутици. Технологиите като смарт часовниците биха били по-скоро извинение, ако отчетем, че промяната в пазара е свързана предимно с тях, тъй като е по-лесно да се обвини някой друг, отговорен за настоящите проблеми, отколкото да се допусне, че проблемът е в самите производители и тяхната невъзможност да бъдат конкурентни и в крак с времето. През 90-те години, когато мобилните телефони започнаха да се разпространяват, много представители на часовникарския бранш също пророкуваха, че никой вече няма да има нужда от часовници, защото е възможно да види часа на мобилния си телефон и то може да бъде направено по същия начин с един поглед. Днес тази теория се засили още повече, тъй като ние сме заобиколени от времето на екрани и дисплеи. Интересното е обаче, че годините на бум на мобилния телефон бяха най-силните години на растеж на механичните часовници. Освен това става въпрос за луксозни марки, които произвеждат няколко десетки хиляди броя годишно. Това е съвсем различен пазар от смарт часовниците, които имат своята ниша в сектора на потребителската електроника. В тази степен не очакваме промяна в поведението на потребителите, свързана например с интелигентните технологии и не смятаме, че ще има последици за висококачествените часовници.

Луксозният часовник е желана стока. Това най-вече се дължи на традициите на марката и на изработката, с която се правят механизмите и часовниците. Ще бъдат ли тези ценности все още важни в бъдеще?

– Да, разбира се. Това са важни ценности, които ще продължат да играят роля. Не трябва обаче да забравяме и по-нататъшното развитие на технологията. Трябва непрекъснато да подобряваме функционалността на нашите часовници. Клиентът вече има традиции, когато купува индивидуален часовник. За да купуват повече от тях, часовниците трябва да предложат нещо допълнително. Като производител, нашата задача е да разширим традиционното занаятчийство с ориентирани към бъдещето технологии и функции, както правим с марката Breguet, например, с модела Marine Équation Marchante 5887. От друга страна, не трябва да се прегръща всяка нова технология.

В момента е налице впечатлението, че много марки разчитат в голяма степен на собствената си история: Има много модели, които са вдъхновени от миналото.

– Мисля, че при сегашната ситуация, при която има голяма степен на несигурност при покупката за много хора, особено за купувачите на скъпи часовници, е особено важно една марка да има богата традиция. Марката, отличаваща се с дълга история, осигурява определена сигурност. Ако марката прави часовници повече от 200 години, като Breguet, тя се надява да съществува за десетилетия напред. За по-младите марки е по-трудно, особено ако предлагат луксозни часовници. Може би това е причината, поради която много марки са особено зависими от „ретро“ тенденцията в момента. От друга страна, до известна степен мисля, че точно това е: тенденция, особено на това ниво на интензивност – тенденция, която излъчва определена естетика, подобна на това как преди няколко години бяха на мода извънгабаритните големи часовници. Ретрото е страхотно днес, но колко дълго ще продължи, е нещо, което не знаем.

Автор: Мегамол за часовници www.chasovnici-bg.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове