Културата на Япония и японските часовници

Обложка

Културата на Япония и японските часовници

А ти хареса ли тази статия?!?

Трудно е да се намерят неща, които не са хубави относно Япония. Какво може да не харесате за култура, насочена към потребителите, чиято цел изглежда е да опакова колкото се може повече готини неща в малки пространства, като също така гарантира, че всичко е възможно най-ефективно и удобно? Швейцарецът иска да говори много за иновациите, чиято основна цел е поддържането. Ако не друго, швейцарската иновация е за адаптиране към времето, като същевременно остава колкото е възможно по-статична от културата. Япония изглежда няма цел, когато става въпрос за иновации. Този път е дълъг и ликвиден и вероятно продължава завинаги. Това е култура, обсебена от поддържане на комфорт, докато се адаптира към човешкото състояние в един все по-населен и сложен свят. Ако това не е рецепта за иновации? Най-лошият враг на Япония вероятно е тяхната изолационна гледна точка, когато става въпрос за износа на тяхната култура. Още повече хора биха купили японски неща, ако разберат защо Япония е направила половината от нещата, които е направила.

Що се отнася до японските часовници, може би по-специално в Европа, сме стигнали до точката, в която ги приемаме за даденост. Това е едновременно и двустранно, отнасящо се до поколенията и социалните разбирания. Но докато нашите амбиции са да притежаваме скъпи и трудни за придобиване европейски часовници, ние като че ли приемаме японските часовници за даденост, което обяснява общото чувство и схващане за „не бих платил толкова много за японски часовник“. В това просто твърдение е вложена цяла вселена на смисъл, че само сега японците започват да разбират, тъй като те признават, че ние като общество навлизаме в нова ера на потребление на часовници. Японската часовникарска индустрия е създадена, за да произвежда и продава широка ценова и продуктова гама часовници за различни категории хора, на които е нужно да знаят времето и които могат да си позволят различни степени на качество. Часовниците, създадени от японските производители са предназначени преди всичко да бъдат надеждни и функционални и след това да възнаграждават собственика с допълнителни бонуси, атрактивни и луксозни елементи.

Манталитета на типичния японски часовник е, че трябва да бъде нещо, което трае дълго време и не е нужно да се притеснявате за него. Можете да замените часовника си, когато той се счупи или влезете в нов статус в живота и имате възможност да надстроите вещите си, закупувайки си по-скъп нов часовник. Това е и може би все още е естествена част от японската култура на кариерата, където се оценява старшинството, а с времето хората изкачват стълбата. По този начин се развива интересна връзка между японската потребителска култура и нейните родни часовници.

Когато Япония започва да се конкурира с глобалния пазар на часовници, продуктите им бързо стават успешни, поради схващането на културата за ефективност, производителност и човешка ергономия. Ярко конкурентната потребителска култура в Япония става по-интересна от факта, че японските потребители обикновено са много образовани за продуктите, които купуват. Пълната наличност на стоки в Япония означава, че потребителите трябва да проучат какво да купят, преди да го купят, а това се отнася и за часовниците. Тази среда изглежда предлага перфектната комбинация от ценности за производството на добри часовници.

Така че, когато японските часовници започват да се появяват на международния пазар преди десетилетия, те бързо започват да засенчват както американските, така и европейските производители на часовници, защото те просто произвеждат по-фокусирани върху потребителите желани продукти. До днес повечето хора не са се замисляли за тези концепции. Стойностите на японските потребителски продукти са се провалили единствено в конкурентни нации, които предлагат свой собствен вариант на японската бизнес формула, но японците все още го правят най-добре. Дали повечето хора мислят за това или просто считат японските продукти за премии – ако не и лукс в позиционирането си. По-голямата част от заслугите за това можем да отдадем на японските производители на автомобили, които доста допринасят за всеобщото признание на японските стоки като цяло.

Една от причините да приемаме японските часовници за даденост е, защото толкова много хора са израснали с тях и факта, че повечето от тях са масови и достъпни. За много хора първият часовник е бил японски и едва когато човек израсне в кариерата и има добър финансов статус, тогава търси нови преживявания в сферата на часовниците и започва да открива очарованието на европейските луксозни марки. Така че всеки от нас е имал или има поне един часовник на японска марка в живота си.

Япония спечели битката за създаването на най-удобните за потребителите часовници в света преди години. Днес Япония все още произвежда едни от най-добрите и достъпни часовници в света. Днес никой освен най-просветените любители на часовници, не могат да кажат дали са по-добри или по-лоши от швейцарските часовници. Това не е справедливо сравнение, защото двете страни имат много различни концепции за това, което прави добър един часовник. Разликата е много фина, но важна. Като основен световен конкурент швейцарските часовници винаги са насочени и към красотата на часовника отвън и отвътре, също толкова, колкото и качеството, прецизността и надеждността.

Автор: ProTime-Bg.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Статията е супер, харесвам традицията на японските марки, но и швейцарските не са за подценяване :)

    Поздрави!

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове