Лошата част на Google – Sandbox-сът.

Обложка

Лошата част на Google – Sandbox-сът.

А ти хареса ли тази статия?!?

Въпреки, че досега не ми се налагаше да се запознавам с тази лоша черта на чичо Google, май дойде и моментът да го сторя.

Причината както вероятно се досещате е една – Блогът ми май попадна в филтъра.

Все още не съм особено сигурен, но все пак има признаци това да е факт:

 • Блогът е нов, но въпреки това му отне доста време да се индексира;
 • След като се индексира, след няколко часа пак изчезна.

Причините

Не съм сигурен за причините това да се случи, но доколкото четох основните са:

 • Предишни провинения – за съжаление се сетих да проверя историята на домейна, след като вече бях го поръчал. Оказа се, че домейнът е бил регистриран 2007 година.
 • Голям брой изходящи линкове – по принцип това не е особено голям фактор, но според прочетеното, понякога Google при индексиране на нов сайт, ако види много изходящи връзки, счита, че сайта е спамерски и го запраща да гние в SandBox-а.
 • Голям брой входящи връзки – оказа се, че Google има претенции и за входящите връзки. Според някой източници, прекаляването с входящите връзки, понякога води именно до деиндексиране на сайта, понеже се счита, че има прекалено много входящи връзки, за да е нормално за един сайт от този ранг ( Особено за нови сайтове ). Предполагам това е в следствие борбата с известните преди време Google Bombs.
 • Ръчното добавяне в Google – Парадоксално, но голям процент от оплакалите се, са споменали, че сайта им е филтриран, след като са го добавили ръчно в Google.

Изходът

Оказа се, че вариантите за изход от фитъра, не са особено големи и зависят от причините, сайта ви да е филтриран.

 • Свежо и релевантно съдържание – Тук основното на което може да се надявате е да добавяте ново релевантно съдържание и да се надявате на милост от страна на Google.
 • Драстична промяна на дизайна и кода на сайта ви – Хора вече измъкнали се от филтъра споделят, че е станало след като са направили тотална промяна по сайта – структора, дизайн и  код.
 • Смяна на домейна – това се оказа най-добрият и бърз вариант. Имайте предвид, че ако предприемете това действие е желателно да сте си взели вече поука и да не прекалявате с ръчните субмити и добавянето на входящи линкове към новият сайт.
Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

7 Коментара

 1. Последното не е със сигурност ;) Въпреки че, в последно време гледам първо да си го индексира сам, а после да го добавям, но преди съм ги добавял още преди индексацията и не е имало пролеми. 1 и 3 са най-възможни, като 3 е най-често срещаната практика. А филтъра обикновено е само на страницата, към която се е прекалило с връзките :) На скоро ми се случи за съжаление :|

 2. Входящите връзки вредят само на нови блогове/сайтове :) За сайт на 4-5 месеца не е проблем да получава линк откъдето и да е :)

 3. @Zaya, не съм много съгласен с теб… просто при новите блогове най-вече се усеща ;) Я постави от порядъка на 1 ден 500 връзки да видим дали няма да влезеш в пясъчникът :)

 4. Малко извън темата: Чувал ли си за наказание, което не позволява на сайта да влезе в топ10? Имам един такъв и каквото, и да правя все си е закотвен на 11-та позиция?

 5. Не не съм чувал и ме съмнява да има нещо подобно. Причината да не ти изкарва сайта на 1-ва страница, вероятно е силна конкуренция. В този случай, можеш да разгледаш сайтовете на конкуренцията които са на 1-ва страница и ако имат броячи да видиш откъде им идва трафика и съответно ако е възможно да се добави и сайта ти там.

  Добра идея е да пишеш малко по-често статии в сайта ти, което ще ти даде възможност да затвърдиш позицията си по ключова дума и съответно да влезеш в топ10 :)

 6. Как една промяна на дизайна може да промени позицията в серпа.
  Може ли да обясните на какво се дължи

 7. Промяната в кода, ако е с по-добра онпейдж оптимизация, определено би помогнала за по-доброто индексиране ;)

Тази статия е споделена 3 пъти в следните сайтове:

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове