Представяне на микроблог система Plurk.

Обложка

Представяне на микроблог система Plurk.

А ти хареса ли тази статия?!?

Понеже днес бях силно впечатлен от една сравнително нова ( поне аз я виждам за първи път ), микроблог система, реших, че трябва да я представя и на своите блог посетители.

По принцип съм малко скиптичен към микроблог платформите и честно казано не съм от хората които лесно се впечатляват. Да отбележа, че въпреки многократните ми опити да се изявя като микроблогър, просто някак не ми беше интересно – до днес!

Какво е Plurk?

Ако трябва да съм по-кратък, ще кажа, че почти по нищо не се различава от останалите социални мрежи. Но все пак има някой разлики, като екипа на Plurk, са се постарали да взаимстват някой от най-интересните неща от най-известните социални мрежи, например като Facebook и Twitter.

Какво различава Plurk от останалите?

Както споменах има някой разлики от останалите подобни платформи.

Първата която ми направи впечатление е Plurk Timeline, който е много добре замислен и още по-добре визуализиран.

Както виждате, всичко което което са казали вашите приятели или хората които следвате, се появява в нещо като каре под графична форма. Естествено може да избирате какво да виждате:

  • Всичко;
  • Само вашите публикации;
  • Само лични публикации;
  • Отговори;
  • Харесани.

Друга много интересна разлика е възможността да избирате между действията.

Когато публикувате съобщение, може да изберете и действие… например „Андон каза обичайте се“, но можете да изберете и „Андон желае да се обичате“. Между другото имате голям избор от действия, а някой от тях имат и под действия.

Много силно впечатление ми направи и наличието на „Значки„. Доколкото видях, има 30 вида значки, които ви се дават по различни поводи. Всички значки ви се отразяват в профила с обяснение, коя за какво е.

Като повечето подобни платформи и тук има нещо от сорта на статистика доколко сте активен потребител, само дето тук е под формата на карма ( напомня ми на Свежо, например). При всяко действие ви се дава определена карма.

Полезни възможности в Plurk

Въпреки, че не съм разгледал много обстойно платформата, успях да разбера, че можете да внедрите 2 от най-често използваните социални мрежи в България:

  • Facebook;
  • Twitter.

Интеграцията, обаче, доколкото разбрах е само за изходящи съобщения. Тоест вашите Plurk съобщения, да се публикуват. Ако все пак не желаете конкретно съобщение да се публикува, просто преди него трябва да въведете:

  • !TW – за Twitter;
  • !FB – за Facebook.

Езици в Plurk

За съжаление тук останах разочарован. Българският език, не е сред списъка с преводите, но все пак има известна доза надежда.

Сайта разполага с система за преводачи и разчита за преводите, основно на своите потребители. След кратка проверка, установих, че има хора заели се с превода и на Български език, но останах неприятно изненадан, като разбрах, че е преведено едва около 3% :(

Все пак, до момента има преводи на 34 езика… но за момента аз си карам на Английски език. :)

Ако съм успял, да ви заинтересувам, може да видите профила ми в Plurk, а защо не и да се регистрирате?!

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Честно казано, това е първата микроблог платформа, която наистина успя да ме привлече и която имам желание да пробвам, не защото ми се налага :) Просто е много приятна и интуитивна.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове