Същност и роля на акумулаторите. Видове.

Обложка

Същност и роля на акумулаторите. Видове.

А ти хареса ли тази статия?!?

Разнообразието от акумулатори, които мнозина търговци ни предлагат се разпределят в категории според тяхното предназначение. Тук се има предвид типа волтаж, както и за какви превозни средства ще се използват. Така например ако търсите акумулатор за лек автомобил то няма да го намерите при предложенията за трактори или тежкотоварни автомобили. Освен това има и друг класификатор за това какъв модел са акумулаторите. Бихте могли да срещнете такива, които са обслужваеми и други, които не са. Ако преди години автомобилните батерии издържаха десетина години и използването на устройства за зареждането им бе нещо напълно естествено, то днес производителите залагат на продукти, които са намалено олово и акцент опазване на околната среда. Именно поради това иновациите в сектора са насочени към акумулатор, който е необслужваем. Този вариант е с максимална издръжливост около пет години и наложи ли се смяна директно трябва да подмените с нов.

По своята същност акумулатора е устройство, чиято роля е натрупва и съхранява енергия, която да бъде използвана в подходящия момент. Както знаете за да може да запали автомобила ни е важно да се подаде количество ток, което да стартира работата на двигателя. Именно затова акумулаторите са толкова важен елемент в системата на моторните превозни средства.

Най-разпространените акумулатори на пазара са така наречените стандартни(мокри), гелови и AGM. В основата на всички са оловните съединения, но в различно съотношение. При първите – мокри акумулатори се ползва течен електролитна сярна киселина и вентили, от които можете да доливате дестилирана вода. Този тип акумулатори са известни като обслужваеми. При тях е възможно зареждането и до известна степен подлежат на „ремонт“. Много съвременни технологии за производство на автомобили почти не използват тези видове акумулатори, а предпочитат по-нови и съобразени с нуждите на возилото батерии.

По-модерни са геловите акумулатори. Те са необслужваеми и са със сходни характеристики с AGM. За разлика от тях обаче са с по-дълъг експлоатационен период и повече цикли на разряд и заряд. Геловия акумулатор е ново поколение, което се използва при съвременните автомобили. Друг също съвременен тип акумулатори са AGM. Те са разработени за авиацията, но в последствие намират приложение и при много марки автомобили. Базират се отново на оловно –киселинна основа, но плочите им са разделени от стъкллени микровлакна, които са напоени с еликтролитна течност. Този вид акумулатори се използват за скъпи и по-висок клас автомобил и мотори. Те са скъпи, но пък достатъчно устойчив на екстремни натоварвания.

Ако търсите подходящ нов акумулатор за вашето превозно средство посетете най-добрия специализира сайт за търговия с акумулатори от ново поколение – veber.bg!

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

  1. Автомобили (Георги)

    Интересна статия, препоръчвам и аз акумулаторите Veber, без съмнение са доста качествени.
    Поздрави

  2. Катализатор (Петров)

    Общо взето всяка марка от време на време има доста брак и е малко на късмет работата :)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове