Нова Българска търсачка – Napred.BG

Обложка

Нова Българска търсачка – Napred.BG

А ти хареса ли тази статия?!?

От известно време в Българският интернет се появи една нова търсачка на която днес искам да ви обърна внимание, понеже идеята зад която стои тя е доста интересна и честно да си кажа някой от реализациите си заслужават да им обърне човек внимание, а защо не и някой от по-големите търсачки?

Става дума за новата Българска търсачкаNapred.bg.

Самата търсачка, много находчиво, ползва резултатите на Google, като същевременно се старае да ги подобри и да изкара най-логичният резултат на човека, който я ползва. Както знаем, през последната година много хора, които дори до скоро не знаеха как се пуска компютър, днес сърфират в Интернет и се възползват от световната мрежа. Много от тях обаче изпитват затруднения с откриването на определена информация, например са чули в новините, че има нова социална мрежа – фейсбук, но не знаят адреса, което ги кара да напишат в търсачката името което са чули, при което им излизат резултати. Обикновено Google изкарва по-известните сайтове на първа позиция и е лесно да се открият, но всичко това изисква минимум 3 действия:

 1. Да влязат в Google;
 2. Да напишат примерно „фейсбук“ и да натиснат бутона търси;
 3. Да открият верният сайт и да цъкнат на него.

Всичко това изисква време и лутане, а за по-незнаещите потребители, това може да отнеме и половин ден в отваряне и разглеждане на страници. Тук се включва и идеята на Napred.BG – влизаш в търсачката, пишеш ключовата дума „фейсбук“ и ти отваря директно faceboook. Доколкото разработчиците обясняват, това е възможно с почти всеки по-голям сайт и търсачката много добре се справя с грешките на потребителите, като успешно разпознава ако напишете фейсбук, Facebook, фейс, феисбук и т.н. , което е доста ценно според мен.

С голям интерес разгледах и другите иновативни решения на екипа зад Napred.BG. Предлагат успешно търсене най-големите сайтове за Музика, Торенти, Видео клипове, Wikipedia и т.н. При тях всичко отново е сведено до минимално количество стъпки и спестяване на време. Официално от вчера пуснаха и своят официален блог на Napred.BG в който вероятно ще научаваме и за много други интересни функции на търсачката.

В общи линии екипа се опитва да подобри Google, като допълва техните недостатъци, което просто е страхотно. Лично на мен много ми допадна идеята и с радост продължавам да следя в каква посока ще се развие новата Българска търсачка и стискам палци един ден да стигне, та дори да изпревари Google Bulgaria по потребление. Пожелавам на екипа успех и все повече оригинални идеи с които да подобрят търсенето и да улеснят нас потребителите.

Ще се радвам да изпробвате и вие търсачката и да си кажете мнението и препоръките, като се надявам някой от разработчиците на търсачката да ги види и евентуално да им помогнем да реализират това, което би ни било полезно.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

22 Коментара

 1. Надомна Работа (Нанко Нанев)

  За тези който ползват хром трябва само на напишат „fac“ в адрес бара и след това ентър. :) Е ако не са ползвали FB ще се наложи да изпишат цялата дума, но пак са по-малко действия.

  Аз лично не намирам търсачката за кой знае колко по-лесна и бърза (с по-малко стъпки), но съм съгласен за това което са писали за Г и как ботове определят позицията на сайтовете. А и предпочитам да избера българското, пред компания събираща личните ми данни. Ако направят и подобен браузър, веднага сменям хрома. :)

 2. За жената (Велко Георгиев)

  Не вдявам нещо. Пробвах я, ама то таз търсачка си вади гугълските резултати. При тва положение, не схващам къв е смисъла от нея

 3. Парапети (Петър Борисов)

  Търсачката е все още в процес на разработка и затова дава при доста търсене гугълските резултати. Иначе опитай с „разписание на влакове“ да речем и ще видиш.

 4. Амбициозна цел, да изместиш Гугъл, звучи ми малко непосилно. Успех на проекта и ще се радвам да надвиете песимизма ми.

 5. Кой е собственика или е платена статия?

 6. первази (Мишо)

  Познавам много добре собственика и знам неговите цели. Скоро те ще бъдат постигнати и ще може и вие да ги видите!

 7. Наистина това е един доста сериозен прокет. Успех на собственика!

 8. Lady (Лейди Иванова)

  Годишно Google губят около 300 милиона долара от техния вариант на тази услуга – „Чувствам се късметлия“. Причината е, че хората не им виждат рекламите.

 9. Уеб Дизайн & SEO (Димитър Георгиев)

  Видях и аз инициативата вече. Има някои доста приятни моменти, но все пак съм песимист в дългосрочен план. Просто Google са твърде силни дори и креативните решения няма да компенсират този ресурс, с който разполагат…

 10. ИТ Новини (Юлиян Димитров)

  Аз като напиша само f и ми излиза фейсбук, но иначе замисъла е добър, но при такава конкуренция не виждам абсолютно никакъв смисъл :D

 11. За първи път чувам за тази търсачка. Интересно … Сега ще влезна да я разгледам.

 12. дрехи оналйн магазин (Анатолий Симеонов)

  Да ви кажа честно аз лично се радвам на такива проекти. В последно време google почна да вади всякакви резултати с изключение на това, което търсите. Вади не релевантни резултати, а SEO оптимизирани, което често се различава. На скоро за съжаление ми се наложи да търся информация за борба с рак и няма да ви казвам какви бози изипва на първите 2 – 3 страници. Преди време един приятел казваше, че ако искаш нещо, което е ценно от google трябва да гледаш след 10 – 15 страница. Май в последно време така става.
  Желая успех на проекта, поне за информация за българското интернет пространство може да е по-добре от големия G.

 13. метални врати (Георги Георгиев)

  Браво на разработчиците. Силно се надявам, не само да се развиват в правилната насока, а и да се увеличава търсенето през тяхната търсачка. А започнат ли да се открояват по-релевантни и полезни резултати при търсене, ще постигнат целта си.
  Успех!

 14. детски колички (Ралица Милева)

  Благодаря на автора, че е написал тази статия. Ако не беше той нямаше да разбера за тази търсачка. И наистина тя пренасочва търсенето към конкретния обект и може да ти спести време. А дали ще изместят google.bg това само времето ще го покаже, но пожелавам успех на създателите.

 15. часовници (Пламен)

  Интересна идея. Най-хубавото е че всичко е събрано на едно място, вместо да се лутаме от сайт на сайт да търсим нужната информация. Пожелавам успех на търсачката!

 16. Поздравления , дано има развитие идеята е интересна ,но за да се използва трябват иновации. В момента на този фронт е доста трудно да се пробие – та било то и на локално ниво в България.

 17. Изглежда полезна, както и повечето услуги на Калин, но ми се струва, че трудно ще се наложи, защото българите си знаят Google и това е…

 18. Кремове (Ради)

  Да ни е честита търсачката! Дано има просъществува по-дълго време:)

 19. Кремове (Николай)

  Браво на хората, постарали са се, но идеята, че в основите ни стои гугъл не ми харесва, как да видим различното като то е еднакво…

 20. мисли (Иво)

  На мен ми харесва напредъка, за една година Pr 7 направо кърти. Забелязвам че има категории думи които че доста търсени а за тях има малко сайтове за което поздравления.

 21. мисли (Ivan)

  Dali e polezna?

 22. За пръв път чух за тази търсачка. Благодаря :)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове