Изложението за часовници Haute Couture

Обложка

Изложението за часовници Haute Couture

А ти хареса ли тази статия?!?

Всяка година на женевския подиум дефилират часовници, произведения на висшия пилотаж в това майсторство. Изложбените зали на Palexpo стават истинска витрина на ограничен брой марки, които заслужено можем да наречем представители на кутюра в това изкуство. Обичайното време за среща на представителите на Haute horlogrie е месец март, когато паралелно с това шоу съвсем наблизо в Базел тече по-масовият часовникарски форум. Така гостите, пристигнали от чужбина, могат да отскачат и до двете места. Но тази година за първи път градът край езерото Леман посрещна висшия пилотаж в часовникарското изкуство през януари. Съображеният са повече от прозаични – през март Palexpo ще бъде огласено от моторния рев на също традиционно изложение – автомобилното. Така женева събра часовникари от цял свят между 19 и 23 януари, като бе нарушена и друга традиция – последните гости бяха приети в петък вместо в съботния ден. Въпреки че традициите отдавна не са това, което бяха, едно нещо продължава да важи с пълна сила – SIHH си остава частно изложение за почитателите на ексклузивните неща. Новите си модели в Palexpo изложиха A. Lange&Sohne, Alfred Dunhill, Audemars Piguet, Baume&Mercier, Cartier, Girard-Perregaux, IWC, Jaeger-LeCoultre, Jean Richard, Montblanc, Officine Panerai, Parmigiani Fleurier, Piaget, Ralph Lauren Watch and Jewellery Co, Roger Dubuis, Vacheron Constantin и Van Cleef&Arpels.

Това бе 19-тото издание на SIHH, организирано от Фонда на висшето часовникарство. За негова рожденна година можем да посочим 1991-ва. Още тогава то е организирано в Palexpo и до ден-днешен пред посетителите му никога не стои въпросът къде ще бъде следващата му сесия.

Ето и някои избрани ревюта от луксозни марки, участвали в изложението:

La Richard Lange – третият по ред ръчен часовник на Lange разполага с механизъм “фюзе-шен”, използван в миналото в името на по-прецизно измерване на времето. Тази истинска рядкост в часовникарството е с емайлиран циферблат, разделен на три, има наистина известни предшественици в исторически аспект. Фюзе-шенът компенсира изтичането на енергия от пружината, поддържайки постоянно въртене през целия период, покрит от резервния ход. Така управлението се разпределя между две части – двигателната пружина и макарата, като двете са свързани от фина верига, съставена от 636 елемента.

Audemars Piguet – тази година марката Audemars Piguet прави юбилейни модели. Под светлината на прожекторите Tourbillon Millenary Carcedoine блести с платина и прозрачносин калцедон (вид ахат). Дизайнът обединява бижутерията с механиката по един наистина поетичен начин. Четири пръстена от розово злато обгръщат циферблата. Колелата се преплитат в балет от златисти арабески. Останалите подробности се изразяват в 18-каратово розово злато, диаманти, референтен номер 26354OR.ZZ.D080GA.01, циферблат с размери 45×40 милиметра, стъкло от сапфир кристал и гравирани арабски цифри.

Baume&Mercier Hampton – между града и океана има наистина магическо място, където удоволствията и развлеченията се римуват с традицията и автентичността. Говорим за серията луксозни швейцарски часовници Hampton на швейцарската марка Baume&Mercier. Сам по себе си този модел е нещо като антипод на идеята за Ню Йорк абсолютно по същия начин, по който градчето, чието име носи, се обгражда от Атлантика и спокойствието. Само ще припомним, че това е едно от любимите места за почивка на Клинтън. От 15 години обаче то дава и името на тази икона на часовникарското изкуство. Новото му издание е подчинено на идеята за спортния шик.

Cartier – Ако мъжкото начало и неговият порив към техническо развитие са актуални в този часовникарски сезон, подписан именно по този начин от марката Cartier с помощта на новата колекция, женското присъства в най-красивите си форми в новия прочит на дамския часовник Baignoire. Изчистени линии и невероятна елегантност са силните козове на тази нова и толкова женствена версия с каса от 18-каратово розово злато, златна тока, механично движение с ръчно нагласяне 430 MC, златна корона, украсена със сапфир, каишка от крокодилска кожа, механизъм с калибър 9452 MC Poincon, 19 камъка и резерв на механизма около 50 часа.

Girard Perregaux – този модел на швейцарските Girard Perregaux залага на тъмната сила и динамичния дизайн, за да привлече почитателите на новите технологии. Неговата 43-милиметрова каса е направена от черна керамика. Движението на часовника е с автоматично нагласяне GP03387. Производителите са използвали титаниев контейнер и три специални болта, които да подсигурят капака на касата. Короните и бутоните са с гумирано покритие, акцентирайки върху спортния характер на този часовник, устойчив на 30-метрова дълбочина.

IWC Aquatimer Deep Two – този модел, както показва името му, е часовник за гмуркане с механичен дълбокомер. Той е корабът майка в новата морска колекция на компанията IWC. Синята отметка ще ви отведе в актуалната дълбочина, а червената показва докъде още можете да продължите с гмуркането. Този многофункционален спортен формат осигурява спокойно потапяне до 50 метра. Чисто теоретично часовникът е резистентен срещу налягане от порядъка на 12 бара. 46-милиметровата каса е от неръждаема стомана, 15.5 милиметрова е височината на автоматичното движение с втора централа. Освен това спортистът разполага с резервен ход от 40 часа, удобен подвижен безел. Можете да избирате между стоманена верижка или черна силиконова каишка.

Jaeger LeCoultre – като един от основните играчи в историята на часовниците, ателието Jaeger LeCoultre отпразнува 175-годишнина през миналата година. В актива му са записани световни премиеро от ранга на la Reverso, Atmos, Master Control, Memovox Polaris, Gyrotourbillon, Extrem LAB, или движението Duometre. Всяка година марката Jaeger LeCoultre представя нови творения, илюстриращи майсторството и емблематичната иновация от Ла Вале дьо Жу, най-часовникарската долина в Швейцария. През 2009 година ателието представи две уникални разработки в Master Grande Tradition – първият турбийон с вечен календари първия отделен брояч на минутите с регулиране на дисплея.

Montblanc de Minerva – за да отбележи 150-годишнината на Изследователския институт на висшето часовникарство „Минерва”, Montblanc представя Grand Tourbillon Heures Mysterieuses от колекцията Villeret от 1858 година. Това име говори много на ценителите. Моделът е предложен в още по-лимитирано издание от предишния – само осем часовника. Платината, сивото и розовото 18-каратово злато са задължителни. Касата му с капковидна форма разкрива времмето в позиция на 6 часа, а турбийона е разположен на позиция 12 часа. Двете са обединени от контур с формата на осмица – символа на безкрайността. Във вътрешната част на циферблата се намира тайнствена индикация на часовете и минутите в циферблат, където „плуват” стрелките.

Panerai Luminor Chrono Daylight – 44-милиметровият титаниев Panerai носи името Luminor Chrono Daylight. Първият такъв модел е разработен преди повече от 60 години за нуждите на специалните военни мисии. Тази легенда трябваше да позиционира Panerai в авангардния сектор на часовниците за професионални гмуркачи. В технически аспект новата му интерпретация разполага с квантием хронограф (с дата), воден от автоматичен механизъм със сертифициран хронометър от COSC. Материалите надхвърлят традициите на жанра – неръждаемата стомана е заменена с титаний, метал, който съчетава невероятната здравина и ненадмината лекота.

Ralph Lauren Polo – още от миналата година се говори, че модната марка Ralph Lauren ще пусне часовникарска колекция. Силните козове тук са класическият дизайн, римските цифри, разграфени върху бял лакиран циферблат, изпъкнал сапфир. Всички тези подробности са напълно в духа на елегантната марка. Часовникът е предлаган в изпълнения от бяло или розово 18-каратово злато или платина, но неизменно в лимитирана серия, този модел носи отпечатъка на една умерена рафинираност. Короната му е инкрустирана с инициалите RL или украсена с диаманти.

Parmigiani Fleurier Collection Todagraph – ателието Parmigiani демонстрира новата линия в касите на часовниците си – те са с подчертано кръгла класическа форма. Тук турбийонът е влязъл в съюз с техниката на хронографа. Кръглата форма на касата на Tondagraph (Calibre PF354) е прерисувана така, че да даде дълбочина, освен това отсега нататък тази линия маркови часовници ще разполага и с безел. Гайките, толкова типични за тази марка, внасят последния щрих в дизайна на този инструмент на времето.

Piaget Polo Fortyfive – премиерата в Женева от страна на Piaget беше хронографът Polo. Fortyfive преекспонира по един естетичен начин в титаниева каса първите часовници от серията Поло. Часовникът издържа на потапяне от 100 метра, а каишката му е от каучук. 45-милиметровият диаметър е своеобразно придържане към последните тенденции, като същевременно напомня и продължителността на един поло мач. Хронографът е тип флайбек, а калибърът показва времето на 6 часа, а на 12 часа виждаме датата.

Не е чудно, че този път огромно внимание бе обърнато на фалшификатите, а призивът бе – фалшивите хора купуват фалшификати. В световен мащаб според изчисленията на различни митници пиратския пазар има годишен оборот между 200 и 360 милиарда щатски долара, което е между 5 и 7 процента от международната търговия. Федерацията на швейцарските часовникари FH е пресметнала, че годишно в света се правят 40 милиона имитации на швейцарски часовници, противопоставени срещу 26 милиона оригинални часовници, които са били изнесени за външни пазари през 2007 година, тези цифри изглеждат наистина застрашителни.

Каква беше зимната приказка, разказана от SIHH в самия край на месец януари? В тежки времена като днешните е разбираемо защо считат часовникарството в изкуство. Художниците може и да спат да рисуват платна, но майсторите на времето не бива да спират да създават механични шедьоври. Масовият пазар реагира на икономическата криза с понижаване на цените, а висшето часовникарство, Haute Horlogerie, както го наричат швейцарците, продължава да търси съвършенството, което винаги намира ценители.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове