Как да разпознаем качествения матрак?

Обложка

Как да разпознаем качествения матрак?

А ти хареса ли тази статия?!?

Всички знаем, че средностатистически прекарваме около една трета от времето си в сън. Или в опити за сън, ако имаме проблеми с безсънието. Това време е изключително важно за правилното функциониране на организма ни и психиката ни като цяло. Спейки, ние се „зареждаме“ с енергия за предстоящия стрес и активности през деня, а тялото ни се самолекува, произвежда антитела, а мозъкът ни формира спомени и знания. Практически, докато ние почиваме, организмът ни работи, затова и е толкова важно да спим качествено – за да си почиваме добре и през това време и тялото ни да работи добре. Но качественият сън е пряко зависим от качествения матрак. Виж 4 съвета как да го разпознаеш сред останалите матраци.

1. Осигурява опора на правилното място

Човешкото тяло е със своите характерни извивки и не е еднакво навсякъде. Затова и матракът трябва да му оказва необходимата поддръжка на правилните места. Докато крайниците могат да бъдат на по-мека повърхност, гърбът, кръстът и вратът трябва да имат необходимата опора. Това ще ти спести много бъдещи болки и периодични схващания. Качественият матрак поддържа гръбначния стълб и врата в изправена позиция, дава солидна опора на ханша. Все пак, това не означава и да е прекалено твърд в тези зони – качественият матрак е ергономичен, от еластични материали, които се адаптират спрямо извивките и движенията на тялото по време на сън, така че да дава едновременно добра поддръжка и приятно усещане за тялото.

2. Адаптивност – анатомичен и/или ортопедичен матрак
Освен опора на подходящите места, качественият матрак трябва и да освобождава мускулите от напрежението. Затова е необходимо да се адаптира според нуждите на всяка част от тялото. Това значително ще успокои нощите на теб и на партньора ти, защото адаптиращият се към тялото матрак ще ви помогне много по-бързо да заемете удобна за сън поза, отколкото да се въртите в леглото с минути или часове, докато я намерите. Качественият матрак разпределя равномерно натоварването на тялото. А матраците с мемори пяна създават луксозно усещане на пълна адаптивност към тялото и меко обгръщане.

3. Хипоалергичност
Много важен фактор за добрия сън. Дори и да нямаш доказани алергии или склонност към тях, това не означава, че нямаш алергия, която се проявява нощем. Но понеже се случва, докато спиш, е много по-трудно да я установиш. Само на сутринта се бориш с последиците от нея, без да знаеш от какво са. Ако сутрин често се будиш със сълзящи очи, силна хрема или запушен нос, недостиг на въздух или кихане, то е много вероятно да си алергичен. Праховите акари, гъбичките и бактериите са тихите причинители, които са толкова невидими, че не знаем и нехаем за присъствието им. В топла, влажна и непроветрена среда те се размножават лесно и бързо. Живеят във вътрешността на възглавниците и матраците ни, като е констатирано, че в матрак на 2 години има средно количество от около 2 милиона живи и мъртви прахови акари, които при завъртане върху матрака, се вдигат под формата на микроскопичен прах, който вдишваме. Затова е важно да избереш матрак от материали, които са неблагоприятна среда за развитието на алергени и имат хипоалергично покритие, като системата Санитайзд.

5. Добра проветривост
Именно и заради алергените е добре матракът да е добре проветрив, за да не става благоприятна среда за развитието на микроорганизми. Идеалната вентилация е основата за добрия сън и за дългия живот на матрака. Телата ни отделят много топлина и влага по време на спане, затова е важно матракът да предлага съответната циркулация на въздуха, влагоабсорбация и проветривост. Затова обърни сериозно внимание на материалите, от които е съставен матрака, преди да го избереш – Екосел, Талалай, Ултралатекс, например, са качествени материали, с които ще се чувстваш добре. Също така не пренебрегвай подматрачната рамка – тя е важна за доброто проветрение на матрака ти.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове