Оптимизацията на сайтовете и ефекта върху бизнеса

А ти хареса ли тази статия?!?

В последните няколко години силно се развива и търси услугата сео оптимизация на сайт. Много собственици на различни бизнеси разбират от необходимостта техния продукт или услуга да бъде откриваем в Google по съответната ключова дума или фраза.

Проблема, който възниква е че желаещите не са малко а реално потребителите проверяват първите 5-6 резултата. В малко от случаите те проверяват резултати и на втора страница. Така се стига, че всеки иска да се показва сред първите резултати  по определена ключова дума но първите места са по едно за първо т.н..  Реално ако вашия сайт е сред топ 3 по ключовите думи и фрази за които трябва да бъде може да увеличи продажбите ви от два пъти до над 10 пъти.

Интересното е че има още много фирми, които не са се сетили за тази възможност да се популяризират и даже не са правили проучвания, колко би им струвало такъв тип услуга и какво би им донесла.

Стъпките които трябва да провери всеки един бизнес са следните:

 1. Да си направи регистрация в Google AdWords и да избере подходящите думи за които иска да рекламира. Да направи една рекламния кампания за един месец, като плаща достатъчно за да бъде винаги на първа страница(Google показва каква е минимлната цена на клик, която иска за да ви покаже на първа страница в рекламното поле). Да прецени за този един месец до колко е целесъобразен и възстановим направения разход за привличане на нови клиенти. Чрез инструмента за ключови думи може да провери, какво се търси и по колко пъти на месец, това трябва да даде ориентировъчен ориентир  и представа за евентуални бъдещи клиенти.
 2. Да потърси фирми, които се занимават с изработка на сайтове и сео оптимизация. Да заяви за кои ключови думи и фрази иска да се показва, съответно и за кои места топ3, топ5, топ 10 или някакво специфично изискване.
 3. На база събраните оферти ще трябва да направи собствена преценка  на коя фирма ще трябва да се спре.

Нещата, които трябва да гледате са:

 • Срок за изпълнение  и постигане на резултати. Кратките срокове не трябва да ви привличат. В днешни време изработка на сайт може да отнема малко време от няколко дни до седмици(може и повече), но сео оптимизацията особено за конкурентни думи и фрази може да отнеме повече от половин година за постигане на топ5 или топ3 резултат.
 • Условията на плащане. Желателно е да плащате за нещо такова след видим резултат. Причината е че много пъти хора са наемат с обещания, че ще изпълнят заданието за определен период от време но реално нещата не зависят изцяло от тях. Всичко зависи от Google и те не харесват идеята някой да плаща на друг(а не на тях) и този някой да манипулира резултатите им. Те се стараят да направят всичко възможно това манипулиране да е невъзможно, като в това число наказват и сайтове, които преценят, че силно манипулирани. Наказанието се изразява в отстраняване на сайта от всякакви класирания за всякакви думи и фрази.

За това е добре да изберете оферта, която е най-подходяща за вас и прецените, че е най-издържана.

Желателно но не е задължително, който ви направи сайта и той да му прави сео оптимизацията. Но в случай , че ще бъде различен човек е необходимо сайта да е направен по стандарт и по желание с популярна CMS система.

За всички, които още не са се сетили да имат собствен сайт и да му направят сео оптимизация, може би вече и малко късно, но по-добре късно от колкото никога.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

11 Коментара

 1. Бях подготвил една статия за сравнение а резултати между платената реклама и SEO, но по някаква причина не я публикувах в блога си. Скоро ще я пусна, именно за да могат хората да направят сметка кое е по-добро за тях. С платената реклама резултатите са по-бързи, но за по кратко време. При SEO се иска време, както споменава Андон, но пък резултата е дълготраен. Проблемът е, че днешно време много хора твърдят, че разбират от SEO и предлагат услуги. Как да намерите точните хора? А четене и търсене на правилното място. Има много форуми на тази тема, които ще са от полза на търсещите.
  Но важно е това, което се казва по-горе: Ако ви предложат супер резултати за без пари и за 2 дни, не се хващайте.
  И аз съм на мнение, че е по добре този който прави сайта той да го оптимизира. За да няма разминаване в онпейдж и офпейдж оптимизацията и оскъпяване на услугите най-малкото.

 2. килими онлайн (Силвия Иванова)

  От доста време се занимавам с оптимизация на сайтове и има доста клиенти. Всеки се бори да е на по-предни позиции в търсачките, за да може да привлече повече клиенти.

 3. Димо Желев (Димо Желев)

  Колега, не съм много съгласен с твърдението, че е добре да се плаща след виждане на готов резултат. Ако наш клиент го пожелае не бих бил склонен да се съглася, понеже ние имаме 5-6 месеца труд по оптимизация и някак не е сериозно да искаме парите след това. Все едно да си платя сиренето от магазина, чак след като съм го изял :) Иначе много добра статия! Поздрави и усмивки!

 4. Пластмасови кутии (Георги Маринов)

  Според вас коя е най-добрата фирма за сео оптимизация на сайт? Коя бихте препоръчали с гарантиран резултат.

 5. Сайт за безплатни обяви. (Симеон Славов)

  Използвал съм Adwords и настина има резултат поне за периода за които си захранил сметката. Истината е, че човек трябва да рекламира сайта си на всички места като; блогове, сайтове, twitter, facebook и др.

 6. хоспис цени (Калин Семков)

  Да, наистина трябва да се набляга на facebook, twitter, и подобни социални мрежи. Също така не трябва да се изпуска и Google+

 7. Много хубава статия, надявам се повечето т.нар. бизнесмени в България да я прочетат. Много им е трудно да разберат, че времето за оптимизация не е само един-два месеца.

 8. Наистина момента със заплащането е доста деликатен. Съвета ми е да проучите внимателно фирмата към която бихте се обърнали, но най важното разбира се е постоянството във който и да е бизнес. И най добрата идея оставена недовършена може да се превърне в провал.

 9. Изключително полезна статия, особенно за тези от нас които не разполагат с големи бюджети за SEO кампании.

 10. Рецептата – качествено съдържание + пари засега е най печаливша. И ако добавиш и малко акъл за вкус става още по добре. Много трудно се намира SEO специалист който да свърши качествена работа и то такава, че да не попаднеш в зъбките на поредното животно на Гугъл или недай си боже в пясъчния сандък. Лошото е че единственно човек с много пари или такъв който е наясно с похватите и цялата система изобщо може да инвестира в нещо което не се вижда на пръв и втори поглед. И понеже втория вид са много редки да се надяваме само на първия :)

 11. Благодаря за съветите. Съгласен съм с горния пост. Имам сайт за бизнес новини и съдържанието е определено едно от най-важните неща, които привлича и позиционира.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове