Имаш турбо кола? Не прави това

Обложка

Имаш турбо кола? Не прави това

А ти хареса ли тази статия?!?

В наши дни турбокомпресорите се радват на популярност, която обаче крие рискове. Неинформираността може да провокира редица главоболия, повечето от които имат привкус на солени разходи за ремонт на турбо.

За да не си патите излишно, днес ще ви запознаем с няколко изпитани във времето истини. Те трябва да се превърнат в един вид наръчник за това, какво не бива да правите, когато управлявате кола с турбо.

Едно от най-важните неща, в челото на списъка, е никога, ама никога да не вдигате високи обороти, преди двигателя да е с оптимална работна температура. Какво ще се случи иначе? Маслото няма да свърши работата, за която е предназначено. Бидейки студено, то ще започне да циркулира по-бавно из системата. Резултатът е по-лошо смазване на двигателя и турбината. Лошо…. така ще ви кажат във всеки един сервиз.

Второ, никога не изключвайте двигателя веднага, ако сте карали по-динамично преди това. Това е златно правила за всеки собственик на кола с турбо. Винаги оставяйте турбината да се поохлади, преди да изгасите двигателя.

Трето, може да си имате проблеми в дългосрочен план, ако често ви се случва да давате газ на висока предавка при ниски обороти. Какво се случва ли? Подавате прекалено много гориво на двигателя, а турбината не може да насмогне.

Четвърто, ако ще пестите от гориво, ще плащате повечко в сервиза. Сериозно! Не подценявайте значението на високооктановото гориво. Колкото по-качествено е то, толкова по-малък е рискът да звъните по спешност на приятел, за да ви изтегли до сервиза за турбо.

Пето, по време на завой не натискайте до долу педала на газта. Защо? Защото е опасно. Всеки един шофьор на пътя трябва да умее да владее колата си. Затова като собственик на кола с турбо, следва да знаете това златно правило. То ще ви спаси от опасни ситуации, за които може да не сте готови с адекватна реакция.

Експерти казват, че при коли с предно предаване подобно действие ще доведе до недозавиване. При коли със задно предаване – до презавиване. Ако пък имате 4х4, просто ще изпуснете завоя по диагонал. Както виждате, при всички положения си струва да не го правите! Правило №5 не бива да се забравя.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

  1. Добра и полезна статия, а относно качественото гориво…не ми е ясно къде в България ще се намери такова. А от лошото гориво започват всички останали проблеми с инжектори, горивна помпа и т.н. Заради некачественото гориво излизат едни от най скъпите ремонти по автомобила.

  2. Курс за шофьор (Георги Иванов)

    Интересна статия, препоръчваме да наблегнете на часовете за обучение на шофьори.

    Можете да намерите повече информация на Volan.BG

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове