Как да си направим прав лан кабел.

Обложка

Как да си направим прав лан кабел.

А ти хареса ли тази статия?!?

Въпреки, че тепърва се развиват мрежите и вече доста хора ползват ADSL технологията, Оптична свързаност и какви ли още не технологии за свръзка с виртуалният свят, все още има интернет доставчици които предлагат достъп до Интернет с помощта на LAN.

По тази причина, сметнах, че на някой би му било полезно да се научи сам да си прави буксичките на кабела ( оказва се, че не са никак издръжливи в неопитни ръце :) ).

Необходими материали

 • RJ 45 Кримпер;
 • RJ 45 клипси;
 • Кабел ( това не е задължително, ако просто сте решили да си смените буксата, на вече съществуващ такъв).

Между другото, ако смятате да правите кабели само за домашна употреба, не е нужно да купувате скъпи клещи. Преди малко прегледах в интернет и открих, че има доста евтини алтернативи, които биха ви свършили чудесна работа. Може да погледнете в Aukro.bg, в момента дори има актуални търгове за комплект кримпер клещи+клипси и тестер на кабела, като цената е поносима – около 23-24лв.

Ползване на прав лан кабел

Правият кабел по принцип се ползва за всякакъв тип LAN мрежи, било то домашни или външни мрежи. По принцип този тип кабел се ползва за свръзка между клиентски компютър и суич (това устройство играе роля на усилвател и разпределител на сигнала).

Много хора се опитват с помощта на такъв кабел да свържат директно 2 компютъра, което е невъзможно без наличието на въпросният мрежов адаптер – суич. За свързването на компютър-компютър е необходим крослинкнат кабел, който се кримпва по съвсем друга подредба на кабелчетата и ще се опитам да ви го обясня в друга статия.

Да го направим…

Доста от моите познати ми се смеят, когато кажа, че правенето на какъвто и да е лан кабел е лесно. Наистина е лесно и всеки с малко практика успешно ще се справя стига да има необходимото оборудване – кримпер клещи и клипси за кримпване. И двете може да си ги набавите от всеки по-голям магазин за мрежови устройства или дори от сайтове в интернет.

Единственото по-трудно е да запомните подредбата на кабелчетата. За прав лан кабел в различните интернет доставчици подредбата е различна ( въпрос на вкус, понеже по принцип няма никакво значение как ще ги подредите, стига от другият край, кабелчетата да са подредени по същият начин ), но основно се ползва тази подредба:

Оранжево-бял, Оранжев, Зелено-бял, Син, Синьо-бял, Зелен, Кафяво-бял, Кафяв

Забележка: Ако сменяте сами буксата си, вместо да извикате интернет доставчикът си, погледнете как са подредени цветовете на старата букса.

Друго важно нещо е да обръщате внимание как поставяте клипсата. Доста често в работата ми ( особено в самото начало ), се е случвало да обърна буксата от едната страна и по този начин се разваля подредбата. По принцип буксичката се слага с щифта надолу ( добре е да го изградите като навик, понеже това ви дава възможност след като вкарате кабелчетата да прегледате дали някое не се е наместило, преди да натиснете с клещите ).

До тук с техническата част, време е за действие.

Всички кримпер клещи имат и приспособление за оголване на кабела – оголете кабела, след което отделете жичките една от друга и придържайки с 2 пръста ги подредете в цветовете които вече написах по-горе. След като ги подредите ги изправете добре, за да влезнат по-лесно в буксичката после. Изрежете кабелчетата при върха, така, че да са достатъчно дълги за да стигнат края на буксичката и не много дълги, за да може клипсата да се хване добре за изолацията на кабела. След като сте ги изрязали, може да вкарате кабелчетата в буксата, като внимавате всяко кабелче да се отдели в своето каналче и след това стискате с клещите.

Виждате ли – няма нищо сложно!

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

6 Коментара

 1. Полезно. Само да беше сложим малко снимков материал на клещи, букси, кабели и прочие механизация..

 2. Еми не съм сложил, понеже просто нямах подобни под ръка, но добрата новина е, че обещавам да пусна направо клипче ;)

 3. Радостина

  Здравей,
  искам да ти благодаря за статията. Онзи ден успях да сменя буксата вкъщи (от първия опит :) ), т.к. служителя на интернет доставчика ми не беше закрепил старата без никакво желание (беше свързал 4 от кабелчетата, другите стърчаха навън. Който иска да види нагледно нещата има едно подходящо клипче: http://www.youtube.com/watch?v=v7H8OoKA4F8

 4. Радвам се, че статията ти е помогнала да се справиш е един от най-честите проблеми при лан доставчиците – RJ буксата.

  За съжаление тази практика е доста честа и реално ако не се пипа буксата, не би трябвало да има проблем, понеже реално данните се прехвърлят само по 4 от жичките.

  Проблема идва тогава, когато започнете да вадите и вкарвате буксата честичко и понеже при крипването само на 4 жички, няма как да хванете и покритието на кабела, жичките се прекъсват и това вече е една от причините за прекъсване и слаб интернет.

  Относно видео-материала, наистина би бил полезен на доста от потребителите. Умишлено не бях сложил такъв, понеже обмислях и аз да пусна клипче как става всичко, но от работа май не ми остава време да реализирам тази идея.

 5. georgi

  извинете обаче някои можели да ми каже от каде да купа Кримпер и клипси
  ходих в baumax и там нямат затова моля кажете ми

 6. Здравей georgi,
  по принцип кримпери и букси можеш да си намериш в всеки специализиран магазин за мрежова техника, както и в някой магазини в които се продават компютърни части. Ако си от Бургас, за там се сещам, че бях гледал в Пандата да продават. Ако все пак не можеш да намериш никъде от където да си намериш кримпери, спокойно можеш да си ги поръчаш от някой онлайн магазин. Когато търсих, кримпери се предлагаха в доста голям брой онлайн магазини, както и в някой от по-големите вносители на компютърни части и аксесоари от ранга на Жар, например.

Тази статия е споделена 2 пъти в следните сайтове:

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове