Как да си направим Crossover кабел

Обложка

Как да си направим Crossover кабел

А ти хареса ли тази статия?!?

Както ви бях обещал преди малко сега ще напиша малко по темата за Crossover ( крослинкнат ) LAN кабел.

Този кабел се ползва за свързване с някой мрежови устройства и мрежа между два компютъра без помощта на мрежов посредник – суич например ;)

Не смятам да обяснявам отново, как да кримпнете кабела, понеже вече го направим в тази статия. А самият метод по нищо не се различава от стандартното кримпване – просто подредбата на кабелчетата е друга.

За да ви е по-лесно, ще ви предоставя графика в която е показано как трябва да изглежда подредбата на кабелите в единия и другият край. На въпросната графика са показани и 2-та вида кабели:

 • Прав LAN кабел – първата схема;
 • Crossover (кроснат) LAN кабел – втората схема.

Схемата:

Между другото тук при схемата на правият LAN кабел са разменени зелените и оранжевите кабелчета, от тази схема която ви показах в моята статия за правият кабел, но както вече казах – подредбата няма никакво значение, стига да са еднакви в двата края.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

12 Коментара

 1. Даниел

  Здравей. Харесаха ми и двете ти статии за кримпването. Имам един въпрос – дали ще можеш да пуснеш една статия (или отговор като коментар) как се кримпва контакт за RJ45 (стенен)? Днес трябваше да направя 4 такива контакта и като проверих, навсякъде ми казаха, че жичките се подреждат както при право кримпване. Но проблемът е, че на конектора има само 4 пина където влизат жичките, а в другите 4 нe влизат (така е направен)

 2. Това е така защото реално се ползват само 4 от 8-те жички, поне при правото свързване.

  Въпросът ти е наистина интересен, но за съжаление ще трябва първо да проуча дали и при кросс свързването се ползват само 4 от жичките и ако е така, мисля, че лесно ще се свърже.

  Все пак аз имам един въпрос? Защо си решил да ползваш именно тези контакти за удължаване на кроснат кабел?

  Все пак ако е спешно, ти предлагам 2 варианта:

  Да преработиш контакта, като запоиш още по 4 жички от 2-те страни, така, че просто да свързва кабела напълно и вторият е да свържеш 2-та края на кабела жичка по жичка, цвят с цвят – тип снадка.

  Аз все пак ще се опитам да открия вариант и без преработки, но ще отнеме известно време.

 3. Даниел

  Ами то не съм ги купувал аз. Идеята беше да помогна понеже мога да кримпвам и като отидох бях малко изненадан :P Не знаех, че става въпрос за контакт. А иначе на мен ми трябва право свързване – за РС. Можеш ли да ми кажеш кои трябва да свърже? защото по картинката на контакта излиза, че трябва да вържа само едноцветните.

 4. Принципно няма никакво значение как ще ги вържеш. Единственото важно е както са на едната букса, така и да са на другата ( това става дума за правият кабел ).

  Не съм сигурен дали съм разбрал, затова в случай, че не съм ти отговорил на въпроса, можеш да питаш пак и да обясниш малко по-подробно :)

 5. Даниел

  За връзването ясно :) В крайна сметка се оказа, че това което мислех че трябва да се стисне, като се подредят жичките – е капаче. Просто се повдига (може и да се откачи за по-удобно) и се подреждат в улеите. Затваря се капачето и готово :) Благодаря за помощта :)

 6. Hristo Hristov

  здравеи

  интересува ме как да свържа клипси на 1 кабел за връзка тв-нет-комп….т.е. DLNA..компа е свързан вече от бтк към нета…опитах тв-нет с кабел с права връзка но не се получи…каква е подредбата на кабелчетата между двете клипси за да мога да ползвам папки от компа за гледане по тв през DLNA връзка..

 7. Здравей @Hristo Hristov,
  По принцип се свързва с кроснат кабел (по принцип трябва да имаш в комплект-а на рутера от бтк такъв кабел) и по този начин настройваш да може да има Интернет на ТВ-то, а за да можеш да гледаш неща от компютъра на тв-то се свързва с HDMI кабел и така си пускаш от компютъра било то видео или да го ползваш като монитор.

  Честно казано нямам много опит с умните телевизори, но би трябвало самият телевизор да го позволява като функция, за да можеш да си отваряш папките от компютъра.

  Ако кажеш какъв точно ти е телевизора ще е по-лесно да погледна и да те ориентирам как става фокуса, а днес по-късно ще помоля познат, който е с Samsung да обясни как го направил ( доколкото знам от него е ставало с специален софтуер, предоставен от Samsung).

 8. Modified Cars (Мирослав)

  Ако е Samsung теглиш приложението от link.samsung.com и си правиш регистрация в сайта им. Компа и рутера трябва да са в една мрежа (т.е. и двете устройства трябва да са свързани с един и същ рутер – жично или безжично). После от приложението си задаваш, от коя папка на компа да взима информацията. В сайта link.samsung.com ще ти се появят и компа и ТВ-то като регистрирани устройства.

 9. Modified Cars (Hristo Hristov)

  здрасти пак..

  значи тв е самсунг..и съм си инсталирал софтуера за него както трябва т.е. allshare се казва програмката..имам и hdmi кабел и го ползвам работи перфектно..гъдела е обаче когато компа е зает аз през DLNA да си сърфирам из нета и да ги гледам филм от компа на тв, но кабела трябва да е някаква усукана връзка..
  samsung UE32EH6030 е модела.
  учудих се че модела предлага за тия пари толкова много екстри и смятам да се възползвам от тях, даже в момента съм с кабелна по коаксиален и сат тв по hdmi едновременно.
  в комплекта на бтк има 1 кабел и тои е сложен на компа за връзка с рутера.сега ми трябва кабел от рутера до тв.

 10. Такам, доколкото разбрах, реално проблема ти е, че не знаеш как да си настроиш мрежата за да прекараш Интернет и на Телевизора.

  Преди всичко разгледай ръководството на потребителя, там трябва да ти пише за менютата и къде какво трябва да настроиш, а относно кабела, който ти трябва, можеш да поразпиташ из магазините за компютри и компютърни части. Другият (и по-лесен, според мен) вариант е да отскочиш до най-близкият офис на някой Интернет доставчик и да ги помолиш да ти направят такъв стандартен кабел за връзка между рутер-компютър срещу някакво заплащане. Казвам, че предпочитам този вариант, понеже там можеш да им кажеш и колко метра да е кабела. Естествено по-добрият вариант е ако имаш Wi-Fi на телевизора, понеже няма да ти трябва кабел, а доколкото знам новите рутери на БТК са и безжични, като по този начин си спестяваш опасването с кабели и куп други недостатъци на лан свързаността.

  Така.. до тук с свързването… след като приключиш с тази стъпка и настроиш телевизора да има Интернет, вече ще можеш да си свържеш и компютъра с телевизора, така, че да можеш да гледаш от него филми и клипове, докато друг го ползва, а сърфиране в Интернет, можеш да осъществяваш чрез вграденият в телевизора броузер.

  Хубавото на Самсунг телевизорите е възможността за тази връзка, без да се налага да инсталираш DNLA сървър на компютъра си и да правиш куп настройки. Темата по принцип е много интересна и понеже умните телевизори започват да навлизат главоломно, а все още за някой са лукс изпълнен с куп непонятни функции има и какво да се допълва и затова съм решил като ми остане време да опиша и как можем да си пуснем DNLA сървър и да гледаме филмите си на телевизора директно от хард-а на компютъра. Което вероятно ще е полезно за хората, които гледат на разни други марки телевизори, понеже както споменах, няма смисъл да се правят всички тези магии за Самсунг телевизорите, понеже те си имат такава вградена функционалност. :)

  Надявам се да съм успял да ти помогна по някакъв начин, ако все пак имаш още въпроси, чувствай се спокоен да ги задаваш :)

 11. Христо Христов

  благодарен съм за инфото…справих се..проблема ми беше единстено и само кабела за връзка..направиха ми усуканата връзка и всичко тръгна..сега си пускам филма от компа на тв..докато друг играе на него.яко е, не съм се излъгал в самсунг.
  DLNA е наистина функция която си заслужава харченето на пари за тв. медия плеарът им не е супер качество..става въпрос за субтитрите т.е. не чете абсолутно всички, но пък за това има HDMI.
  сега ще свържа и тел на жена ми които същто е самсунг..даже пише в инструкциите че може да пуска филм от компа на тв…
  пф..преди 10 г никои не си е мечтал за подобно нещо в домашни условия.

 12. Радвам се, че успях да ти помогна с каквото мога.

  Вярно е, че съм чувал и от други, че не са особено доволни от големината и четимостта на субтитрите при самсунг, но предполагам проблема не е само там, понеже и при мен на Sony Bravia се възпроизвеждат изключително кофти, но и аз като реша да гледам нещо си вграждам субтитрите в филма и от онзи ден ползвам DLNA Сървър за да гледам филми, а там принципно няма такива проблеми.

  Аз по принцип не съм от най-големите фенове на телевизията и реално погледнато рядко гледам нещо на телевизора, но признавам, че новото поколение телевизори са изключително удобни, мулти-функционални и с куп функции, които на пръв поглед са безсмислени, но реално погледнато след като ги ползваш веднъж ти улесняват живота.

  Между другото, преди 10 години дори нямате телевизор в всеки дом, а какво остава за нещо подобно. Технологиите напредват ежедневно и днес докато се радваме на тези малко по-джиджани телевизори, след 5 години, вероятно всеки ще си разполага с собствен 3д киносалон вкъщи…, а кой знае още какво ще измислят :)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове