Кварцови срещу механични часовници

А ти хареса ли тази статия?!?

Като оставим настрана техния дигитален събрат, кварцовите и механични часовници са в битка един срещу друг, откакто кварцовият часовник влиза в производство през 1960 година. Оттогава хората постоянно дискутират кой е по-добрия избор между двата.

Първо, трябва да се разгледа един малък списък от термини, с които да се направи по-обяснимо разсъждението. При механичните часовници балансираща част – това е сърцето на всички механични часовници, тъй като балансът и движението назад и премества показанията на циферблата. При кварцовите часовници – пиезоелектричен ефект е явлението, което е в основата на кварцовата технология и работата на този вид часовници.

В хронологията на часовникарството, кратката история на еволюцията на часовниците ще обясни появата на двата вида по същество. Механичният часовник е много по-стар, първоначално възникнал като джобен (наричан също „Нюрнбергско яйце“), за който се твърди, че е бил създаден от Peter Henlein през 1510 година. Първоначално това е доста примитивна технология, често пъти разочароваща и нуждаеща се от постоянни грижи за навиване, за да получаване на точното време от часовника. За прецизността на часовниците спомага Джон Харисън през 1760 г., а до съществена точност се достига благодарение на Waltham Watch Company през 1876 година. Постепенно със започване използването на скъпоценни камъни, които намаляват триенето в работата на механизма, както и подобрения в балансиращата част водят до постигане качество на механичните часовници, близко до това, което познаваме днес. С пиезоелектричния ефект, открит през 1880 г. от Жак и Пиер Кюри, първи прототип на кварцов часовник е построен в Лаборатория Бел през 1927 г., но масово кварцовите часовници се развиват и започват да се произвеждат в края на 1960 година.

В битката между двете технологии има най-различни доводи. Първият аргумент това е цената. Кварцовият часовник е значително по-евтин, отколкото механичния. Друга победа за кварца е неговата точност. Днес, един много добър механичен часовник е нормално да даде отклонение в точността от порядъка на 2-3 секунди на ден. При кварцовите часовници нивото на точност е по-високо дори и при по-евтини модели с отклонение от 0,5 секунди на ден. Вътрешните части на кварцовите са много по-леки от тези на механичните часовници, което прави и самото тегло на часовника по-малко.  Поради необходимостта да се отваря периодично за почистване и смазване, механичният часовник може да загуби от водоустойчивостта си. Механичните часовници имат дълъг живот и са били използвани буквално в продължение на много поколения. Добре поддържани часовници могат да продължат да работят за невероятните 200 години. Основната разлика между двата типа е в техните работни механизми и това е, което решава техните силни и слаби страни – механичните работят с навиваща се пружина, а кварцовите – с батерии и електронни платки. Така, когато силни въздействия в електромагнитните полета могат да разстроят и унищожат кварцовите часовници, механичните остават невредими, въпреки че понякога магнитните полета могат да отклонят и механичен часовник. Но този ефект е обратим, докато за съжаление при кварцов часовник едно силно магнитно поле може да наруши работата на механизма завинаги.

Резервните части за механичен часовник са много по-достъпни, дори и часовникът да е по-стар има възможност да се намери оригинална част за него, а в краен случай при много ценен експонат добър часовник да изработи необходимата част, макар и на доста висока цена.  За кварцов часовник, от друга страна, има реална възможност за липса на резервни части. Например при батерията, ако става въпрос за стари часовници, които използват живачни батерии, които вече не се произвеждат поради рискове за здравето. Що се отнася до периода на действителното използване на единия и другия вид часовници, тази област е широка и изводите не могат да бъдат обобщени. Във времето, когато механичният часовник не се носи продължително време, той спира да работи и се налага известно време на разклащане, за да се навие отново пружината. Срокът за използване на кварцов часовник зависи от батерията му. Оценката е, че механичните часовници в исторически план са претърпели значително по-голямо усъвършенстване, така че за в бъдеще не остава кой знае какво да бъде подобрявано и все пак те си остават класика и по-престижен вариант на часовник. Докато кварцовите часовници са в етап, който може да бъде сравнен с развитието на бебе. Появил се векове по-късно и притежаващ огромен потенциал за усъвършенстване, има още много какво да предложи в бъдеще.

Източник : Protime-bg.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

 1. Чудесна статия !
  Благодаря

 2. Сайт за Часовници - FD (Георги Иванов Иванов)

  Определено не съм фен на механичните, но имат доста предимства… Факт!
  Ще се радвам да има повече информация за този вид часовници.

  Поздрави,
  Георги Иванов

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове