Как правилно да изберем и използваме мрежа за засенчване?

Обложка

Как правилно да изберем и използваме мрежа за засенчване?

А ти хареса ли тази статия?!?

Не е тайна, че глобалното затопляне прави своите промени в развитието на селското стопанство. У нас всяка година средната температура през лятото се повишава, броят на слънчевите дни се увеличава, следователно, количеството на ултравиолетовата радиация се увеличава, което се отразява неблагоприятно на земеделието и на човека като цяло.

Но методът за справяне с подобно явление в света отдавна е измислен и той е много ефективен! Засенчващата мрежа е много популярна в Европа и по целия свят, с която можете да решите огромен куп проблеми, свързани с ултравиолетовите лъчи и не само.

При много градинари и собственици на оранжерии с настъпването на пролетта, възниква основният въпрос: Как да защитим растенията от излишната слънчева светлина?

Мрежата за засенчване е най-подходяща за това, тя е предназначена не само за защита на оранжерийните култури, но и за растения, засадени в открита земя.

Засенчващата мрежа е лек, екологично чист материал, предназначен да предпазва от слънчева светлина.

Мрежа е изработена от плоски синтетични влакна с различни размери на клетките. Колкото по-голяма е клетката, толкова повече слънчева светлина пропуска. Способността на мрежа да предава само част от слънчевата светлина се нарича процентно засенчване.

Материалът, от който са изработени нишките за мрежата, е устойчив на ултравиолетово лъчение и влияния на околната среда. Принципът на решетката е отражение на едната част от слънчевата светлина и разпръскването на другата част на слънцето, което дава възможност да се създаде благоприятен микроклимат за растежа и развитието на растенията.

Материалът, от който са изработени нишките за мрежата за засенчване, е устойчив на ултравиолетово лъчение и влияния на околната среда. Принципът на решетката е отражение на едната част от слънчевата светлина и разпръскването на другата част на слънцето, което дава възможност да се създаде благоприятен микроклимат за растежа и развитието на растенията.

С помощта на засенчваща мрежа може да се постигне равномерно осветление на парниковите култури. Поради дифузията на светлината, реколтата ще узрее едновременно, тъй като абсолютно всички растения ще получат еднакво количество слънчева светлина. В оранжерии, където се използва засенчваща мрежа, зеленчуците дават много добра реколта.

Например: производителността на домати при използване на решетка за засенчване се увеличава с 8-9%. Този резултат се постига чрез засилване на фотосинтезата на растенията, които абсорбират разсеяна светлина.

Приложение на мрежата за засенчване

Можете да опънете мрежата за засенчване както вътре в оранжериите, така и отвън. Използването и извън оранжерията не само ще позволи да се защити реколтата от палещото слънце, но и ще защити покритието на самата оранжерия от градушка и силни ветрове. Можете да използвате решетката както в големи, така и в малки оранжерии и парници и абсолютно с всякакъв вид покритие: пластмасова обвивка, агрофибър, поликарбонат, стъкло.

Освен за оранжерии и парници, мрежата за засенчване може да се използва и за растенията, засадени в открита земя. В този случай реколтата не само ще се спаси от топлината, но и ще бъде предпазена от силни ветрове, дъжд, градушка, птици.

Степен на засенчване на мрежата:

  • Мрежа със степен на засенчване 50% пропуска доста слънчева светлина и е най-подходяща за засенчване на пъпеши и краставици.
  • Мрежа със 75% засенчване се използва за подслон на парници и оранжерии отвън. Мрежа с такава степен на засенчване предпазва културите от прегряване и в същото време пропуска достатъчно количество слънчева светлина за растенията.
  • Мрежа със 95% засенчване се използва като камуфлаж. Използва се като ограда на площадките за тренировки, на вили, тенис кортове.

Както можете да видите, мрежата за засенчване може да се използва за много цели. Благодарение на този материал можете да запазите реколтата си, да покриете оградата си и да се предпазите от любопитни очи, както и да се оборудвате с прекрасно място за почивка в двора, където преди не сте имали възможност заради парещото слънце.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове