Директория за статии inArticle с наказание от Google

А ти хареса ли тази статия?!?

Близо седмица един от проектите ми – Директория за статии inArticle е с наказание от Google.

Преди около близо седмица потребител и колега ме пита защо директорията ми за статии я няма в серп-а или поне не я виждал на позицията на която стоя повече от 1-2 месеца( 3 позиция ). Много се изненадах от казаното, понеже предната вечер хванах тема в Webmasterbg, че много хора се оплакват от новият алгоритъм на Google.

Явно беше, че резултатите станаха страшно хаотични и неточни.

Естествено последва проверка от моя страна и наистина директорията беше чак на 6-7 страница. Възможностите бяха 2:

 • Някакво наказание на сайта;
 • Резултат от новият алгоритъм.

Реших, че е рано да се действа и просто трябва да изчакам няколко дена да видя какво наистина се мъти със серп-а и защо така изпаднах от резултатите, а и без това от доста време се канех да отделя малко повече време на сайта и да му направя една малко по прилична визия ( която вече е факт ).

С промяната на дизайна и подобряването на работата на сайта, реших и да добавя сайта в така известният Google Webmaster Center и останах приятно изненадан от подобрението на инструмента… вече ми показваше какво не е наред с сайта и как бих могъл да оправя проблема, но радостта беше единствено до там.

Оказа се, че сайта наистина има наказание – за участие в схема за връзки – WTF?!?

Тук много ми се иска да пратя много поздрави на майките на тия които са измислили тая простотия…

От това което виждам май остават броени месеци живот на директориите за статии и понеже чичо Google, не може да измисли метод по който да предоставя на крайният потребител желаните сайтове е решил да се бори с сайтовете които дават възможност на потребителите да пишат полезни статии и да добавят връзки към други алтернативни източници за информация по темата…

Също бих искал да благодаря много на служителите на Google, че са отделили от ценното си време, та да прегледат сайта ми и да сметнат, че е нищо повече от линк ферма… или пък да взема да благодаря на колегата който е решил да елиминира конкуренцията с репорт… няма значение и двете страни да пратят поздрави… знаят на кой :)

Все още не съм решил как ще действам от тук нататък, но възможните последствия най-вероятно ще са по-строги правила за публикуване и dofollow връзки само за най-тематичните сайтове.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

15 Коментара

 1. Аквичоп (Андрей Димитров)

  Да беше сложил един линк към колегата, който те светна :-D Шегувам се, разбира се :-)

  Интересното е следното – когато се случи така, че твоята директория за статии да падне, моята скочи доста напред в серпа. Предполагам в следствие промяна на алгоритъма (възможно е и да се изключва като вариант).

  Сценария за репорт от страна на потребител почти го изключвам, защото директориите за статии не са враг на никой, а по-скоро обратното.

  Друг е въпроса да не би да си правил нещо, което евентуално е било инициатор за твоето наказание.

  Царевицата също падна назад между другото, но не мога да кажа дали следствие на алгоритъм или наказание. Защото при теб причината е наказание.

  Не съм имал подобни проблеми и в случая не мога да ти дам съвет какво да правиш.

  Ако искаш мога да те линкна от моята директория с анчор директория за статии или обмяна на RRS фийдове, може и да стане нещо ?!?

  Просто си предлагам помощта. Ако се сетиш нещо друго с което мога да ти помогна само казвай.

 2. @Андрей,
  За линкове към колегата ще има време ;)

  Изстрелването на твоята директория, след падането на моята ми показва кой всъщност може да ме е репортнал :) ( това в кръга на шегата ).

  Не съм съгласен обаче с теб, че едва ли някой ме е репортнал… както знаеш в България има доста кофти хора, които винаги са готови да те дръпнат за крачето, но в случая може и да си прав.

  Един приятел, след като му се оплаках, без да иска ми подсказа къде може да е проблема, за което съм му много благодарен… в случая предлагах възможност за платени статии, писани от автори на директорията, но доколкото помня там никъде не пише, че се продават връзки, а просто, че се пишат статии срещу някакво заплащане, но да приемем, че модератор е гледал сайта през Google Translate и не е разбрал какво всъщност е написано и е сметнал, че става дума за продажба на връзки… може и от там да идва проблема…

  В резултат махнах страницата и им писах с молба да я преразгледат и ако има и друг проблем да ми кажат, къде точно е проблема, за да го разрешим.

  Няма нужда от връзки сега, понеже реално и да имам връзка, това не би се отразило в серп-а с това наказание :) , но все пак ти благодаря за предложението.

  Определено и повода ме кара да се замисля как бихме могли да избегнем подобни конфузни ситуации занапред и вярвам и теб като собственик на директория за статии те вълнува силно.

  Ще видим какво ще ми отговорят ( надявам се всъщност да ми отговорят все пак и то колкото се може по-бързо ) и ще споделя дали проблема се е оправил :)

 3. Travel blog (Ангел Евтимов)

  Както каза Иво в Webmaster, вече няма да се казват директории за статии, а примерно блогове с гост блогване и да видим тогава от какво ще се оплачат. В случай, че проблемът наистина е в тези „платени статии“, може да няма нужда, но все пак от предпазливост … Аз пък получих друг интересен репорт в GWT, да си ъпдейтна WordPress-а на някои сайтове :D

 4. Предполагам е заради платените статии. Но според мен няма да е зле да направиш структурата на сайта да е по-близка до блог структура. В момента е директорийна структура, а от Гугъл хващат отделните структури. Направи го да е като блог или новинарски сайт. Това е моя съвет.

  Иначе аз в Axeny вече ограничих – оттук нататък само по една изходяща връзка на публикация. Ще изглежда много по-натурално, а и лесно ще се проверява дали връзката е тематична.

 5. Аквичоп (Андрей Димитров)

  @Ангел, и аз получих такъв мейл. Което ме кара да смятам, че Google обичат WP, което си е повече от жокер според мен ;-)

  @Андон, има и друго нещо, което пак не знам дали има нещо общо с твоя случай. Мебели Виденов – знаеш много добре, че паднаха и бяха точно на 6-7 страница – също като теб. Имаше известен период от време две или три седмици. Виж сега пак са първи :-(

  Но тук вече вероятността на техния пад и на твоя да са от промяна в алгоритъма е много малка. По-скоро е наказание. При теб със сигурност е наказание и най-вероятната причина както казваш е секцията платени статии.

  Платени статии или платени линкове – едно и също е като се замислиш.

 6. @Васил Тошков, съгласен съм и виж не бях се замислял за това, но понеже наскоро правих промени и пуснах сайта за разглеждане, няма да го барам за сега да видим какво ще ми отговорят, че им писах. Ако отново имат претенции, ще направя това което ме посъветва…

  Хубаво е, че взимаш мерки предварително… дано и потребителите разберат, че колкото по-малко връзки в статия, толкова по-добре и за теб и за тях.

  @Андрей Димитров, Мисля си, че при Виденов също беше наказание, но явно са взели мерки и са поправили по някакъв начин това наказание, макар, че като се замисля напоследък доста хора се оплакаха от наказания и спад в серпа… хубавото е, че за мое щастие, поне аз не хванах промоцията да ми деиндексират сайта… нещо което се случи на доста народ.

  Отностно платените статии… не съм много съгласен… все пак едното е да продаваш връзки, а другото да пишеш съдържание за някого. В въпросната страница имаше някой детайли за статиите, които много подвеждаха и всъщност по-скоро подсказваха, че става дума за платени връзки… вероятно от там идва проблема… сега след като съм пуснал молба за преразглеждане, се надявам всичко да мине гладко и да си го пазя като обичка на ухото ;)

 7. Аз също получих мейл :

  Уважаеми собственико или уеб администраторе на …, Установихме, че някои от страниците на сайта Ви може да използват методи, несъответстващи на Указанията на Google за уеб администратори. По-точно, търсете потенциални изкуствени или неестествени връзки в сайта си, водещи към други сайтове, които може да имат за цел да манипулират PageRank. Примерите за неестествено свързване включват продаване на връзки с цел отговаряне на изискванията на PageRank или участие в схеми за връзки. Съветваме Ви да направите промени в сайта си, така че да отговаря на нашите указания за качество. След това, моля, изпратете сайта си за преразглеждане за резултатите от търсенето с Google. Ако имате въпроси за това, как да разрешите този проблем, моля, посетете Помощния форум за уеб администратори за поддръжка. Поздрави, Екипът на Google за качество на търсенето

  Няма SERP наказание, няма и PR наказание и най-вероятно е автоматично, защото всички изходящи връзки са към мои сайтове (регистрирани на един акаунт с еднакви данни). Ако беше ръчно смятам, че щяха да проверят whois данните и да преценят, че е тъпо да продаваш линкове сам на себе си.

 8. @Оги, Вероятно си прав, но при мен някак много от изведнъж падна сайта надолу в серп-а, което ме кара да мисля, че имам наказание в серп-а, понеже след като хората се оплакаха от Пандата, бях проверил и при мен сайта стоя още около седмица на 3-та позиция по ключовата дума и след това падна, но за съжаление тогава не ми дойде на ум да добавя сайта в Google Webmaster Tools, та да видя кое не му харесва…, а и добавих още една директория за статии, а там все още не съм получил предупреждение.

  Случайно можеш ли да споделиш в твоя сайт ( този за който си получил съобщението ), дали случайно някъде нямаш писано за продажба на връзки/съдържание или някаква linkbuilding услуга? Мисля, че ще е полезно за разгадаване на ситуацията.

 9. Голям фен съм на сайта и според мен математиците на Гугъл не са чак толкова добри, щом алгоритъмът им е решил че Инартикъл е ферма за линкове.
  Изглежда много директории са статии имат същия проблем след последния ъпдейт на алгоритмите.
  Според Гугъл целта им с последната промяна да хванат некачествено съдържание т.е ферми за съдържание.
  Наказват статии с повече от 3 линка, такива написани от четвъртокласници, и статии, пренаситени от ключови думи, които почти не стават за четене от хора.
  Изглежда е добре такива „кофти“ статии да бъдат с nofollow линкове.

 10. @Симо, за щастие за сега можем малко да отдъхнем. Проблема е, че докато има директории които одобряват подобни материали, ще има и наказания и накрая всички ще го отнесем… ,но все пак аз лично се старая да се боря до колкото ми е възможно с подобни статии… надявам се и колегите да станат малко по-критични след тази подсказка от страна на Google :)

 11. компютърна поддръжка (Христо Андреев)

  В момента за „директория за статии“ е на 3 място. Може би е било само временно

 12. @Христо Андреев, ако проследиш дискусията в коментарите, ще разбереш, че пуснах сайта за преразглеждане, след като фикснах проблема и след това явно са преразгледали сайта и са махнали наказанието.

 13. postvai (Petko Dimoff)

  Здравейте, аз също имам такива притеснения с един сайт, който предлага подобни услуги, но за да не е директория съм го кръстил социална мрежа. Да чукна на дърво за сега няма проблеми, но имах една друга страница, която имаше по 500 посещения на ден и изведнъж падна на 20-30 посещения. Започнах да разследвам защо, гледах всевъзможни инструменти и не разбрах.
  Не намерих никаква причина и се отчаях. Оставих я да си стои така без да правя нищо и след един, два месец изведнъж се вдигна в един ден на 300 човека и до сега е така.
  Не можах да намеря никакво обяснение на това явление.

 14. franchising (Христо)

  Само качествено съдържание му е майката и това ще става все повече и повече валидно. Всякакви други методи един по един ще бъдат изхвърлени и ще отпаднат от играта.

 15. Студио Кипо (Теодор Захариев)

  Много добра директория, аз имам статии там. Радвам се че сте оправили проблема и сега директорията е на 6-то място. Вашия случай е един от малкото които съм чул Г да преразгледа сайта и това да има полужителен ефект.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове