Тестер за мрежови карти

Обложка

Тестер за мрежови карти

А ти хареса ли тази статия?!?

В практиката ми докато работех като Кабелен Техник в различни Интернет Доставчици, доста често сме попадали на изгорели карти, най-често в следствие на лошо време. В повечето случай изгорелите карти дават за грешка, че мрежовият кабел е изключен, а всъщност се оказва, че самата карта не работи.

Това е причината и да ви покажа как много лесно може да проверите дали мрежовата ви карта е изгоряла, без да се налага да я замените за да пробвате с друга.

Тестерът…

За да си направите тестерът, трябва първо да си направите едно късо кабелче, като в единият край поставяте букса ( предполагам вече ви е ясно как от предните ми статии ), а в другият край просто премахнете изолацията, така, че да останат само жичките.

Понеже мрежовите адаптери, дефакто използват само 4 от 8-те пина, са ви нужни само 4 кабелчета. Ако сметнем, че сте кримпнали буксата по цветовата схема в моята статия за прав LAN кабел, са ви нужни единствено Оранжево-бял, Оранжев, Зелено-бял, Зелен. Запазете тези кабелчета, а останалите можете да изрежете спокойно.

Сега, махнете малка част от изолацията на 4-те кабелчета и укасете Оранжево-бял с Зелено-бял, както и Оранжев с Зелен. След тази стъпка изолирайте кабелчетата, така, че Оранжево-бял с Зелено бял, да не се опират в Оранжев с Зелен.

Сега е време да тествате дали работи тестерът. За целта ви е нужен компютър на който със сигурност му работи мрежовата карта. Включете буксата в слота и ако на компютъра ви покаже, че в мрежовото устройство има включен кабел, значи всичко е наред и можете да изпробвате и други компютри дали им работят мрежовите интерфейси.

Къде може да се ползва…

Освен за мрежови карти, въпросният тестер, може да ползвате за различни устройства от сорта на суичове, рутери и т.н.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

 1. Миро

  Сигурен ли си че работи?

 2. Разбира се ;) Не веднъж сме пробвали мрежовите карти с подобен тестер ;)

  Въпроса е друг, дали е направен както трябва :)

  Ако при теб не работи, пиши, ще помагам :)

 3. Милчо Цоков

  Направих го съгласно указанието Ви, но за съжаление не стана. След като ги включих в гнездото на мрежовата карта на монитора ми излиза надписа „Изключен мрежов кабел“

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове