Швейцарски или японски часовници

Обложка

Швейцарски или японски часовници

А ти хареса ли тази статия?!?

Когато става дума за часовници, има две основни страни, където се произвеждат часовници. Когато си купувате часовник, най-масово ще попадате или на японски, или на швейцарски марки часовници. За някои потребители може да изглежда, че всички часовници са еднакви на пръв поглед, за други пък марката е от решаващо значение. Все пак при избора на часовник е добре всеки да има познания по темата, за да може да направи един стойностен и познавателен избор. Разбира се, има и други страни производители на часовници като: Испания, Англия, Германия, САЩ, Русия и др., които също са заели макар и значително по-малка част от пазара.

По пътя на историята швейцарските часовници могат да бъдат проследени назад във времето чак до 15-ти век, когато се оформя високоуважаваната гилдия от майстори на часовници в Женева. Японската индустрия на часовници започва много по-късно през 20-ти век, но скоро постига забележителен успех с появата и утвърждаването на висококачествени марки, достойни конкуренти на швейцарските. Иновациите в днешно време са решаващи за всяко технологично производство, включително и това на часовниците. Въпреки че Япония не е толкова дълго в производството на часовници, колкото Швейцария, страната се е превърнала в лидер в областта на иновациите.  Според цената, швейцарските часовници често се считат за луксозни и затова са склонни да бъдат в по-висока ценова категория, докато японските часовници са с малко по-ниска цена, но също притежават висок стандарт на изработка. Сравнявайки механизмите на часовниците от двете страни, противно на всеобщото схващане, швейцарските производители на часовници, които произвеждат собствени механизми са рядкост, и обикновено са представители на най-скъпите швейцарски марки.

Масово механизмите за швейцарски часовници са направени от друга швейцарска фирма, специализирана в направа на механизми, която снабдява повечето швейцарски марки с механизми. Основните швейцарски механизми са Ronda и ЕТА. Японските часовникови механизми, обаче, масово са производство на самите марки часовници и са техни разработки, като по този начин се получава затворен кръг на производство. Преимуществото на швейцарските часовници идва, когато става дума за часовници от най-висок клас. В сферата на най-скъпите и луксозни часовници в света, Швейцария здраво е окупирала тази ниша и има утвърдени позиции и престиж. В областта на марковите часовници от среден ценови клас, достъпни за масовия потребител и японските, и швейцарските марки часовници притежават доказано качество. Пример за едни от най-предпочитаните и утвърдени марки японски часовници са Casio и Orient, а от швейцарските часовници силни позиции притежават Swatch, Tissot и други.

Съперничеството между Япония и Швейцария датира от години, като в различни периоди и двете страни имат превес една над друга. Тези две страни най-големи производителки на часовници и взаимно се допълват, като заедно допринасят за просперитета и развитието на часовникарската индустрия. Така например швейцарците първи изобретяват кварцовия часовник, но не развиват технологията, а това правят японците. Има много видове часовници на пазара и ако не сте сигурни каква марка да предпочетете, несъмнено японските или швейцарските часовници винаги са от най-добрия избор. Предлагането на часовници и от двете страни производителки е голямо и лесно достъпно, включително и в онлайн магазините за маркови часовници.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

10 Коментара

 1. сватбена приказка (Марино Семков)

  Аз лично предпочитам швейцарските часовници. В японските нещо няма много надежда. Имах преди някакъв (не му помня марката), но не издържа дълго.

 2. сватбени агенции София (Иванка Димитрова)

  Аз също съм привърженик на швейцарските. Както всеки знае те са известни с тяхната точност.

 3. Часовници (Емил)

  Всеизвестен факт, е че швейцарските часовници са по-добри.

 4. Може би най-популярни са швейцарските кварцови часовници, но стане ли въпрос за механичен часовник, то непременно най-добрите механизми са японски.

 5. Хотели в България (Симеон Иванов)

  Швейцарските часовница са еталон за традиция и качество, но въпреки неотдавнашната си история японските не отстъпват по функционалност.

 6. Часовници (Ангел)

  Точно така. Ако швейцарски часовник има щампата Swiss Made на циферблата, това означава че часовника и механизма за 100 % швейцарски. Съществува организация в Швейцария, която упражнява контрол върху производството на часовници и по-точно контрол върху достоверността на щампата Swiss Made.

 7. Часовници (Златил Чолаков)

  Попринцип швейцарските часовинци наистина са най-добрите, стига да са реално, произведени в Швейцария. Напоследък все повече производители следват порочната практика да изработват моделите си в Китай. Това е напълно разбираемо понеже, първо там цената за работна ръка е най-ниска, освен това отделните компоненти са по-евтини, а самото китайско производство вече е извървяло дълъг път и техните продукти далеч не са боклуци, както едно време. Ако се вгледате почти всичко, което купуваме в момента е произведено оттам. Та швейцарците изработват там почти всичко, само го сглобяват н кяой от Кантоните си, слагат надписа Женева и една прилична цена. Така че ако сте решили да давате наистина много пари за часовник, внимавайте какво купувате, дори и скъпите модели имат не повече от 4-5 месеца гаранция, не си заслужава де се изръсим куп пари за нещо, което ще се развали точно след изтичането на гаранцията.

 8. Аз съм фен на часовниците, има всякакви видове. Ще споделя мнението си като цяло. Японските Casio издържа около 6-7 години без смяна на батерия и точността му е около 4-5 секунди за месец(избързва или изостава). Ориент-автоматични механични часовници са може би връх в японското часовникарство, не като точност, а по-скоро като издържливи на разваляне часовници! Колкото и да се центрират, винаги отклонение от точността ще има с няколко секунди на 24 часа. Ако държите наистина на точността, това са швейцарските механизми ЕТА, имам в предвид Swatch. Това са часовници, които дават отклонение 2-3 секунди, но за 6 месеца. Когато се сменя времето. При тях батерията издържа 2 години, но за сметка на това точността е важна. При избора на часовник наблегнете на това какъв часовник искате – супер точен(швейцарски) или супер здрав(японски).

 9. Часовници (Веселин)

  От швейцарските нямам впечатление, ама карам със Сейко 5 автоматик от 1977 год. Не беше отварян и пипван 37 години, миналата година за първи път го дадох на почистване и смазване. В момента дава отклонение +4 сек/денонощие, т.е. 2 мин. на месец, колкото даваше и навремето като нов.

 10. Ставрев (Риболовни такъми)

  Имам два швейцарски часовника от десетина години,единият е за къмпинг а другия е ежедневен.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове