Какво да направите, когато не може да заспите?

Обложка

Какво да направите, когато не може да заспите?

А ти хареса ли тази статия?!?

Една овца, две овце, три овце… Всички сме имали дълги нощи, в които колкото и да опитваме не можем да заспим. А на следващия ден сме изтощени и без желание да правим каквото и да било. Понякога обаче тези ситуации се случват твърде често. Хроничното недоспиване може да има редица негативни последици за човешкия организъм – от рязка смяна на настроенията, до агресивно поведение, невъзможност да се фокусирате и да запомняте информация. За да избегнете тези неприятности, в следващите редове сме подбрали няколко ефективни съвета какво да направите, когато не може да заспите. Така следващия път, когато сънят не иска да ви навести, Вие ще бъдете подготвени. Вижте кои са те:

1. Уверете се, че възглавницата Ви е удобна

Малко хора реално обръщат внимание на каква възглавница спят. Голяма част от тях не са я сменяли години наред. Истината е, че макар никъде да не е упоменат, те също имат срок на годност. В зависимост от материала, от който е направена, годините на употреба варират, но абсолютният максимум е 5-7 години. Ако не сте сменяли възглавницата си от дълго време, е възможно тя да е причина за трудното записване нощем. В случай, че постоянно я намествате, въртите се и не може да намерите удобна позиция, може би е дошло време да се разделите с нея. Заменете я с удобна възглавница с мемори пяна, която да осигури необходимата опора и комфорт.

2. Медитирайте преди лягане

Медитацията преди лягане е чудесен начин да се разтоварите от негативните емоции и насъбрания стрес през деня. Много често притеснението и емоциите са основна причина да останете будни до малките часове на нощта. Въртите се в леглото, премисляте ситуацията или се плашите от крайно апокалиптичните сюжети, които съзнанието Ви твори. Познато Ви е, нали? Затова опитайте да изчистите всички тези негативни мисли преди лягане, за да бъдете спокойни. Това ще Ви помогне бързо да се пренесете в страната на сънищата

3. Планирайте задачите си за следващия ден

Ако следващият ден Ви предстои важна работна среща, интервю за работа или финален изпит, заспиването може да се окаже мисия невъзможна. Един практичен съвет, който ще Ви бъде от помощ, е предварително да разпределите задачите си за следващия ден. Подредете ги по важност и спешност. Постарайте се да свършите първо тези, които едновременно са най-важни и трябва да бъдат готови в най-кратък срок. Обикновено те са и задълженията, които винаги отлагаме до последно, тъй като изискват най-големи усилия. Но веднъж след като сте се справили с тях, останалите неща ще Ви се сторят лесни като детска игра. След като имате ясен план и разпределение, ще бъдете по-спокойни и мозъкът Ви няма да се затормозява с напрягащи мисли. А това означава, че и сънят Ви ще бъде спокоен.

4. Създайте уютна атмосфера

Може би не сте фенове на медитацията, тогава създайте приятна атмосфера, в която да се чувствате комфортно. Запалете свещи, пуснете любимата си музика, облечете удобна пижама. Изпийте чаша топъл чай, докато сте завити под меко одеало. Всички тези малки приятни неща, ще помогнат на сетивата Ви да се отпуснат. Също така, може да прочетете няколко глави от интересна книга. Внимавайте само, да не ви прихване синдромът на “ще прочета само още няколко страници”, защото така може да продължите до сутринта.

5. Какво да не правите

Съветваме Ви, ако имате проблеми със заспиването, да стоите далеч от телефона си. Много хора се изкушават да проверят за последен път социалните мрежи или да изгледат още едно видео със забавни домашни любимци. Това обаче няма да ви помогне да заспите, само ще Ви разсее. Освен това, светлината, която излъчва телефонът, стимулира мозъка да остане буден за по-дълго. Същото важи и за телевизора и лаптопа. Затова най-добре ги изключете.

Това бяха няколко практични съвета какво да направите, когато не може да заспите. С тях бързо ще забравите за броенето на овце и ще заспивате лесно всяка нощ. Ако търсите висококачествени продукти за по-добър сън, може да разгледате продуктите от марката Magniflex.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:

PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

  1. Ако страдате от безсъние, получавате паник атаки, усещате се депресирани или агресиявни, потърсете помощ от професионален психотерапевт навреме – Център за хипноза и хипнотерапия http://www.hypnoza.org

  2. Бих добавила да проветрите преди лягане, ако не спите на отворен прозорец. Температурата в стаята трябва да е по-ниска за качествен сън. И лягайте си когато
    наистина ви се спи.

  3. Бих добавил и нещо друго, което е напълно релевантно в текущото ни ежедневие, а именно – да оставим смартфона, игрите, телевизора преди заспиване. Поне час преди това. Това гарантирано помага!

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове