12 ключови събития от историята на Seiko

Обложка

12 ключови събития от историята на Seiko

А ти хареса ли тази статия?!?

Тези, които познават Seiko главно с техните достъпни кварцови и механични часовници, както и тези, които са информирани и за по-луксозните серии на японската марка като Grand Seiko, Premier, Sportura, Velatura, Astron и пр., със сигурност знаят, че историята на часовници Seiko датира още от края на 19 век. Тя включва няколко ключови момента. Ето основните неща.

Основателят на Seiko Кинтаро Хатори бил само на 21 години, когато отворил магазин за направа и поправка на стенни и ръчни часовници в квартал Киобачи, Токио. Едва 31-годишен става партньор с инженер на име Цурухико Йошикава, основавайки часовникарска фабрика Seikosha през 1892 г., предшественик на днешното Seiko. След няколко години производство на висококачествени стенни модели Seikosha реализират първия джобен часовник през 1895 г.

Хатори бързо осъзнава нарастващата световна популярност на ръчните часовници и прогнозира, че скоро те ще изместят джобните. Дебютът на първия такъв е през 1913 г. Отначало нуждата от внос на компоненти обуславя бавното производство от 30-50 броя на ден, но впоследствие Сейкоша успява да произведе свои собствени балансни пружини и емайлирани циферблати. Голямо земетресение поразява Япония през 1923 г., унищожавайки завода Сейкоша и продукцията, което спира производството. Въпреки загубите, Хатори се възстановява бързо и само една година по-късно на светът е представен първия часовник с името „Seiko“. „Seiko“ е съкращение на „Seikosha“, което на японски означава „Дом на изящното майсторство”. Следващият модел Seiko Marvel е считан от основателите си за епохален часовник в  историята на марката, тъй като той е първият механичен часовник на Seiko, чиито механизъм със 17 камъка е проектиран и направен напълно вътрешно, т.е. не се влияе от други механизми или компоненти, внесени от Швейцария или другаде. Seiko Automatic дебютира същата година и е забележителен, тъй като е първият автоматичен часовник на Япония. Стабилността и точността на механичните часовници Seiko се увеличават с всеки нов модел, като включват и нови изобретения, като системата за усвояване на удари Diashock и др.

През 1960 г. е създаден първият Grand Seiko, за да бъде „най-добрият механичен часовник в света“ тогава по отношение на точност и прецизност. Механичното движение калибър 3180 има 25 камъка и честота 18 000 херца/час. Самият часовник е с диаметър 34,9 мм и дебелина 10 мм. Всеки екземпляр Grand Seiko е сертифициран с оригинален стандарт за точност, който Seiko установява (и който е по-строг по отношение на критериите си, отколкото дори днешния стандарт на швейцарската агенция COSC за сертифициране на хронометри). Дизайнът на този пръв модел е изчистен, с дълги стрелки и индекси, към който се придържат и съвременните часовници Grand Seiko.

С всичките си предишни постижения, не е изненадващо, че Seiko е отговорен и за създаването на първия механичен часовник хронограф в Япония. Неговата история започва с олимпийските игри през 1964 г., проведени в Токио, на които Сейко е официален часовник. Марката предоставя за олимпийските цели над 1200 различни броя хронометри, а за отбелязване на събитието издава и търговска версия на часовника си. Хронографът Seiko Crown има корпус от неръждаема стомана с диаметър 38,2 мм и дебелина 11,2 мм и водоустойчивост на 30 метра. Задвижването е от калибър 5719 с 21 камъка.

Само една година след това Seiko пуска първия часовник за водолази, произведен в Япония – моделът Seiko Diver’s 150M. Както подсказва името му, корпусът от неръждаема стомана е водоустойчив до 150 метра и е с диаметър 38 мм и дебелина 13,4 мм. Часовникът има двупосочен въртящ се безел и е снабден с автоматичен калибър 6217 (17 камъка, 18 000 пулсации на час). По това време гмуркането е сравнително рядко хоби, така че това е много специализиран продукт. С нарастване популярността на водолазните дейности, Seiko продължава да усъвършенства своите дайвер часовници, въвеждайки през 1968 г. версия с висока скорост на движение (пулсации 36 000 vph) и 300-метрова водоустойчивост. Първият часовник Professional Diver е от 1975 г. и е водоустойчив 1000 метра. Вътрешните стандарти на Сейко за часовниците им за гмуркане помагат за установяване на световните ISO стандарти за гмуркане, които все още се използват днес.

1969 година е важна стъпка за часовникарската индустрия, тъй като това е годината на така нареченото „велико автоматично хронографско състезание“. Няколко швейцарски марки и една японска марка се превръщат в първи производители на автоматичен самонавиващ се часовник хронограф. Резултатите от това състезание са раждането на редица часовници, които днес се смятат за икони като например: Breitling Chrono-Matic, Zenith El Primero и Heuer Monaco. Но първият от тези автоматични хронографи, които действително са първи на пазара (през май 1969 г., за да бъдем точни) е Seiko’s 5 Sports Speed Timer. Той има 30-минутен брояч, безел с тахиметрична скала и прозорец за ден и дата с иновативна двуезична система: на английски или на японски език.

Същата година Сейко също така представя часовника, който в един момент заплашва да превърне всички механични часовници дотогава в остарели. Seiko Quartz Astron, първият в света кварцов часовник, представлява новаторски технологичен пробив. Часовниковият осцилатор дава на астроновото движение Caliber 35A невероятна точност от само +/- 5 секунди на месец, далеч по-голяма от всяко механично движение. Малкият, тънък стъпков мотор на механизма запазва енергията си, като движи секундната стрелка само веднъж в секунда – ново развитие за ръчните часовници. Осцилаторът се оказа много устойчив на удари и работи при много ниско напрежение, осигурявайки живот на батерията за една пълна година. Интересното е, че докато кварцовите часовници в бъдеще ще развият репутацията си на евтини часовници за масовия потребител, то първият такъв е определено луксозен и може да се похвали с 18-каратов златен корпус.

Японският производител не се отказва от механичните часовникови иновации и други видове технологии след въвеждане на своите кварцови часовници. Марката представя и часовник, задвижван от слънчева енергия през 1977 г., и кварцов часовник с ръчно захранване, създаден през 1986 г. Втората нова модерна технология Seiko A.G.S. (Автоматична генерираща система), по-късно става известна като „Кинетик“) -  часовник, чието движение има осцилаторна тежест, която превръща движенията на китката на потребителя в електричество, задвижващо кварцов механизъм.

Сейко въвежда друга нова технология на пазара през 1999 г., реализирайки първия часовник с движение „Spring Drive„, който има кварцов осцилатор, но се задвижва като механичен часовник. От този дебют Spring Drive е намерил своя път в много часовници Seiko, включително някои модерни версии на Grand Seiko. Може би най-забележителната итерация е в Spring Drive Spacewalk. Часовникът, ограничен до 100 броя, е проектиран специално за космически пътувания със специално разработено уплътнение, херметически затворено при ниски температури, лек корпус от титан с висока якост и голям дисплей с лесни за четене хронографски подциферблати и три пъти по-голямо количество луминисцентен материал, отколкото при стандартен часовник. Освен това големите бутони за хронографа са направени така, че да могат лесно да се управляват от някой, който носи дебелите ръкавици на космическия костюм.

Последният до момента триумф на японския гигант се случва през 2012 година. Сегашният главен изпълнителен директор и президент на Seiko Shinji Hattori (наследник на основателя) изпрати смело и безспорно послание, когато избра да възроди името Astron за иновативния GPS часовник на Seiko, задвижван от слънчевата енергия, представен на Baselworld 2012. Както предшественика си, първият Seiko Astron, който представи на света кварцовия часовник, новият Astron GPS Solar е олицетворение на дебюта на изцяло нова и буквално променяща играта в бранша часовникова технология. Това е аналогов часовник със слънчева енергия, който получава GPS сателитни сигнали и се настройва на точното местно време навсякъде по Земята. Той разпознава всичките 39 часови зони. Астрон покрива земното кълбо, като първо определя местоположението си с GPS, след което сравнява тази информация с бордова база данни, която разделя земната повърхност на един милион квадратчета, всяко от които е за определена часова зона. Системата на Астрон е по-добра дори от тази на часовниците с радио контрол, които приемат наземни радиосигнали от атомни часовници, тъй като автоматично разпознават часовата зона, в която се намират.

Това са най-важните събития, белязали славната история на японския производител, обхващата три века (от края на 19 век до сега). Светът с нетърпение очаква следващите иновации от Seiko, които в съвременния технологичен свят, несъмнено биха били забележителни.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове