Луксът може да бъде и практичен

Обложка

Луксът може да бъде и практичен

А ти хареса ли тази статия?!?

Тази година компанията за швейцарски часовници Victorinox демонстрира уникалното си умение и традицията си, представяйки седем нови механични хронографа. Всеки от тях отразява ценностите на истинската швейцарска легенда – качество, функционалност, находчивост и иновативен дизайн. Нека ви запознаем с повечето от тях, но преди това ще си позволим да се отклоним от темата, за да ви припомним, че едноименните швейцарски ножчета са олицетворение на функционалността и издръжливостта. Дори New York Times ги нарича „разгъваем инструмент номер едно на 20 век”, а според Wallpaper те са най-емблематичното изобретение на функционалния дизайн в света. Същото може да се твърди и за часовниците Victorinox Swiss Army.

Вдъхновената от швейцарската армия ретро колекция с показателното име  Infantry (пехота) съдържа 44-милиметрови механични хронографи с превъзходна здравина и надеждност. Снабдени със самонавиващия се Valjoux 7750, един от най-качествените и прецизни механизми в швейцарската часовникарска индустрия, тези часовници съчетават луксозните детайли и финеса с изключителната функционалност. Производителите предлагат три интересни версии  на този модел. Първата е с ретро циферблат в маслинено зелено и кремаво със солидна кафява кожена каишка. Втората съответноо привлича със съвременен циферблат в черно и сребристо с червени и черни акценти и черна кожена каишка, а третата залага на черно PVD покритие на циферблата, корпуса и верижката, която в случая е с разгъваща се закопчалка.

Колекцията Airboss Mach 8 special edition е посветена на въздухоплаването. Просто си представете човека от командната кула, който определя с огромна точност всяко излизате и приземяване.

Victorinox Swiss Army Airboss Mach 8 special edition, както и предшественика на тази линия, кварцовият модел Mach 3, крие в себе си много иновации – хронограф със start/stop бутон в позиция на 8 часа, коронка и прозорче за датата, разположени на 9 часа,  втора коронка на 2 часа, активираща една от ключовите функции на този часовник Airboss. Това е функция за обратно броене преди излизате или приземяване, извършвано с помощта на двупосочен фланец около циферблата.

Друга новост за тази година е промененият 45-милиметров модел Airboss Mach 6. Освен че циферблатът му е с по-смел дизайн, са направени и някои подобрения в името на по-лесната четивност. Тук ще споменем по-големите цифри и полираните контрастни броячи на хронографа. Самият той е задвижван от самонавиващия се механизъм Valjoux 7753.

Часовниците от колекцията Alpnach се отличават с изключителна издръжливост и надеждност. Те носят името на известната база за алпийски хеликоптери на ВВС на Швейцария и са вдъхновени от Cougar AS 532, създаден да лети и в най-екстремно условия. Тазгодишното издание на Alpnach Chrono Mechanical разполага с функция за 60-минутно обратно броене и тахиметрова скала в специален фланец за измерване на скоростта. Хитрата комбинация от цветове в предишните издания на модела е преобърната наопаки – светъл сребрист циферблат с черни броячи на хронографа и черен еднопосочен ринг с назъбен външен стоманен пръстен. Точен до ¼ от секундата, той е разпознаваем като част от емблематичната серия Alpnach благодарение на формата на малкия секунден брояч в позиция на 9 часа, който удивително много напомня на перката на хеликоптерите Cougar. Часовникът има ринг, коронка и бутони с черно PVD покритие, разположени върху сатениран стоманен корпус. Луксозната каишка е от черна кожа с контрастни кремави тегели.

Издръжливост, комфорт, високотехнологични стандарти, интелигентни функции и невероятно качество, това е квинтесенцията на швейцарските ценности, превърнали Victorinox Swiss Army в символ на високото качество и надеждността. Припомняме, че първият часовник на компанията е създаден от американското подразделение на марката през 1989 г. Днес в гамата и влизат повече от 180 модела, разделени в три различни серии – Active, Classic и Professional. През 2006 г. компанията премества централата си от Бонфол в изключително модерната си нова фабрика в Порантрюй.

Швейцарските механизми и компоненти, фината кожа и техническите материали, ексклузивните корпуси, рафинираният дизайн на циферблатите, всичко е подчинено на идеята за качество и внимание към детайла, мотото, водело прочутата марка в продължение на повече от 125 години. Откриваме тези особености във всеки часовник, белязани от емблематичните за Victorinox Swiss Army кръст и щит. Четири поколения след създаването и начело на компанията стои правнукът наследник Карл Елсенер 4, а прословутите ножчета са част от стандартната екипировка за повече от дузина армии в света. Ползват ги дори и астронавтите от мисиите на NASA.

Днес в портфолиото на Victorinox освен ножчетата влизат и луксозните високотехнологични часовници, серия пътни аксесоари, както и модни облекла и парфюмерия.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове