Хора внимавайте с ПИН кодовете на картите си :)

Обложка

Хора внимавайте с ПИН кодовете на картите си :)

А ти хареса ли тази статия?!?

Понеже от 1-2 дена не съм писал из блога, днес за малко разнообразие, ще ви кажа какво ми се случи вчера и междувременно да ви предупредя, каква грешна не трябва да допускате ( тоест те са две, но за това по-късно ).

От близо година съм горд собственик на банкова сметка в ЦКБ и естествено карто-държател на дебитната карта към сметката. По принцип тази карта си я ползвах основно за плащане на онлайн поръчки които правя и естествено по тази сметка досега никой не ми беше превеждал пари ( само аз си внасях ), та близо половин година не бях си ползвал сметката и съответно съм си забравил ПИН кода, а и бележката бях затрил. До тук нищо учудващо и някой от вас, ще кажат – „Ами изкарай си нова карта към сметката“, да ама не :) Тази опция става само за някой хора :) , оказа се, че при мен това не е вариант, понеже картата ми е издадена в клон Бургас и само от там мога да поискам преиздаване на карта или смяна на пин-а към картата и същевременно да ми се запази същата банкова сметка. Варианта при мен е да си тегля парите директно от банката, докато не ми се отдаде възможност да ходя до клона в Бургас и там да направя тези няколко стъпки и същевременно си изкарах и нова дебитна карта с различна банкова сметка ( тази услуга струва 5 лв. ).

Малко объркано го разказах, но мисля, че ако се зачетете, ще разберете какъв точно ми беше първият проблем… а сега да засегна и вторият…

Вероятно опцията да преглеждате онлайн своите транзакции, не съществува само в ЦКБ и още по-вероятно е при всички които го има, влизането в профилът ви да става с помощта на специален файл, който играе ролята донякъде на електронен подпис. В ЦКБ панелът, който предоставя тази възможност, при регистрацията и след това при първият вход в системата, трябва да си свалите този „електронен ключ“ и да го заредите в своят броузер и съответно да си го запазите някъде (аз това не се сетих да направя ;) – втората ми грешка), за да може ако преинсталирате своята операционна система, да може след това отново да си го заредите и да отваряте контролният панел на ЦКБ, без никакви проблеми. Ако и вие направите грешката да не го запазите, ще ви се наложи, отново попълване на молби и чакане за нов ключ.

Та това са моите първи грешки при управлението и наблюдението на моите сметки и с няколко кратки съвета ще се опитам, да ви помогна да не ги допуснете и вие:

  • Винаги си записвайте поне на още едно място ПИН кода и го пазете някъде, където държите най-важните си документи;
  • Ако е възможно си пазете всички документи, които са ви давали при отварянето на сметка или разни други регистрации свързани с какъвто и да е вид банкиране;
  • Купете си една флашка и в нея слагайте въпросните секретни ключове които ви се предоставят при регистрация в панелите на съответната банка за управление или преглед на трансферите по вашата сметка.
Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

  1. abv.bg (Радост Иванова)

    Всъщност и двата съвета, които даваш намаляват сигурността ти. Много по-добре е ако случайно забравиш пина си или преинсталираш системата да подадеш няколко молби и да чакаш, отколкото някой да ти влезе в компа и да измъкне парите.

  2. abv.bg (Бонго)

    Рекох, че ще прочета нещо съществено, а то някакви безвкусни монолози. Толкова ли печелите от реклама (към всички блогери) или някакъв вид ексхибизионизъм и мания за внимание от околните ви подтиква да „споделяте“ всяка мисъл, която се върти из главите ви?

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове