И аз вече си имам УЕП

Обложка

И аз вече си имам УЕП

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако сте хвърлили един поглед на статията ми за банките, вероятно вече знаете, че вчера си поръчах УЕП( Универсален Електронен Подпис) и имах лошото предчувствие, че ще го чакам минимум 2-3 дена. За щастие не се оказах прав и дори вече си е в мен.

Мисля, че пропуснах да спомена в предишната статия, че въпросният Универсален подпис си го закупих от InfoNotary, като за посредник ползвах CCB, понеже имаха много изгодна оферта – за 29.45 лв:

 • Удостоверение i-Notary Personal Q sing;
 • Смарт карта;
 • Четец за смарт карти;
 • Диск с софтуер за управление на подписа и разни други глезотии в комплекта, които можете да видите на снимката отдолу.

Извинявам се за лошото качество на снимката, но без статив е така :( , но пък все пак си личи всичко и на пръв поглед, може да видите какво влиза в комплекта, след като закупите Универсален Електронен Подпис от InfoNotary.

Между другото… голямо подписване на документи падна ;) , надявам се след 1 година, когато реша да подновя подписа ( дам, въпросният подпис е валиден 365 дни ), да не се налага пак да подписвам толкова, че пак ще ми се схване ръката :P

За какво ми е този електронен подпис?

Честно казано и аз това се питах до преди месец и не предполагах, че някога ще ми потрябва. Основната причина да си закупя тази придобивка ми беше заради онлайн банкирането, което ще ми спести тичането до най-близкият банков клон на ЦКБ за щяло и нещяло, но в последствие си му намерих и куп други приложения:

 • Плащане на сметките за ток, вода и телефон;
 • Подписване на писма;
 • Попълването на документи в институции, които по принцип искат лично присъствие;
 • Проверка на някой данни в държавни сайтове, при които се изисква удостоверяване на самоличността, както и куп други неща, които все още не съм разучил.

Като гледам и на все повече места започва да се изисква удостоверяване на самоличността по някакъв начин и рано или късно така наречените Електронни Подписи, ще станат като личните карти, само дето ще се ползват в Интернет, така, че не бих казал, че съжалявам от покупката :)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

6 Коментара

 1. Честита придобивка! :D
  Ще ми е интересно видя какви други приложения има ЕП :D Така че, като откриеш още, драсни още някой друг ред :D :D

 2. Благодаря, няма начин, като го поразуча, ще напиша някой друг ред :)

 3. Колко е таксата на година. И има ли разни такси при банковите преводи и плащането на ток, вода.

  Между другото има ли опасност, ако хванеш вирус като ползваш онлайн банкиране, да те източат

 4. Здравей Георги,
  както споменах, аз хванах промоция на ЦКБ и взех целият комплект с подпис, четец и ала бала…, но доколкото е оповестено в официалният сайт цената за персонален подпис е 24 лв. с ддс.

  Относно сметките за ток, вода, телефони и тем подобни, доколкото знам няма допълнителни такси, а за опасностите… тях винаги си ги има, макар, че за да ползват въпросният подпис, ще им трябва самият подпис, пин кода за него и куп други щуротии. Затова и по принцип при ползването на подобни неща се сменят тези пинове поне всеки месец.

 5. Ако ползваш Линукс + УЕП, няма кой знае какъв риск. Единствено ДДС и ВИЕС декларациите подавам през Уиндоус.

 6. Аз все още не съм тествал как става всичко. Единственото за което съм ползвал УЕП беше за банкирането… ама и там ударих на камък, понеже се оказа, че новата ми сметка не е добавена в панела за онлайн банкиране, а май няма бланка за онлайн заявка за включване и ще трябва пак до банката да ходя… малко глупаво от страна на ЦКБ, понеже могат спокойно да добавят нещо подобно, за да ни спестят разкарването.

  Относно сигурността, спор няма – с Линукс ги няма тия проблеми с Вирусите, освен ако не си много глупав, сам да си го стартираш ;)

  Между другото, мерси за връзката към статията.. може да се наложи и аз да инсталирам УЕП под Убунту ;)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове