Малко полезни плъгини за Wordpress

А ти хареса ли тази статия?!?

Като се замисля скоро не съм писал нищо тясно свързано с моите преживявания напоследък, което е малко странно за личен блог, но ето, че успях да отделя няколко минутки и реших да драсна 2-3 реда и да ви споделя няколко полезни плъгини за Wordpress, които в процеса на работа ми се е налагало да си пиша сам за да се улесня.

Та реших, че вместо да стоят и да берат прах в личната ми колекция от самоделки, би било добре да допринеса с нещо (макар и малко) за развитието на Wordpress обществото в България.

Честно казано като се върна назад в времето, сигурно съм писал стотици кодове за да се улесня и да бъда сигурен до известна степен, но понеже не съм любител на зареждането на голям брой плъгини по Wordpress блоговете си, повечето неща са чисто и просто мешаници в основният код на темата или преработки на някой Wordpress плъгини, така, че да паснат за моите нужди.

Надявам се инструментите, които ще ви представя по-долу да ви бъдат полезни и да ви улеснят поне малко, когато ви се наложи да прибегнете до тях.

OZ Canonical

Това всъщност не е много нов Wordpress plugin и има доста алтернативи в Wordpress хранилището, но както обичам да казвам – „Това което си сготвиш сам е най-вкусно“.

Изключително улеснен инструмент, който има за цел да ви улесни, когато сте решили да смените домейн името на блога си.

За целта, просто слагате добавката към вашата Wordpress инсталация и в опциите на плъгина слагате новият домейн, като по този начин добавяте автоматично към всяка една страница canonical таг, който сочи към новият домейн. Целта е Google да разбере, че това не е дублирано съдържание и първоизточникът всъщност е вашият нов сайт ( май по-сложно не успях да го обясня :) :) :) ).

Официална страница на OZ Canonical в Wordpress.org


AI Disable Comments

Този Wordpress plugin, всъщност е и моето най-ново сътворение :)

Както знаете напоследък доста често се използват най-различни SEO инструменти за публикуване на коментари в Wordpress блоговете. Повечето хора слагат най-различни капчи и обикновено в повечето случаи това върши чудесна работа, но все пак няма по-добър вариант от това да забраним тотално коментарите и пингванията към нашите статии, като по този начин веднъж за винаги се отървем от спама.

Да си призная случвало ми се е след седмица на някой от блоговете да разбера, че имам пуснати около 300-400 коментара, които обикновено са хванати от спам филтъра, но все пак ми се е случвало и някой да мине покрай него.

Тогава естествено става много весело, понеже за да изтриете всички коментари ще ви се наложи да маркирате и прелиствате няколко страници с коментари, което в повечето случаи освен трудоемко си е и доста досадно. Именно в такива ситуации AI Disable Comments буквално ми е спасявал живота.

Към момента този инструмент може само с 1 клик да забраните всички коментари и пингове към вашите статии, както и да изтриете (отново с 1 клик) всички одобрени, очакващи одобрение и спам коментари към вашите публикации.

Смятам, че съм успял да улесня процеса максимално, като от вас се изисква само да влезете в настройките на плъгина и да маркирате какво точно искате да направи той за вас, като маркирате няколко опции с тикчета.

Готино нали?!?

Официална страница на AI Disable Comments в Wordpress.org


Bulgarian search widget

Всъщност това не е точно plugin, а по-скоро джаджа, която ви добавя специална джаджа с поле за търсене директно в най-новата Българска търсачка – Napred.bg

Особено подходяща за сайтове, които желаят да разширят функциите на своят сайт и дадат възможност на своите потребители да търсят по-умно и с по-голям успех, това, което всъщност реално ги интересува, а не купищата спам, които се изливат напоследък. Това е възможно, понеже голяма част от заявките се обработват от модератори, които създават списък с по-релевантни резултати, в случай, че открият търсене с не особено добри резултати.

Официална страница на Bulgarian search widget


Освен тези полезни джаджи, скоро очаквайте и много интересна и полезна статия за това как аз се преборих с проблемната напоследък напаст, която е налазила Wordpress блоговете – Brute-force login attack-а, която не само се опитва да ви нацели паролата за администраторският панел, но и е много агресивна, като с това хаби много хостинг ресурси, които се отразяват най-вече на зареждането на сайтовете ви, както и превишаване на разрешеното от повечето хостинг компании – процесорно време.

Благодаря ви искрено, ако сте успели да ме изтърпите до края на тази публикация ( май стана доста дълга ;P ) и бих се радвал на вашите коментари, критики или оценки, както тук под формата на коментар, така и в официалните страници на Wordpress.org, което всъщност и ще помогне на повече хора да открият моите Wordpress добавки и съответно повече хора, ще могат да оценят труда ми. Освен това би било полезно с оглед на това, че ще имам някаква отправна точка какво ви е необходимо още и как бих могъл да подобря своите изобретения. :)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

  1. Изработка на онлайн магазин (Николай Еленков)

    Интересно!
    С голямо нетърпение ще чакам да видя статията за брут форс-а и процесорното време :)
    Успех!

  2. Здравей, Дончо. Горещо препоръчвам плъгина http://wordpress.org/support/plugin/gplus-comments. С негова помощ потребителя може да вгради Google+ и Facebook коментари като допълнение към нормалните WordPress коментари. А те могат дори да се изключат като по този начин ще товарат сайта ни с една идея по-малко :)

  3. Здравей Андон! Благодаря за плъгините! Не съм голям любител на плъгини, но AI Disable Comments ми допада :)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове