Изложението на часовници в Базел – фестивал на съвършенството

А ти хареса ли тази статия?!?

В началото на пролетта близо 2000 фирми от цял свят си дадоха среща в Базел, за да очертаят новите тенденции в сферата на часовникарската и бижутерийната индустрия. Въпреки световната икономическа криза ежегодният форум бе на обичайната си висота, като известно отстъпление в позициите се забелязваше само при американските компании. Както всяка година и сега швейцарските часовникарски къщи отново удивиха участниците и гостите на изложението със своите революционни премиери – нови механизми, хитроумни циферблати и други начини за представяне показанията на часовниците, изящни турбийони, интересни идеи за приложение на ценни метали и екзотични сплави и материали. Най-популярни и тази година останаха кръглите корпуси, но въпреки това изложителите представиха някои доста интересни модели с квадратна, правоъгълна, овална или ромбоидна форма. Няколко интересни модела загатнаха тенденция за завръщане на миниатюрните каси за дамските часовници, докато при мъжете размерите варираха от свръхголеми до малко по-малки от характерните за последните няколко години. Като най-актуални цветове за сезона се очертава атрацитено, черно и шоколадово.

За пореден път Baselworld показа, че е не просто най-значимото изложение на часовници и бижута в света, но благодарение на мащабите, аурата и инфраструктурата си представлява истински фестивал на съвършенството в света на лукса. Ето и няколко от по-интересните скъпи и луксозни механични часовници, представени на изложението Baselworld:

Компанията Aquanautic представи първия си турбийон като част от една атрактивна композиция, обединила в себе си техническо съвършенство, здравина и лукс. Моделът Super King Diving Tourbillon съчетава прецизността на безупречния механизъм BNB 1450 със сигурността, гарантирана от изключителната отчетливост на показанията, короната с двойно заключване и петдневния резерв. Часовникът е сертифициран за спускания до 300 метра. Корпусът е от титан и розово злато, а сапфиреният кристал е с двойно антирефлексно покритие.

Armin by Armin Strom – Regulator Earth привлече внимание с интересния си дизайн – леко изместени от центъра циферблати за минутите и за датата и малки скали за часа и секундите, съответно на позиции 8 и на 6 часа. Часовникът допълва серията, дефинирана от предишните три модела – Water, Air и Fire, всеки от които символизира един от природните елементи чрез дизайна и цвета си. Корпусът на Regulator Earth е от титан с черно PVD покритие, а стъклото е от антирефлексен сапфирен кристал.

Armand Nikolet се включи в изложението с две изящни премиери – моделите L08 и LS8. Великолепният L08 е задвижван от оригинален механизъм, произведен през 1957 г., преработен от Armand Nicolet, за да отговаря на съвременните изисквания. Моделът е произведен в лимитирана серия от 150 екземпляра. Същият механизъм задвижва и скелетона LS8, при който безелът и корната са от 18-каратово розово злато. Серията на този модел е лимитирана до 200 броя.

Един от хитовете на тазгодишното издание на изложението бе представен от BLU (Bernhard Lederer Universe). Моделът Majesty Tourbillon MT3 е без циферблат, за да могат да се видят механизмът и трите турбийона, всеки от които следва орбитата си с различна скорост и показва часове, минути или секунди. Последният часовник от серията Majesty Tourbillons, истински шедьовър на кинетичното изкуство, е с корпус от 18-каратово бяло или червено злато.

Часовникарската къща Cimier представи два нови модела на тазгодишното издание на Baselworld. Споменатият Retrograde представлява истинско механично бижу. Освен основния циферблат за часове и минути прецизният механизъм задвижва още три ретроградни скали – за датата, за резерва и за дните от седмицата съответно на позиции 3, 6 и 9 часа.

Вторият модел е дамския уникат Seven Seas Mermaid. Часовникът съчетава деликатна изисканост със спортен дух – бял, черен, бледосин, розов или черно-оранжев циферблат с подходящи апликации на короната и бутоните. Емблематичният безел на този дамски модел е инкрустиран с цирконий и диаманти.

Daniel Roth и световноизвестният майстор на автомати Франсоа Жюно обединиха усилия, за да сътворят един наистина емоционален шедьовър – 2 Giocatore Veneziano – автоматичен часовник, представляващ венециански играч на зарове от 16 век, комбиниран с минутен репетир. Механизмът на часовника може да отбелязва часовете, четвъртинките, и минутите по желание на собственика си и и не е свързан със задвижването на автомата. Самият играч на зарове, вдъхновен от шедьовъра на Караваджо „Картоиграчи”, хвърля заровете, след което вдига двете кожени чаши, така че човек може да види резултата. Комбинациите са практически неограничени. Корпусът е от бяло злато 18 карата, а златният циферблат е изрисуван ръчно.

Quadruple Tourbillon на Greubel Forsey доближава още повече своите създатели Робер Грьобел и Стивън Форси към върха на часовникарската архитектура. Четирите турбийона на тази удивителна конструкция са позиционирани асинхронно и са свързани с два автономни регулатора, които от своя страна са куплирани със сферични диференциали, предаващи движението към стрелките. Корпусът е от 18-каратово червено злато, циферблатът също е изцяло златен, с черно покритие.

Удивителният Mysterious Quardinal е четвъртият часовник с „прозрачен”  механизъм, създаден от Quinting. Ултрасъвременните линии и елегантният дизайн веднага привличат вниманието към този единствен по рода си часовник. Механизмът му, състоящ се от 137 части, се задвижва от 4 мотора с помощта на девет успоредни пласта сапфир и е скрит напълно в периферния пръстен на корпуса от 18-каратово жълто, бяло или розово злато. Циферблатът е от антирефлексен сапфир, а безелите на част от лимитираната серия са инкрустирани с диаманти. Всеки часовник е индивидуално номериран и гравиран.

Идеята, вдъхновила майстора на часовници Феликс Баумгартнер и дизайнера Мартин Фрай да обединят усилия, е да представят по-различни възприятия на понятието „време”. Именно благодарение на нея часовниците на основната от тях компания Urwerk, които са изработени с използването на най-новите технологии, не могат да бъдат сбъркани с друга марка. Моделът UR103T се характеризира с четири сателитни диска за отбелязване на часовете, с триизмерния си корпус и с прецизния си дизайн. Ако се вгледате в него, ще забележите характерния силует, вдъхновил създателите му.  Да, идеята за линиите на UR103T е заимствана от света на паякообразните, а буквата T в края идва от „тарантула”.

Швейцарският художник Руди Кюлинг, носителят на наградата на промишлен дизайн от Чикаго за 2008 г., създаде корпус, който определено привлича погледите. Concept One Chronograoh на Xemex се отличава с асиметрична конструкция, която изпъква отдясно, за да приеме бутоните на хронографа – червен и черен, и да предпази короната. Смелата композиция се допълва от яркожълтия циферблат. В Базел Xemex отбеляза и завръщането на изключително успешния си модел Piccadilly Chronograph, този път изцяло черен с корпус от галванизирана стомана и черна гумена каишка. Часовникът остава верен на основните си ценности – простота, функционалност и отчетливи показания, към които специалистите  от Xemex са добавили и скала за резерв на хода.

Автор: www.protime-bg.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове