PageRank update: 06.02.2012

А ти хареса ли тази статия?!?

Още към края на месец януари започна много бурно танцуване в SERP-а на Google и на повечето от колегите им стана ясно, че предстои някакъв PR ъпдейт.

Много от колегите отчетоха новините, че е доста вероятно да става дума за наскоро пуснатата нова версия на Panda ъпдейта от Google и вероятно това да е причината за такова постоянно разместване на сайтовете из SERP-а и честно да си кажа, аз пък предполагах, че ще има PR ъпдейт, но ще е минорен.

Предположението ми естествено на половина се оказа вярно. Оказа се, че всъщност е Major PR update и противно на всякакви мои очаквания, Google ми поряза единият сайт, като го свали от PR 5 на PR4.

Както виждате, PR на личният ми блог не се промени и си остана 6-тица, а най-странното е, че един от новите ми блогове за Професионално блогване, пък хвана PR5 от раз и то при това само от една силна връзка от този блог. Нещо което ми се строи много странно и въпреки, че колеги коментираха по случая, че е напълно нормално, все още ми се струва меко казано абсурдно, но е факт.

Други драстични промени или такива които да си заслужават коментирането не съм констатирал, но съвсем скоро смятам да пиша пак за някой от най-новите ми проекти и как се развиват.

При вас как протече PR ъпдейта? Имаше ли изненади? Доволни ли сте като цяло и въобще каквото ви идва на ум по темата, можем да го коментираме тук.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

22 Коментара

 1. SEO специалист (Андрей Димитров)

  Поздравление за големия PageRank на новия ти сайт, който следя с голям интерес. Според мен наистина може да се получи така сайта ти да е хванал 5-ца, ако има дори един линк от сайт с PageRank 6.

  Бях писал в моя блог, че наблюдавам странни неща из SERP. Но след като премина ъпдейта мога да кажа, че нещата се стабилизираха.

  Колкото до моите сайтове, там промяна няма. Всички сайтове са си запазили текущия ранк, нагоре нямам, имам един аквичоп сателит, който падна от 3 на 2, но пък нали затова е сателит :)

  Блога ми все още стои с n/a – нямам никаква идея защо.

 2. Благодаря. Тази награда на новият ми блог, може само да ме стимулира да го поддържам още повече.

  И аз като цяло нямам много промени, единствено в новият блог. Относно n/a на сайта ти, не знам и аз защо така те е направил, но е възможно да си отнесъл някакво наказание, там вече трябва да наблюдаваш как се индексира и разни други неща, понеже дори новите ми блогове след ден стартират на pr0…

 3. Костадин (Костадин)

  При мен PR ъпдейта протече изключително добре, имам само растеж, навсякъде.
  Най странното нещо, което ме учуди приятно, е че Личния ми блог, който има на кръст 4 статий (една от които съм копирал и коментирал), и не съм оптимизирал по никакъв начин, взе директно PR3, преди това PR беше 0.
  Предполагам че някой блог с висок PR е дал линк към мене, за да се получи това нещо.

 4. Мдамм като цяло, смея да твърдя, че този път Google е доста по-благосклонен да даде бърз старт на новите блогове ;)

 5. SEO София (Иван Николов)

  Във връзка с това как новия сайт е получил 5′ца от раз. По мое скромно мнение, всеки нов сайт (на до 12 месеца) при ъпдейт получава висок ранг. Ако обаче до следващия ъпдейт не покаже, че го заслужава, бива свален на 100%

  Поздрави.

 6. @Иван, ок склонен съм да повярвам, ако имах на всички нови страници дори пр4 да речем,но факт е, че това ми се случва за пръв път. Обикновено при нови сайтове максимума който съм получавал е 3 и евентуално на следващият при активност може да хване 4, но от 0 на 5… доста ми е странно ;) , но предполагам причината е връзката от този блог :)

 7. Привет на всички, както виждам по-грамотни от мен. Е аз не правя сайтове но си пускам линкове тук там и следя събитията с разни серп-ове, ранк-ове и прочие. Имам въпрос свързан с моя сайт, ако е възможно за компетентно мнение, ще съм много благодарен. И така… пуснал съм близо 200-300 линкове от различни домейни към моя домейн и само към 10-15 към вътрешните му страници. До тук добре… Мина ъпдейта и какво да видя? Всички вътрешни страници, даже и копирайт, хванали по 2 и 3, а домейна седи на 1. Да отбележа, че преди ъпдейта всички страници и главния домейн бяха 1. Има ли разумно обяснение за това? Сайта е на 9 месеца някъде. Благодаря предварително!

 8. Никой не може да каже със сигурност защо е така, но е възможно, просто да не ти е дал все още PR на главната. Понякога PR ъпдейта трае няколко дена, така, че това е един от вариантите… за момента нямам друга идея.

 9. Alen

  Междопрочем тези 200 и няколко линка които съм пускал не са във някакви кои знае какви сайтове … обикновено, каквото ми е попаднало пред екрана и така ;] Благодаря все пак, да се надяваме да си прав и да хвана и на домейна 2 или 3.

 10. А да попитам сайта Английски ли е? Претърпявал ли е наказание? Връзките от къде са по-точно? Коментари, директории, whois? Възможно е просто тези връзки да не придават почти никаква тежест. Предполагам са dofollow, но въпреки това, ако са предимно спамерски, не очаквай да ти вдигнат PR

 11. Alen

  50% са dofollow, със сигурност, и от тях да кажем с анхор текст и по-тежки са не повече от 20-на% … но аз си мисля друго, току що говорих с един познат със сайт на 2 години и половина, който преди 2 седмици сложил 2 нови страници с по 2-3 изречения в тях и какво се наблюдава? Същата работа… разбутан му е целия сайт с някакви супер а логични рейтинги на страниците. Почвам да си мисля, че Мат и компания разбутват тук там някой друг сайт умишлено по този начин, та да се чуди човек какво става. Всички страници по сайта са ми със зверски а логични показатели … незнам теории много

 12. Alen

  Няма наказания и е на български.

 13. Хмз, наистина странно.., а с какво проверяваш PR? Щото например на мене плугина към хром ми показва много странни показатели на вътрешните страници, като почти всяка е с висок PR, а при проверка с параметъра ми показва, че нямат PR… да не там да е проблема?!

 14. Alen

  Moz Bar, SEO Status pagerank / alexa rank, WebRank Toolbar …

 15. Alen

  А и от няколко дена си свалих от тук ПаРаМетър ако се сещаш там ми показва същите резултати на висчки страници… Междопрочем хубава програмка, благодаря :]

 16. И при мен на един от сайтовете ми получи директно PR3, без да влагам никакъв ресурс. При предния Major PR update при доста хора от SEO бранша резултатите бяха твърде оптимистични и след това още при първия minor PR update, всички сайтове бяха яко надолу… Силно се надявам при мен да не се получи така и за това мисля да се погрижа, като подсигуря още малко линкове. Де и аз да можех да грабна от някъде един PR6+ линк (само един), за да изстреля сайта ми поне с PR5. Но, ще трябва да си го заслужа… :)

 17. футбол (Сава Георгиев)

  За мен този PR update е направо нереален.. имам сайтове с десетки и стотици PR6+ линкове които си запазиха PR3, докато новия ми сайт който има общо 92 линка (90 от тях от форуми с PR0).. се изстреля направо на PR4 без да съм влагал никакъв труд.. много странно..

 18. Безплатна музика (Кристиян Кацаров)

  Това наистина е голям ъпдейт, въпреки това лични ми блог katsarov . info си остава Pagerank 0, не знайно защо, не е наказан и го има в серпа. За щастие обаче другите ми сайтове и “ служебните “ такива хванаха доста висок pagerank ! :)

 19. SEO (Юлиян Димитров)

  Не знам, но точно на този ъпдейт всички сайтове ми паднаха с по една единица без да съм правил никакви промени. 4 години си седя сайтът на PR4, сега е PR3…

 20. часовници (Николай)

  И на мен пандата ми върна пр-а на сайта с една единица и се боря, за да се върне обратно. Добавям повече фреш контент и линкове..

 21. Помпи (Григор Ивайлов)

  На мен спря да ми пука за числото, което показва page rank измерителят. В крайна сметка един сайт, ако е полезен и качествен, той ще бъде линкван и споделян по натурален начин, което неминуемо ще доведе до покачването на ранга му. Въпреки всичко си е друго нещо да се събудиш и да видиш, че сайтът ти е хванал PR > 5. Но в крайна сметка, трафикът си остава най-важен.

 22. Да, и все пак трафикът и класирането в търсачки са доста свързани!

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове