Изработката на интернет сайтове

А ти хареса ли тази статия?!?

За да се направи един сайт има два основни подхода. Първият е изработка чрез готова CMS(система за управление на съдържанието) система. Вторият е чрез специална разработка на custom система, която сама да си включва всичко необходимо и чрез нея да се управлява сайта. Трябва да се знае, че са възможни и други варианти, но те се препокриват до голяма степен с двата основни.

И двата метода си имат своите предимства и недостатъци. При първия метод, когато ползваме готова CMS система ние сме ограничени в развитието и възможностите на CMS системата. Това ни най-малко трябва да означава че популярните CMS системи нямат голям набор от възможности, точно обратното. С такава система изработката на уеб сайтове е много бърза и лесна. Почти всичко за което се сетите и бихте искали да прави сайта е заложено в системата или е възможно чрез инсталирането на допълнителни модули към нея. Недостатъкът на този вид системи е уязвимостта им. Готовите системи за управление на съдържанието са доста атакувани и проверявани за „дупки” в сигурността им. Когато се разбере, че те имат уязвимост в дадена част, тя е налична за всички сайтове, които я ползват. Ако своевременно не се оправи и ъпдейтне системата, сайта е подложен на възможността да се хакне и да му бъде подменено съдържанието.

При вторият вариант нещата са доста индивидуални и външни лица не знаят как е организиран сайта от вътре и пробив във сигурността е много рядко възможен. Основния недостатък  на този метод за правене на сайт е необходимостта от разработка на всеки един елемент от сайта. Времето, което е необходимо е много повече и за един голям проект е необходим екип от хора които да го поддържат и развиват сайта.

Има много материали в интернет, които описват различни CMS системи, какво представляват, как се инсталират и друга полезна информация. Една от най-популярните системи е Joomla. Тя е разполага с много и най различни модули и разширения, които позволяват на сайта да има различни функционалности. Друго предимство е че базата с налични темплейти (визии) наброява хиляди и всеки ден се появяват нови.  Може да се открият много, които са безплатни(всеки може да ги изтегли) и такива, които са платени и правят сайта ви да изглежда на професионално ниво.

Друга CMS система е Wordpress, тя е предвидена за създаване на блогове(с нея може да си създадете и нормален сайт). Предимствата и са, че след инсталация много лесно се избира визия и лесно се създават страниците в нея. Потребителя лесно добавя статиите в сайта. Типичен пример може да видите на изработка.насайт.com. Там се вижда как новите публикации автоматично се появяват от горе а другите се преместват с едно стъпало надолу. Всеки може да си направи собствен блог лесно и бързо като се регистрира в някоя от блогараските платформи, като wordpress.com и други. Друга популярна система е blogger.com на Google.

За всеки, който цени времето си няма желание или възможност да се опита сам да си направи сайт или блог може да потърси срещу заплащане някой, когото да му направи. Един добър пакет в който влиза всичко за изработкана едно езичен сайт е WebSite START.  В този пакет е фиксирана крайната цена  и е предвидено да съдържа необходимия брой страници, менюта, галерии и стандартни функции, които да изпълнява сайта. За този пакет се използва безплатна визия, подбрана от над 1000 предложения.

В интернет може да откриете много полезна информация за това как се инсталират и управляват готовите CMS системи. Но за всяка да бъде научена ще е необходимо време за да можете да направите всичко, което искате и бихте искали. За по специфични задачи ще трябва да разбирате от HTML , CSS , PHP и SQL .

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

4 Коментара

  1. доставка на цветя (Дима Петрова)

    Все повече станаха фирмите за изработка на уеб сайтове, но малко от тях са качествените.

  2. Таблети (Петя)

    Аз съм много доволна от Wordpress – много лесно се работи, но наистина без малко познания от HTML и CSS е много трудно. Винаги изниква нещо, което трябва да се коригира използвайки поне HTML и CSS.

  3. Някой път дори да имаме желание, нямаме свободно време да научим необходимата информация и да я използваме за изработка на уебсайт. Затова е хубаво, че има на кого да се доверим за направата на качествен уебсайт.

  4. Wordpress е наистина страхотна платформа за изработка на сайт. Всеки който има желание да научи как се правят сайтове, нека започне именно с Wordpress.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове