Моето първо Facebook приложение – Черпи една бира

Обложка

Моето първо Facebook приложение – Черпи една бира

А ти хареса ли тази статия?!?

Отдавна замислям да науча малко повече за Facebook API, FBML и всякакви други щуротии необходими за да се направи едно сносно Facebook приложение и ето, че направих първата крачка – Черпи една бира.

Приложението

Като цяло приложението не е някоя уникална идея или пък да е супер уникално, но предполагам разбирате, че адски много се гордея с първите си стъпки. Все пак ми дават един добър тласък за създаването на по-интересни приложения за в бъдеще.

В интерес на истината се оказаха доста сложни стъпки имайки предвид, че ми трябваха няколко часа докато хвана идеята на това чудо FBML и имайки педвид, че ползвах старата платформа версия 1.0 ( причината е, че именно за нея имаше повече примери в интернет и като чели беше малко по-разбираема, но тепърва ще разгледам и по-новите версии ).

Като цяло основно информация взимах от 2 места:

Първите проблеми с приложението

Както споменах, ми бяха необходими няколко часа докато намеря отговор на първите проблеми с приложението понеже имаше някой неточности в представената информация в по-горните сайтове.

Повечето проблеми лесно ги реших, понеже по тази тема имаше доста писано, но не толкова лесно стояха нещата с другият проблем – Как да взема данни от профила на потребител и по специално неговата пощенска кутия.

На първи прочит из документацията, нямаше нищо сложно, всичко беше описано адски лесно и ставаше с едно просто запитване, но останах страшно изненадан, когато се оказа, че в масива нямах стойност на полето email.

След около час, вече схванах какъв е проблема – полето email се явява extended параметър и като такъв не е включен в стандартният списък с права, който дава потребителят при първо пускане на приложението. Естествено следващата стъпка беше да прегледам как да го включа – БИНГО! – имаше начин, но радостта не продължи толкова дълго, след като разбрах, че след обновяването на версията на Facebook API имало бъг при който въпреки зададените необходими параметри за данните, реално не работят.

Решение имаше и на този проблем, но частично – просто трябваше да добавя допълнително искане за права, което също се оказа бъгаво, понеже след задаването на допълнителните права и разрешение от страна на потребителите страницата не искаше да се рефрешне, което беше адски глупаво, но в форумите обещават скоро да поправят проблема ( да се надяваме, понеже в момента адски неудобно се добавя новото ми приложение :( ).

Финалният резултат

Надявам се не ви е станало много досадно да четете по-горните неща, но реших да покажа своето творение накрая – за десерт!

Приложението представлява едно каренце, което се добавя към профила ви и не представлява нищо по-различно от често срещаните преди време добавка за повечето блогове – Give a beer, с разликата, че при натискане на картинката с Бира, ви препраща към PayPal и ви приканва да пратите $1 на въпросният потребител, когото искате да почерпите.

За да работи коректно обаче, трябва да имате регистриран PayPal профил на пощенската кутия, която сте задали в Facebook ( малко неудобно, но просто като първо приложение, реших да не го натоварвам с отделна MySQL таблица в която всеки потребител да пише своят PayPal профил, но ако има интерес към приложението, за в бъдеще обещавам да помисля над въпроса ).

За да представя по нагледно приложението, ще добавя и ScreenShot от самото каре с приложението:

На пръв поглед, на мен ми изглежда добре, но вероятно има още какво да се желае и ще се радвам на вашите мнения, критики и препоръки под формата на коментар.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове