Кола с турбо: взимай или бягай?

Обложка

Кола с турбо: взимай или бягай?

А ти хареса ли тази статия?!?

Бензиновите двигали с турбо навлязоха в живота на съвременния шофьор бързо и дори без питане. Те изпратиха в пенсия немалка част от атмосферните аналози. Това, което вълнува много шофьори, е фактът, че около бензиновите двигатели с турбо се носят и положителни, и отрицателни отзиви. Да се боим ли от този тип возила? И да, и не. Най-важното е да се запознаете със същността на агрегата и следвате стриктно съветите на експертите в областта.

Трябва да знаете, че най-вече увлечението през последните години по турбодвигателите се дължи на стремежа да се изпълнят строгите еконорми и да се запази и дори увеличи динамиката на колите. В общи линии това е вярно.

Да, бензиновите турбодвигатели показват икономичност, която в някои случаи е съпоставима с тази на дизела. Главният плюс тук е широкият диапазон, в който е достъпен максимален въртящ момент, благодарение на който при умерена мощност се осигурява оптимално ускоряване.

Турбодвигателите по правило се характеризират с по-малък обем, сравнено с атмосферните им аналози. Например в класа голф най-популярните двигатели 1,6 литра активно се заменят с 1,2-литрови турбо. Неголемият обем е свързан с икономия на механични и горивни загуби.

Популяризирането на бензиновите коли с турбо стигна толкова далеч в наши дни, че дори компании, които са известни с многоцилиндрови атмосферни двигатели, като Porsche и BMW, преминават към тях. Това не е случайно. Има логическо обяснение. Porsche 911 е пример за това. Това возило е снабдено с турбомотор с обем 3,0 л.

Основният проблем при колите с турбо е, че то е сложно за овладяване от повечето шофьори. Зоната на риск е самият турбокомпресор, който е чувствителен към качеството на моторното масло и с времето започва да го „трови“ поради износването на лагерите или уплътнителите.

В отличие от дизела, отработените газове на бензиновия турбодвигател имат доста по-висока температура. Това е една от причините, поради които тези двигатели не се радват на по-широка популярност. Електронните системи и новите материали промениха съществено тази ситуация. Това прави възможно използването на трубо и в доста по-екстремни условия.

Едни от най-важните правила е да не прекалявате с форсирането, да спазвате срокове за смяна на маслото, да използвате качествено гориво, да следите състоянието на двигателя. Всеки път, когато имате въпроси, може да се допитате до сервиз TurboForce който се е специализирал да извършва качествен ремонт на турбо.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. От както сложихме турбо на колата, определено може да се каже, че усещането за возия е в пъти по – добро.
    Поздрави за статията, очакваме още такива, на тази тематика :)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове