Фалшивите часовници са за фалшиви хора

А ти хареса ли тази статия?!?

Тазо година SIHH, изложението за висше часовникарство в Женева, се проведе под мотото: Fake watches are for fake people!, или преведено на български – „Фалшивите часовници са за фалшиви хора”! Своеобразният протест е начало на кампания за борба с фалшификатите. Изчисленията, базирани на митнически конфискации, показват, че фалшификациите и пиратството по света възлизат на 200 милиарда щатски долара и достигат до 360 милиарда годишно, или 5 до 7% от международната търговия. Швейцарските часовници не са изключение, тъй като секторът е определено под ударите на тази съвременна епидемия.

Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия (FHS) смята, че над 40 милиона фалшиви швейцарски часовника се произвеждат годишно (в сравнение с износа на почти 26 милиона автентични швейцарски часовника) и че те генерират чисти печалби от около 1 милиард долара. Тази контрабандна търговия, чиито основни жертви са най-престижните часовникарски марки, представлява около 6% от общия износ на швейцарски часовници.

Преди около 15 години продуктите фалшификати засягаха предимно индустрията, свързана с луксозни стоки. Днес това явление се среща във всички сектори. Фалшификаторите произвеждат значително повече и все по-добри часовници, както и чанти, дрехи, автомобилни части, IT оборудване, храна, алкохол, играчки, игри, цигари, DVD и нещо, което предизвиква много повече от обикновено безпокойство и е истинска катастрофа – лекарствата (80% от които се разпространяват в Африка). Увеличеният брой на продукти фалшификати е тясно свързан с глобализацията, тъй като липсата на регулиране и контрол на международните сделки и премахването на митническите бариери направиха паралелната търговия не само по-лесна, но и много по-доходна. Над 50% от тази глобална измама се извършва в Китай, 7.5% в Тайван и 3% в Хонконг.

Тези страни наистина имат производствени възможности и определено не е просто случайност, че фалшификациите се извършват там. Концепцията за интелектуална собственост възниква в Европа в епохата на Просвещението, но не се въвежда в Китай до края на 70-те години на 20 век, а общият закон беше приет едва през 1991 г. Но освен законовата уредба, която е малко или много приложена, самата идея за интелектуална собственост все още не е проправила пътя си в манталитета на обществото в Китай. Отношението към копирането, което съществува в китайската цивилизация, е доста различно от това, което наблюдаваме в западното полукълбо.

В Китай например копия на класически художествени творби могат да получат цени, сравними с тези на оригинала, тъй като не автентичността е най-важна, а качеството на изпълнението. В допълнение идеята за стойност и собственост в Китай касае само материалната и конкретната реалност. Идеята, патентът или още по-зле, брандът, не са материални и следователно нямат материална стойност.

На запад идеята за интелектуална собственост е тясно свързана с утвърждаването на първенството на индивида и на личните му права. От друга страна, китайското общество отдава превъзходство на групата над индивида и акцентира върху концепциите за йерархия и подчинение.

Този културен контекст до голяма степен обяснява, въпреки че не ги оправдава, процъфтяването и доходността на индустрията на фалшификациите в Китай. Тези дейности представляват 30% от вътрешния пазар и влияят на китайските търговски марки също толкова, ако не и повече, отколкото на чуждестранните. Ясно е, че производителите на копия се скриват под чадъра на културните особености, за да оправдаят своите практики. Изглежда, че индустрията с фалшификати все още има много благоприятни дни пред себе си, преди да бъде възприета като престъпление, и ще изчезне само с икономическото развитие на нацията.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Мотото на изложението ми хареса.
    Аз например предпочитам, когато купувам нещо да е оригиналната марка, а не някой китайски боклук.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове