Разлика между евтини и скъпи часовници

Обложка

Разлика между евтини и скъпи часовници

А ти хареса ли тази статия?!?

Наличните ценови диапазони за марковите часовници понякога могат да бъдат забележителни. С наличните както евтини, така и скъпи опции, цената на ръчен часовник може да варира от 50 лева до много хиляди.
Всъщност най-луксозните маркови часовници могат да достигнат и милион лева. От друга страна има налични евтини часовници за 20-30 лева, така че е ясно, че може да има значителна разлика в цените.
Това прави закупуването на часовник малко по-предизвикателно. Разбира се, има забележими разлики между скъпите и евтините часовници, но в същото време няма много иновации по отношение на функционалността – в крайна сметка всички часовници ще показват времето.
Съществуват обаче ключови разлики, за които не всеки знае, и може да стане по-разбираемо защо ценовият диапазон може да изглежда толкова голям. Ние от сайт за маркови часовници Chasovnici-bg.com ще се опитаме да обясним защо някои часовници са толкова евтини и какво прави скъпите луксозни часовници наистина толкова скъпи.

ПРОФЕСИЯТА ЧАСОВНИКАР

Може би по-важната разлика между скъпия и евтиния часовник е цялостната изработка. Един скъп часовник ще бъде щателно изработен от занаятчии часовникари, които са прекарали години в усъвършенстване на своите умения.
Часовниците са забележително инженерно постижение, включващо стотици сложни части, които са внимателно конструирани, за да създадат функциониращ часовник. Вниманието към детайла трябва да е невероятно при скъп марков часовник, докато по-евтините варианти няма да имат същото ниво на изработка и прецизност.
Евтините часовници се произвеждат лесно, не отнема почти никакво време за производството на огромен брой продукти, оттук идва и тяхната ниска цена. Майсторството ще бъде забележимо по-ниско в различни области, като например в корпуса, каишката/верижката и стрелките на часовника.
Обратно, един скъп часовник ще изглежда и ще се представя много по-добре. Трябва да е по-тежък, но по-здрав, като същевременно включва всякакъв вид малки, сложни детайли.

ДВИЖЕНИЕТО

Механизмът на часовника е вътрешната механика, която буквално захранва часовника. До голяма степен това е сърцето на часовника и качеството често може лесно да бъде разпознато по вида на механизма.
Часовниците винаги имат един от двата варианта на движение – механичен или кварцов.

КВАРЦОВ ЧАСОВНИК

Кварцовите механизми обикновено се намират в по-евтините часовници, тъй като те са по-достъпни за производство, не отнемат време и усилия, за да се направят в сравнение с механичните движение. Кварцовият кристал се захранва от електричество, за да произвежда малки вибрации с желана честота, които след това се измерват, за да помогнат за установяване на изтеклото време, което му позволява непрекъснато да следи времето. Въпреки че са по-евтини за производство, те все още имат висока точност по отношение на определянето на времето и също така са много издръжливи, така че могат да издържат много години, без да се счупят. Колкото и да е странно, по-достъпният кварцов механизъм дава по-точно време от механичните часовници.

МЕХАНИЧЕН ЧАСОВНИК

Часовник с механичен механизъм означава, че той се задвижва единствено от механични движения, а не от електричество и кварцов кристал. Всички механизми се задвижват от пружина, докато осцилиращо колело за баланс регулира времето. Има широко използване на механични движения в луксозните часовници, които са доста скъпи и винаги ще имат много по-високо ниво на изработка от кварцовия механизъм. Освен това механичният механизъм ще се състои от много малки части, които трябва да бъдат внимателно конструирани, за да бъдат заедно в унисон и да функционира часовникът правилно. Това е една от основните причини колекционерите да ги ценят, тъй като за създаването им е необходимо много високо ниво на умения. Механичните часовници могат да се предлагат и с допълнителни функции, като например да са самонавиващи се или автоматични. Това се отнася до факта, че движенията събират енергия от потребителя, който използва часовника, съхранявайки енергията, за да помогне за автоматичното навиване на часовника.

МАТЕРИАЛИ ПРИ ЧАСОВНИЦИТЕ

Друг ясен знак за разликите между евтин и скъп часовник са материалите, използвани при направата им. Например стъклото или кристалът, използвани за покриване на циферблата на часовника, може да варира значително в зависимост от цената. По-евтините часовници ще използват по-евтини кристални материали, често направени от минерално стъкло, което означава, че са по-податливи на драскотини и повърхностни повреди. Това е голяма разлика в сравнение с по-скъпите кристали, които се използват предимно на луксозните маркови часовници. В повечето случаи се използват материали като сапфир, като висококачественият материал е устойчив на надраскване. Всъщност сапфирените кристали са почти невъзможни за счупване, така че те могат да се похвалят с много по-дълъг живот в сравнение с по-евтините алтернативи. Това позволява на един скъп часовник да издържи години и дори десетилетия без загуба на естетика.
Материалите, използвани вътре в часовника, също са по-добри при скъпите часовници, като обикновено това е голям фактор за цената им. Те използват различни благородни метали, но по-важното е, че съдържат и различни бижута-камъни, за да предотвратят повреждането на частите.

УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ МЕХАНИЧНИТЕ ЧАСОВНИЦИ

Специфичен термин, който се отнася до допълнителните функции на часовник, усложненията могат да направят друг ясен показател за това дали часовникът е евтин или скъп. Както можете да очаквате, по-евтините часовници имат много малко, ако има такива, усложнения. Те обикновено показват часа и нищо повече, въпреки че някои евтини опции ще имат няколко функции, като ден и датат.
Скъпите часовници са склонни да имат много повече усложнения. Например, хронографът е много точен хронометър на много луксозни часовници, докато водоустойчивите функции са популярни сред часовниците за гмуркане.
Времето и усилията, необходими за създаване на допълнителни функционални усложнения, обикновено водят до увеличение на цената, поради което това е предимно ексклузивно в скъпите часовници.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове