Защо да плащаме за оптимизация всеки месец, като можем да плащаме за реклама?

Обложка

Защо да плащаме за оптимизация всеки месец, като можем да плащаме за реклама?

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако сте един от редовните читатели на блога ми, вероятно вече знаете, че от почти година развивам поредната директория за статии и в интерес на истината този сайт се радва на интерес както от страна на оптимизатори, така и от страна на най-обикновени потребители, попаднали в сайта случайно след търсене в Google.

Интересното за мен в случая е, че сравнително често публикуваните текстове могат да послужат и за образователна цел и човек да научи това-онова, а да не говорим, че в някой от темите се пишат и коментари, което пък провокира посетителите да задавът въпроси, да дават полезни съвети и така нататък. Всъщност именно въпрос на потребител към една от статиите ме провокира да напиша тази статия.

Въпросният потребител зададе много интересен въпрос – „Защо да плащам всеки месец по 200 лева за оптимизация, като мога да ги давам за реклама?“, който си задават доста от хората на които им предстои да рекламират даден сайт на фирма, онлайн магазин или просто сайт предлагащ някакъв вид платени услуги ( наблягам основно на тази група от сайтове, понеже те по-често пръскат пари за реклама или оптимизация ).

За да стане и по-нагледно и ясно всичко ще нарисувам и няколко графики, които ще ми помогнат да ви обясня по-лесно какви са предимствата на платената реклама и какви на оптимизацията, като нека да започна с платените рекламни кампании и по-специално Google Adwords ( понеже най-често се ползва именно тази платформа ).

Платена рекламна кампания

Понеже нагледно всичко изглежда по-ясно, както за мен, така и за вас читателите, си позволих да нарисувам една малка графика ( не съм добър в чертането и смятането, но се надявам да ме извините, ако има допъснати грешки ).

За примера, както се вижда от графиката, сме предположили, че имате 200 лв. Месечен бюджет за платена реклама. Ако предположим, че ключовите думи в вашата ниша струват по 0,05 лв/клик, би следвало, че за 200 лв ще имате 4000 посещения. За тези 4000 посещения, ако предположим, че имате 50% продажби, би следвало, че ще имате 2000 продажби, ако 1 посетител прави по 1 покупка ( дай боже и по повече покупки да прави 1 посетител ).

До тук всичко е ОК и сме доволни, докато не дойде време отново да вкараме пари и да се надяваме на еквивалентен или даже по-голям брой продажби следващият месец.

Метода не е лош, но ще ви кажа аз как виждам нещата – има пари за реклама -> има продажби, няма реклама -> няма продажби.

Ето, че идва и забавната част, която вероятно мнозина от вас ще се опитат да оспорят.

Понеже масово се ползва платформата за платена реклама на Google – Adwords, ще визирам нея и ще обясня как работи схемата при нея.

Да речем, че предлагате мебели:

 1. Заредили сте си сметката за платена реклама;
 2. Настроили сте си да плащате по 0.05 лв./клик по ключова дума „мебели“;
 3. Пуснали сте рекламната си кампания.

Точно така, за да работи рекламата ви, първо трябва да минете през тези 3 основни стъпки ( има и други допълнителни настройки, които се правят по желание ). Ще кажете, че не е голяма работа и е така, но все пак това е време което можете да оползотворите в куп други неща, но това е естествено малък повод.

Сега погледнете графиката, за да ви стане по-ясна ситуацията в която поставяме един потенциален купувач на вашият продукт, на име ПЕНЧО.

Въпросният ПЕНЧО влиза в Google и търси да си купи мебели, съответно и пише тази ключова дума в търсачката. Вие понеже сте си пуснали кампанията, той евентуално ( понеже не винаги се показва вашият сайт ) вижда, че именно вие предлагате мебели и влиза в сайта, разглежда и си набелязва каквото му е харесало и решава да не прибързва с покупката, а да разгледа какво още мебели, понеже е възможно да хареса нещо друго, другаде ( всички знаем, че повечето потребители преди покупка разглеждат поне на още 2-3 места ), но не е толкова знаещ и затваря сайта ви, без да запази адреса.

След около час, ПЕНЧО е решил да купи от вас някакви мебели и решава отново да намери сайта ви и така пише пак мебели в Google, но да речем, че или дневният ви бюджет е свършил или просто не ви се е показал сайта при това търсене, какво вероятно би се случило тогава:

 • Пенчо вижда конкурентни сайтове и продължава да разглежда за мебели, докато си хареса от кокуренцията;
 • Пенчо решава да опита отново… дано да ви се появи сайта отново, понеже ако не се появи, Пенчо ще изгуби търпение и ще купи от другаде желаните продукти, а ако пък случайно сайта ви се появи, ще ви генерира още един клик, който пък евентуално ви лешава от бъдещ клиент.

Сигурен съм, че ако се замисля малко повече, ще открия и още отрицателни неща за платената реклама, но това май е достатъчно, нека сега да разгледаме, как стоят нещата при една SEO оптимизация на сайта ви.

SEO оптимизация

Забелязъл съм, че реално все още това понятие SEO оптимизация е доста чуждо и голяма част от хората не знаят какво е това нещо, но са чували, че е полезно за всеки сайт – и правилно са чули.

За SEO, може много да се говори, но едва ли ще ви стигне търпението да изчетете всичко, пък и защо да ви мъча с куп термини и сложни обяснения, затова ще напиша най-общото описание, за което се сетя в момента с най-общи думи.

SEO оптимизацията изгражда имиджа на сайта пред търсещите машини, за да може сайта ви да се класира добре при определени релевантни ключови думи.

Мисля, че дойде време да дадем и пример с това, ако отделяте по 200 лв. Месечен бюджет за SEO на вашият сайт, какво би се случило и отново ще си послужа с създадена от мен графика.

Както вече споменах, SEO специалиста ви игражда добър имидж пред търсещите машини, а както знаем, подобно нещо отнема и време, затова и трябва да имате едно на ум когато решите да се възползвате от оптимизация на вашият сайт, че просто в началото е много вероятно да не видите голяма полза ( не съм сравнявал скоро, но преди време е имало случаи да се види ефекта след около 2-3 месеца ), въпреки, че напоследък нещата стават доста бързо и понякога ползата от SEO си личи още от първите 3-4 дена.

Изграждането на този имидж пред търсещите машини става посредством onpage, offpage и разни други методи, но няма да се впускам в подробности. Важното е, че този SEO специалист ще ви даде съвети, чрез които да подготвите сайта си да е добре видим и четим за ботовете на търсачките, нещо което се прави веднъж за винаги ( или поне докато няма промяна в алгоритъма на търсачките ). Останалата работа на оптимизатора е да изведе сайта ви в желаната позиция ( най-често на 1-ва страница по дадена ключова дума ) за да може при търсене сайта ви да излиза възможно най-отгоре на сайта и повече хора да попадат на сайта ви.

Мисля, че разясненията до тук са достатъчни и е време да дадем отново пример с главен герой ПЕНЧО.

Отново поставяме каквото е необходимо:

 1. Направена е SEO оптимизация на сайта ви;
 2. Сайта ви излиза на жената позиция ( 1-ва страница, ако е 1-ва позиция още по-добре  ).

ПЕНЧО отново търси „Мебели“ и първата му работа отново е да потърси в Google. Търси и започва да преглежда сайтовете, попада на вашият и харесва мебели. Отново затваря сайта за да разгледа и другите възможности, но в край на сметка решава, че е при вас са най-хубавите и качествени мебели и съответно отново отваря и търси, но този път без проблем открива сайта ви и съответно поръчва. Съответно пристигат мебелите, ПЕНЧО е доволен и ви препоръчва на приятели и както обикновено става го питат от къде ги е купил. Съответно много по-лесно ще ви открие и той и неговите приятели, ако сайта ви не зависи от това дали имате пари в сметката си.

Както виждате вече не сте зависими от бюджета с който разполагате и не плащате за всяко разглеждане на сайта ви с надеждата, че след този преглед потребителят ще купи нещо, а още по-сладкото е, че не се ограничавате до 4000 посещения на месец.

Понеже много писах и то доста разпръснато, ще напиша какви са ползите от една SEO оптимизация, за тези от вас които са си загубили мисълта някъде из по-горните редове или просто ги е домързяло да прочетат всичко:

 • Плащате същите пари, но евентуално получавате повече потребители;
 • По-лесно ви откриват потребителите в интернет;
 • Напълно релевантно показване на вашият сайт, което увеличава шанса ви за продажба;
 • Изграждате добра репутация пред паяците на търсещите машини, което пък ви гарантира и по-добро позициониране и по много други ключови думи;
 • Дори да прекъснете след време абонамента си за оптимизация, сайта ви ще е видим, докато конкуренцията не ви свали на по-долна позиция.

Има още много причини лично аз да предпочитам оптимизирането, но те са по-маловажни и няма смисъл да пиша още 1 страница.

Надявам се да съм ви бил полезен с тази статия и още повече се надявам да съм ви помогнал с избора на метод за реклама на вашите продукти онлайн.

P.S> Между другото, вероятно ще ви е интересно и как да си оптимизирате сами… затова ви пускам и едно интересно линкче по темата: http://www.inter-reklama.com/optimizacia.html

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

35 Коментара

 1. Интересно и полезно, но според мен, повече хора залагат на банерна реклама, която да доведе повече хора в сайта им, а дали ще си купят е много труден въпрос. И аз стопанисвам един онлайн магазин и все още не съм му измислил удачен вариант за инвестиране в реклама…

 2. Факт е, че банерите привличат погледа на хората, но за мен спадат към платената реклама, за която пиша по-горе и това съответно не е инвестиция, а по-скоро прахосничество на пари. Инвестираш в реклама, но имаш полза до момента в който спре. Причината именно този тип реклама да върви най-много е чисто и просто прехвален ефект от страна на рекламните мрежи, които определено нямат изгода да убеждават хората, че в инвестиционен план, освен да блъскаш постоянно пари за реклама, друго не ти остава :)

  Мое мнение е и не задължавам никого с него.

 3. Много ми хареса статията и ме накара да се замисля за някои неща. Не се бях сещал, че при AdWords примерно не при всяко търсене рекламите са еднакви и това може да доведе до посочените проблеми със завръщащите се потребители.

  Друго – платените реклами винаги си личи, че са платени, което сваля доверието в тях в пъти спрямо натуралните резултати. Конкретно в България е много по-ефективно да се вложат парите за SEO, отколкото за PPC.

 4. Да ви кажа и аз стопанисвам един онлайн аукцион, и е трудно да го изстреляш с платена реклама. Не, че е вредна, но не мисля, че на този етап ще ми свърши голяма работа. Вероятно ще има и реклама. но мисля, че SEO е по-добрия вариант за момента. Нали се сещате, че и класиране по online auction без SEO е невъзможно дори с платената реклама, освен ако на плащам по 3$ на клик.

 5. Онлайн списание

  Много трудно може да се пробие с платена реклама.Доста време трябва да я поддържаш на загуба ,че да дойде момента да ти се отплати.Повече предприемачи нямат такъв ресурс.Сео-то е по-добрия вариант ,защото може да се прави с далеч по-малко ресурси,да не кажем никакви финансови.

 6. Много добра статия. Аз съм привърженик на оптимизацията и не давам нито лев за реклама. Веднъж изградена, тя се отплаща десетократно повече и то безплатно – докато аз я поддържам. Да не говорим и за усилията – веднъж изградена, те са минимални за да поддържаш СЕРП-а.

 7. Доки написъл си много хубава статия. А относно банер рекламата, която колегата спомена, според мен тя по скоро служи за набиване на бранд, от колкото за намиране на потенциални клиенти. Лошото при SEO оптимизацията, е че се навъдиха много псевдо оптимизатори, които само обещават добро класиране и до там.

 8. @Онлайн списание, мисля, че вече писах по темата с имената „Хладилници, перални, списания и тем подобни животни“, за момента ще се въздържа да те сложа в спам филтъра, но само защото мнението ти не е само 1 ред и има някакъв смисъл. Искаш връзка, хубаво, но си пиши реалното име или псевдоним, поне от уважение към всички коментатори и мен.

  @г-н Биволарски, радвам се, че статията ви е допаднала и още повече, че споделяме една страна на ринга. :)

  @Мирославе и съм съгласен и не съвсем… основната идея на банера е по-скоро да привлече вниманието на потребителя и да го подмами поне да разгледа предлаганият сайт зад банера, но съм съгласен от друга страна, понеже някой от сайтовете се възползват и градят бранд като си слагат името/логото в баннерите ( двоен ефект ).

 9. Доки аз под набиване на бранд имам и това, което казваш и ти предвид т.е. „по-скоро да привлече вниманието на потребителя и да го подмами поне да разгледа“ и за логото също. Просто един вид ако нямаш пари да си купиш то поне ела и виж :D

 10. @Андон Иванов – Извинявам се за името ,което съм използвал (Онлайн списание).Явно заради зачестилите коментари из всякакви dofollow блогове всички собственици са въвели това правило.Както написах и в един друг блог- не е важно дали използвам името си,печка или климатик – важен трябва да е самият коментар и да носи смисъл или някаква полезност за останалите читатели и това трябва да бъде критерии за триене на коментарите.Разбира се ,така го разбирам аз, но след като коментирам в твой блог естествено ще се съобразя с изискванията.Поздрави!

 11. @Георги Щерев, здравей, радвам се, че получих разбиране от теб. Понеже ми хареса коментара и е смислен, реших да изтрия връзката ти и да ти дам шанс да се поправиш :)

  Относно мнението ти за коментарите до известна степен съм съгласен с теб, но просто ако разреша всеки да си пише ключовите думи, не ми се мисли след това колко коментара с 1-2 думи от типа „страхотна статия“, ще се наложи да трия. Въпреки това обмислям варианти да се измисли някакво компромисно решение и в най-скоро време ще пиша какво ми е хрумнало по въпроса, но вероятно ще разреша тази практика при условие, че коментара е минимум няколко символа и е смислен… така, че спамери, очаквайте скоро зелена светлина :)

 12. Здрасти, току що намирам блога ти и това е първата статия, която чета. Всъщност ти пусна първи коментар в моя блог (темата за директориите за статии) и от там те видях.

  Много добре си го написал за PPC рекламата, въпреки, че бях леко подведен от заглавието и си мислех какво ли толкова им е хубавото на PPC спрямо SEO ;-)

  Абонирам се за блога ти :-)

 13. @Андрей Димитров, радвам се, че блога ми ти е харесал до толкова, че да се абонираш за него. Благодаря ти!

  Относно заглавието, да прав си и не бях се замислял, че наистина е такова, но е такова, понеже е отговор на въпрос в Директорията ми за статии :)

  Още веднъж благодаря, че се абонираш и се надявам да откриеш още интересни за теб статии в него.

 14. Много добре си го изобразил, единствено ме съмнява съксес рейта. Конверсия от порядъка на 50% за България може да се постигне с екстремен усет ако въобще е възможна.

 15. @Йорданов за мене си е по-скоро невъзможно, но понеже е само пример, гледам да дам най-оптимистичните прогнози, пък и да закръгля процента да е по-ясно :)

 16. Извинявам се предварително, може въпросът ми да прозвучи малко смешно, но все пак, ще се радвам да получа отговор, от който да ми се изяснят нещата.
  Относно коментара на Онлайн списание. Не мога да разбера какъв е проблемът да коментира с това име. Така или иначе, ти му даваш линка. Значи, позволяваш му да си сложи връзка към сайта, а не му даваш да се подпише по този начин. Нали, все пак, той като коментатор се асоциира по някакъв начин със сайта си, към който поставя връзката. Това в твой ущърб ли е?
  Благодаря предварително за отговора!

 17. @Мая, здравей. Радвам се, че отново се включваш в коментарите, след дългата пауза :)

  Понеже доста хората които коментират тук, са недоволни от това правило, което съм въвел в блога си, мисля, че е редно да отделя малко време и да напиша направо една отделна нова тема в която всеки от вас да си каже мнението и да дискутираме въпроса именно в тази тема, та кой знае може и да стигнем до някакво компромисно решение.

 18. Доста отдавна и аз бях публикувал статия със заглавие „Seo срещу PPC“, може да се каже че твоята е доста добро допълнение, постарал си се да им обясниш. Което не пречи на нито един от тия фенове на рекламата да отиде и отново да наеме някой огромен билборд за хиляди левове месечно и да рекламира там неща които хората в 90% от случаите ги търсят в интернет :)

 19. @Едуард Димитров, радвам се, че статията ти е допаднала и смяташ, че е добре написана. За съжаление си много прав. От части разбирам и защо е така… ще дам един много добър пример какво съм чувал да казва не един предприемач от старата генерация -> „Когато си плащам за реклама, получавам клиенти.“ е и да и не… просто хората някак трябва да им се обясни защо това е по-добро, а онова не. Лошото е, че все по-често има пишман оптимизатори които трупат клиенти, не им обясняват нищо и понеже са пишман оптимизатори, никаква не я свършват и накрая казват на клиента – „Ами това е сео-то, гаранции няма“. Е след яко хвърляне на пари 2-3 месеца и накрая никаква полза, как да убедиш този човек, че има полза от тва чудовище SEO?!

 20. рецепти (Янчо)

  Наистина полезна статия, научих доста интересни неща, особено това че резултата от AdWords всъщност е различен всеки път. Съгласен съм, че при платената реклама, резултата е на лице само докато се рекламира, докато при SEO резултата е по-стабилен и обикновено в нарастваща прогресия, поне за известно време. Друг един фактор е какво точно се цели, ако се търсят бързи резултати за определен период от време, по-лесно е разбира се да се прибегне до платена реклама. Ако се развива един сайт с амбицията той да бъде успешен за дълго време единственият правилен избор е да се направи добро SEO. За един бърз успешен старт е добре може би да се прибегне до краткотрайна платена реклама в комбинация с дългосрочно SEO.

 21. @Янчо, всъщност идеята ти не е лоша. Човек трябва да изпробва и двете, за да открие разликите и сам да прецени кое му е по изгодно и успешно. Ясно е, че голяма част от хората предпочитат сами да се убедят в правотата на думите казани от някой друг.

  Добра идея ще е ако има и такива които са стояли от 2-те страни на оградата, та да споделят своите виждания и мнение.

 22. Здравейте всички радвам се,че открих този блог.Моите поздравления!При нас платената реклама AdWords се оказа пълен провал.Google реши,че продуктите които продаваме са „устройства за доставяне на опиати“ отрязаха ни,но това нямало да повлияе на класирането.Глупости сринаха ни,повече от месец никакви продажби.

 23. @Дарина, а пробвахте ли с SEO да сравните дали ще има ефект?!

  Отностно Adwords, уви неподходящ се оказва за точно този тип сайтове, но опита учи… според мен сега е момента да опитате и с SEO и да сравним реално колко по-доходоносно е да се инвестира в SEO, вместо в реклами.

 24. 3D Уеб Дизайн (Едуард Димитров)

  Дарина, видях какво продавате, видях и сайта ви и мога смело да ви кажа че доста неща в сайта ви са объркани и това е причината заради която сте потънали. Имаме два сайта класирани на първа страница на гоогле за израза „електронни цигари“. В нито един момент не е имало никакви проблеми нито с рекламирането за тия фрази, нито със сео-то. Препоръчвам ви да се обърнете към специалист, за да не оплескате още нещата.

 25. филми (Петър)

  Наистина много интересно си описал цялата схема, но винаги има две стран.

 26. Директория за статии (Димитър Георгиев)

  Напълно подкрепям идеята за инвестиране в масова реклама, ефекта е в пъти по-голям за прохождащи бизнеси и доста по-евтин.
  Поздрави

  п.с. Направи презентация другия път вместо да снимаш хартиени носители ;)

 27. @Димитър Георгиев, ами всъщност това е на дъска,но все пак някой път може и да пробвам да направя презентация… засега се въздържам ;)

 28. климатици (климатици)

  аз съм за баланс между платената реклама и SEO оптимизацията

 29. Социална Мрежа (Yanislav Iliev)

  Аз лично предпочитам много повче SEO оптимизацията, отколкото платената реклама. Надявам се статията да е полезна на много бъдещи колеги, които се чудят на какво да заложат :)

 30. Андон Иванов (Виктор Василев)

  Здравей, за първи път намирам блога ти и статията ти много ми допадна. Подкрепям мнението ти, че е по-добре да инвестираш в SEO. Фирмата ни плаща всеки месец абонамент, но въпросът ми е, дали има някакъв начин да следя програмистите, дали вършат нещо или парите отиват на вятъра?

 31. Радвам се, че ти е допаднала статията и най-вече мнението ми ;)

  Относно следеното, най-лесно става като ти дават някакъв отчет какво точно са извършили през месеца и да си направиш някакво сравнение. Ако кажеш за какво точно сте се разбирали, вероятно бих могъл да ти дам някакви съвети. Според мен е по-важно да се запиташ дали има ефект от целият този абонамент. Ако се покачваш в позициите върху въпросните ключови думи за които сте се договорил или пък поне ги задържаш, това е знак, че не си клатят само краката. Особено що се отнася до силно конкурентна ниша.

 32. seo специалист (Георги Стефанов)

  Добра е статията.
  Предположението, че от 4000 посетители 50% ще купят е прекалено оптимистично, в действителност тези които купуват са около 5%. Много зависи колко е атрактивен продукта/услугата. Също така реклами от 0,05 лв на клик има само в най-слабо конкурентните ниши. Знам, че това е просто пример, но държа да го напиша тук, за да не реши някой, че PPC рекламата е евтина :)

 33. @Георги Стефанов – радвам се, че даваш реални данни, предполагам от личен опит. Знам, че е така, но просто за примера исках да дам максимално оптимистични данни, макар, че доколкото знам оптимистично е да кажем максимум 10-20% ;)

  Просто в примера исках да кажа, че вложените пари в PPC реклама не са най-удачният вариант, ако човек иска да крои планове за в бъдеще ;)

 34. Много ми харесаха снимките и подкрепям напълно логиката ви!

 35. DistemDev (Димо)

  Подкрепям мнението ти! И аз предпочитам SEO оптимизацията.

  п.с. Харесва ми начина по който си обяснил всичко. :)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове