Мечтателят часовникар

А ти хареса ли тази статия?!?

Казват, че за да си щастлив, трябва да мислиш положително. Тогава се сбъдвали всички желания.

От пръв поглед личи, че Питър Спийк-Марин е от хората, които те зареждат с добро настроение и те карат да се усмихваш. Той е щастлив, че е постигнал всичко, за което е мечтал. Има независимо часовникарско ателие, сътрудничи на известни брандове, живее на брега на Женевското езеро със съпругата си и със седемгодишния си син, а часовниците, които създава, се ползват с небивал успех.

Питър Спийк-Марин е роден преди 41 години в град Епинг, графство Есекс, Англия. Посвещава се на тайните на часовникарското изкуство още през 1985 г. в лондонския Hackney Technical College. В продължение на две години изучава всичко, свързано с инструментите за измерване на времето – от часовниковите кули до ръчните екземпляри. Веднага след курса заминава за Нюшател, за да специализира в престижното швейцарско училище WOSTEP.

След изключително трудното и продължително обучение се връща в Англия и работи за различни фирми, докато не оглавява отдела за антични часовници в магазина „Салмо Антик”, който се намира на лондонския „Пикадили”. Седемте години, които прекарва там, са от изключително голямо значение за него, защото му се удава възможността да реставрира екземпляри на велики майстори и часовникарски къщи като Dent, Frodsham, Breguet, Patek Philippe и други. Работи върху широка гама модели, датиращи от края на 19 век до по-съвременни.

През 1996 г. заминава отново за Швейцария, където е назначен в Renaud & Papi, за да помага в изработването на нови комплицирани модели часовници. Четири години по-късно прави собствено ателие и създава конструирания изцяло на ръка джобен турбийон the Foundation Watch.

Първият ръчен часовник, излязъл от работилницата Peter Speake-Marin е наречен The Piccadilly, защото, както обяснява британецът, „времето, докато работих в магазина на Пикадили, оказа най-голямо влияние в кариерата ми”. „Опитът, натрупан там, ми даде възможност да открия голямото разнообразие от методи, използвани от майсторите часовникари през вековете”. Най-успешните от тях Питър въвежда в собствените си проекти. Често заради новаторските си идеи и доказан талант Питър Спийк-Марин е търсен от други брандове. През 2006 г. работи съвместно с Harry Winston при изработването на великолепния Excenter Tourbillon. Питър взема и дейно участие при създаването на Horological Machine Number 1 на MB&F. Той е един от големите майстори, които стоят зад дизайна на Chapter 1 на младата швейцарска компания Maitres du Temps, модел, който се появява през 2008 г., а сега и на часовника Chapter 2.

„Любовта към фината механика, изкуството и дизайна, съчетани с историята, ме накара да избера часовникарския занаят, споделя Питър. Дълбоко вярвам, че ако изпъкнеш в гилдията, това ще бъде забелязано, ще те уважават и ще имаш успехи. Отне ми почти 8 години, за да стана независим, но днес трудът ми е оценен и репутацията ми расте. В традиционния бизнес това не е възможно. Страстта и любовта са движещи сили в моята работа, не мисълта да правя пари, и двете са най-голямата ми сила и слабост в същото време”.

Онлайн магазин www.chasovnici-bg.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове