Easy Tynt – да се предпазим от кражба на съдържанието.

Обложка

Easy Tynt – да се предпазим от кражба на съдържанието.

А ти хареса ли тази статия?!?

Да си призная, откриването на този страхотен plugin за wordpress е благодарение на потребителя silence от тема в webmasterbg.org.

Идеята е да се предпазим от все по-честата кражба на съдържание от блоговете ни, което си е доста неприятно имайки предвид, че доста от нас отделяме ценно време да пишем интересни и полезни статии, а в последствие те биват откраднати, без дори да бъде посочен първоизточникът.

Естествено няма гаранция, че все пак няма да бъдете отново обрани, но поне ако човека отсреща има малко съвест няма да премахне добавената автоматично връзка.

Е стига празни приказки, нека всъщност да ви разясня какво представлява добавката и каква работа върши в действителност.

Какво прави добавката?

След като бъде активирана и конфигурирана, след като някой копира съдържание от блога ви и я постави в своя сайт, на края на публикацията се добавя и вашият адрес, което всъщност е полезното, поради следните няколко причини:

 • Дори да откраднат съдържанието ви, печелите директна връзка към вашият сайт, което в най-лошият случай, ще ви даде една връзка, което си е полезно за оптимизацията на сайта ви, а в по-добрият вариант бихте получили дори още уникални посещения;
 • Ще получите повече трафик, както споменах;
 • Ще получите повече връзки към сайта си.
Как да я инсталирам?

Инсталацията е изключително проста. Инсталира се по същият начин, по който се инсталират и най-простите wordpress plugins.

Ще разясня в няколко стъпки:

1. Изтеглете си добавката от следният адрес: http://wordpress.org/extend/plugins/easy-tynt/

2. От архива сложете файла easy-tynt.php в папката за добавки на wordpress – /wp-content/plugins/

3. Влезте в администраторският панел на wordpress и активирайте добавката. Ако вашето копие на wordpress е на Български език, пътят до списъка с добавки е: Разширения > Инсталирани , и активирате от връзката Включване, под името на добавката (Easy Tynt).

4. След като вече сме активирали добавката, ще се наложи да я настроите. Настройките се намират в Настройки > Easy Tynt. На въпросната страница, ще трябва да добавите скрипта който всъщност защитава вашата страница, който може да вземете, след като се регистрирате в http://www.tynt.com/

5. Добавете генерираният код от горепосоченият сайт и натиснете бутонът Update Options.

Честито, вече блогът ви е защитен ( поне до някаква степен ;) ).

Бележка:

Подобна добавка има и за Joomla!, нея може да изтеглите от тук:

http://extensions.joomla.org/extensions/site-management/site-analytics/12231

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

 1. Честно казано, отначало ми се стори интересно, но не можах да схвана как точно „работи“. След като пробвах, стана ясно, че много лесно може да се прескочи действието на този плъгин, просто като се изтрие пейстнатия в повече текст.
  Копирах малък текст от статията тук в моят личен блог, за да видя ефекта, като оставих линка, разбира се, но не е кликаем. Дали това е от твоите настройки на скрипта или просто при поставяне в блогър нещо се губи?

 2. И аз го бях пробвал и при мене си работеше коректно… но както споменах всичко е относително… няма 100% защита от кражба, но това е един от вариантите, да накарате човека който ви е окрал по невнимание да спомене и първоизточникът.

  Това, че не е бил кликаем адреса е разбираемо, ако мястото където сте го копирали, не умее да разпознава връзки в текста, при наличието на httt:// пред адреса. Повечето блог системи, разпознават адреса, но все пак има изключения….

  В общи линии, това е сравнително добър метод за защита, който не създава излишни неудобства и за нормалните потребители които влизат да четът текста, пък и за търсачките, които ви индексират спрямо текста.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове