SEO vs AdWords – прилики, разлики и ползи

А ти хареса ли тази статия?!?

Основната прилика между SEO техниките и Google AdWords кампаниите е разбира се докарване на трафик до вашия сайт и съответно конвертирането на този трафик в печалба. Макар и имайки еднаква цел, тези два маркетингови метода се различават по различни параграфи. Без значение дали разбирате от SEO, знаете как работи Google AdWords, сигурни сме, че най-вече ви интересува крайната цел – докарване на висококачествен трафик към вашия сайт и то на възможно най-ниска цена. Е, кой е най-добрият вариант да го постигнете?

Има два начина да докарате трафик към сайта си от Google. Единият от тях е да го оптимизирате, така че да получавате „органичен” (натурален) трафик от търсачката. Другият е да използвате Google AdWords.

Органичното SEO означава да успеете да позиционирате сайта си в първите резултати на Google търсенията. Тези резултати се извеждат естествено от алгоритмите на Google, под платените (AdWords) позиции. Не можете да заплатите за такова позициониране, но можете да го постигнете чрез качествено съдържание и изграждане на линкова мрежа.

AdWords е рекламната мрежа на Google. Тези реклами се появяват най-отгоре или отстрани при търсене на дадените ключови думи в Google и най-често се появяват в жълта рамка на върха или в обособени „кутийки” от дясната страна на резултатите. За такова позициониране можете да заплатите в рекламната мрежа на Google. Хубавото на Google Adwords е, че плащате само за кликове, тоест реални посетители на вашия сайт.

И така, кой от двата метода е най-добър за вашата компания?

Това зависи от редица фактори. Единият от факторите е продуктът или услуга, които продавате. Органичното SEO по принцип е скъп и продължителен процес, но извършен както трябва, може да доведе до много добра възвръщаемост (ROI). Колкото по-високо конкурентна е нишата, в която желаете да пробиете, толкова по-скъпо ще ви струва да наемете SEO компания за задачата. А ако решите сами да правите SEO-то, високата конкуренция ще означава много часове труд, внимателно планиране и анализи.

Освен това, органичното SEO изисква време, за да даде реални резултати. Често срещано е една SEO кампания да започне да дава плодове след 5-6 или повече месеца. В този смисъл трябва да запомните, че една SEO кампания не е спринт, а по-скоро маратон.

С AdWords кампания, от друга страна, можете да постигнете резултати буквално в рамките на часове. Освен това, можете да я започнете с доста по-нисък бюджет. Точно по тази причина, AdWords може да е много рентабилно решение за малки компании с по-ниски цени. AdWords, освен това е много гъвкава програма, защото тя позволява на рекламодателите лесно и бърза да променят, експериментират и оптимизират своята кампания.

Поради тази причина, AdWords може да е добро решение за краткосрочни рекламни кампании или за фирми с малък рекламен бюджет.

В заключение…

Ако вашата компания има солиден рекламен бюджет, продава продукти или услуги с висока единична цена и не ви притеснява да направите дългосрочна инвестиция със забавена резултатност, тогава органичното SEO е по-добрият вариант за вас.

А ако компанията ви е малка, има ограничен рекламен бюджет и търсите бързи резултати, тогава Google AdWords програмата е рекламното решение за вас.

На който и от двата варианта да се спрете, задължително е да има някой, който да се занимава с рекламната кампания, да следи как тя прочита, да прави анализи и ако е нужно – промени. Ако имате професионалният и времеви ресурс в компанията си, ще е добро решение да определите някой, който да се занимава изцяло с това, за да можете да извлечете максималното от рекламната си кампания. Ако нямате тези ресурси, решението е да „аутсорснете” (outsource) задачата към някоя компания, която се занимава с това.

Наемайки SEO компания за вашата реклама ще получите качествен мениджмънт и анализ на вашето движение в резултатите на търсачката или правилното усвояване на инвестираната от вас сума в Google Adwords рекламна кампания. Така ще можете да извлечете максимална ползва от вашата инвестиция и да постигнете добра възвръщаемост.

Тази статия достига до вас със съдействието на Пламен Иванов.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове